Πώς ο Κασιδιάρης παρακάμπτει τον Ποινικό Κώδικα και κάνει διαγγέλματα μέσα από τη φυλακή

Metrosport Team14 Απριλίου 2023

Μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών πραγματοποιεί πολλά από τα διαγγέλματα του μέσα από τις φυλακές Δομοκού, ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης, παρακάμπτοντας τον σωφρονιστικό κώδικά που επιτρέπει μόνο επικοινωνίες φυλακισμένων μόνο με συγγενείς ή δικηγόρους.



Επιτρέπει σε μια νομικό, μέλος του κόμματός του να ηχογραφήσει όσα έχει να πει προκειμένου αυτά να αναρτηθούν στους λογαριασμούς του στα social media και να τα διαβάσουν οι ακόλουθοι του.

«Προφανώς όταν ο δικηγόρος λειτουργεί ως βαποράκι - κούριερ πολιτικών ιδεών και απόψεων και δεν λειτουργεί ως άνθρωπος που επικοινωνεί με τη δικογραφία και με τον εντολέα του, παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας και επαγγέλματος κατά την ταπεινή μου γνώμη. Αυτό θα το κρίνει βέβαια και το πειθαρχικό μας συμβούλιο» δήλωσε στο OPEN o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

«Ο Κασιδιάρης έχει την πρόσβαση σε σταθερό τηλέφωνο να ομιλεί με τους συνηγόρους του και με τους συγγενείς του. Αν αυτοί αναπαράγουν αυτά που λέει και τα αναρτούν και τα αναδημοσιεύουν σα μέσα κοινωνική δικτύωσης δεν είναι θέμα του σωφρονιστικού συστήματος» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Κώστας Παπαθανασίου.

Παρόλο που ο καταδικασμένος πρώην χρυσαυγίτης εμφανίζεται να κάνει προεκλογικές ομιλίες και άλλοτε να οργανώνει τηλεδιασκέψεις, σύμφωνα με τη Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής σε ελέγχους που έχουν γίνει δεν έχει εντοπιστεί κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή στην κατοχή του, ούτε διαπιστώθηκε ότι έχει παραβεί τους όρους τηλεφωνικής επικοινωνίας του.

Ερωτήματα για την χρήση του Διαδικτύου

Τα ερωτήματα για το αν μπορεί να εκπέμπει πολιτικό λόγο και να διενεργεί κανονική προεκλογική εκστρατεία και ενώ κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα είναι πολλά. Στο σωφρονιστικό κώδικα δεν προκύπτει σαφή απαγόρευση ενώ και η παρακολούθηση των επικοινωνιών των κρατουμένων από τις φυλακές γίνεται μόνο εφόσον υπάρχει εισαγγελική παραγγελία.

«Αυτό που απαγορεύεται ρητά από το σωφρονιστικό κώδικα και το άρθρο 48 είναι η χρήση από τους κρατούμενους κινητών τηλεφώνων, όπως επίσης δεν επιτρέπεται και η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Κατ επέκταση εκεί έγκειται οι περιορισμοί του νόμου» δήλωσε στο OPEN o ποινικολόγος Θόδωρής Καραγιάννης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος τόνισε ότι δεν γίνεται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να πηγαίνουν σε κάθε κρατούμενο δίπλα και να ακούνε τι λέει».

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραβίασης του σωφρονιστικού κανόνα» δήλωσε η δικηγόρος του Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή.

Σημειώνεται, ότι παρά τις προσπάθειες από το 2021 να περιοριστεί η δημόσια δράση του Κασιδιάρη αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Στις 20 Απριλίου θα συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών Δομοκού προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες αναφορικά με τις επικοινωνίες Κασιδιάρη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.