O ΠΑΟΚ απέδειξε στο clasico γιατί είναι ομάδα πρωταθλητισμού

Κώστας Πετρωτός20 Μαρτίου 2023

Σκεφτείτε λίγο την εικόνα με το τελευταίο σφύριγμα του Ιρακινού διαιτητή, Αλ Χακίμ στο πρώτο ημίχρονο, την ώρα που παίκτες και Λουτσέσκου πάνε στα αποδυτήρια του Βικελίδης μέσα σε μια εχθρική ατμόσφαιρα. Πίσω στο σκορ, με κάκιστη εικόνα ανασταλτικά, χωρίς τον αρχηγό του στα φετινά ματς (Ινγκασον), με τις περισσότερες μονομαχίες στην μεσαία γραμμή χαμένες και με τον Ολιβέιρα να δείχνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του εκτελεστή που ήταν αυτό που περίμενε από εκείνον χθες ο ΠΑΟΚ. Πόσοι άραγε πίστευαν ότι μπορούσε να γυρίσει αυτό το ματς ο Δικέφαλος, προσμετρώντας όλα τα παραπάνω;

Κι, όμως, όταν ήρθε η ώρα να βγει στον αγωνιστικό χώρο και πάλι είδαμε έναν άλλον ΠΑΟΚ. Για την ακρίβεια, είδαμε ένα ΠΑΟΚ που είχε βρει τον τρόπο να βάλει τέλος στις αδυναμίες του και να βρει τις λύσεις σε όλα τα προβλήματά του. Εργο Λουτσέσκου που όσο κακές αποφάσεις πήρε στα διλήμματα που υπήρχαν πριν από το ματς, άλλο τόσο εύστοχος όταν ήρθε η ώρα για τις διορθωτικές κινήσεις.

Πριν από το ματς, λοιπόν, τα ερωτηματικά ήταν αν θα παίξει ο Κάργας ή ο Ίνγκασον, αν ο Ντάντας ή ο Σβαμπ θα ήταν ο παρτενέρ του Ντόουγκλας και θα παρέμενε ο Μπράντον στην κορυφή της επίθεσης ή θα επέστρεφε ο Ολιβέιρα. Και στις τρεις περιπτώσεις, ο Λουτσέσκου έδωσε την χειρότερη απάντηση. Ακόμη και η επιλογή του Κάργα που ήταν αναγκαστική λόγω της ανετοιμότητας του Ισλανδού, συνοδεύτηκε από την επιλογή να προτιμηθεί ως δεξί μπακ ο Κεντζιόρα και όχι ο Σάστρε, που το τελευταίο διάστημα είναι από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες.

Ο Λουτσέσκου πήρε λάθος αποφάσεις αρχικά, όμως κοούτσαρε χωρίς κολλήματα

Ειλικρινά δεν ξέρω αν, λόγω της σχετικής εμπειρίας που έχει ο Πολωνός από την θέση του στόπερ προτιμήθηκε από τον προπονητή του ΠΑΟΚ στο ματς αντί του Ισπανού για να νιώθει πιο καλυμμένος ο Λουτσέσκου στην απουσία του Ινγκασον. Το βέβαιο είναι ότι δεν του βγήκε. Ο Κεντζιόρα ήταν εκτός κλίματος αγώνα και δεν μπόρεσε να κόψει κανέναν παίκτη του Αρη, ούτε ψηλά, ούτε χαμηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός συμμετέχει στις φάσεις των δύο δοκαριών του Αρη. Στη μία περίπτωση, ο Ιτούρμπε του πήρε την κεφαλιά χωρίς να χρειαστεί να κάνει άλμα και στην άλλη, την ώρα που ο Φαμπιάνο έκανε την επαφή με την μπάλα στον αέρα, εκείνος παρέμενε «βιδωμένος» στο γήπεδο. Ακόμη και στην φάση του γκολ του Πάλμα, φέρει και αυτός ευθύνη που του έδωσε τόσο χώρο να κινηθεί και να σουτάρει με την άνεσή του. Ο Πολωνός δεν είναι κακός παίκτης και είχα εκθειάσει την παρουσία του στην Λαμία, όμως, χθες δεν είχε αντιληφθεί τι είδους ματς θα παιζόταν στο «Κλ. Βικελίδης».

Ευτυχώς, για τον ΠΑΟΚ, ο προπονητής του δεν λειτούργησε δογματικά και με κακό εγωισμό για να τον κρατήσει σε ρόλο δεξιού μπακ και μετά την ανάπαυλα πέρασε στο ματς τον Σάστρε. Το ίδιο έκανε και με Ντάντας που παραήταν ντελικάτος για τις ανάγκες του ματς και τον αντικατέστησε με τον Σβαμπ που αποδείχθηκε ο πιο καταλυτικός παίκτης στην εξέλιξη του αγώνα. Ο 54χρονος τεχνικός του Δικεφάλου απέσυρε και τον Νάρεϊ που επίσης κινούταν σε ρηχά νερά και πέρασε στο ματς τον Τάισον, ενώ όταν είδε τον Ολιβέιρα να σπαταλά μία ακόμη ωραία πάσα συμπαίκτη του (του Σβαμπ, την οποία ο Πορτογάλος… κατέστρεψε με το κακό κοντρόλ που επιχείρησε), αποφάσισε να τον αποσύρει για να ρίξει στο ματς τον «καυτό» το τελευταίο διάστημα Μπράντον. Όλες οι κινήσεις στην ροή του αγώνα του βγήκαν, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είχε συμβεί στον σχεδιασμό του ματς. Με τον Σάστρε έκλεισε η τρύπα που υπήρχε στην δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ και βοήθησε να πατήσει καλά στο β΄ μέρος και ο Κάργας, με τον Σβαμπ ο ΠΑΟΚ βρήκε έναν παίκτη με προσωπικότητα στον νευραλγικό χώρο του κέντρου, ενώ ο Μπράντον έδωσε ταχύτητα και ενέργεια στην γραμμή κρούσης και άρχισε να φαίνεται και ο Ράφα Σοάρες και ο Αντρια Ζίβκοβιτς και λιγότερο ο Κωνσταντέλιας που χθες έμοιαζε λίγο έξω από τα νερά του.

Ο ΠΑΟΚ βρήκε τα δύο γκολ που χρειαζόταν για την ανατροπή και έκανε την πιο κομβική νίκη του το τελευταίο διάστημα και αυτό όχι λόγω δυναμικότητας του αντιπάλου, αλλά γιατί αν δεν κέρδιζε χθες, ουσιαστικά θα έθετε εαυτόν εκτός μάχης για την δυάδα.

Αποδείξεις πρωταθλητισμού...

Ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΑΟΚ γύρισε το ματς, αποδεικνύει γιατί αυτός ο ΠΑΟΚ είναι ζυμωμένος με τον πρωταθλητισμό. Ο ίδιος ο προπονητής του πρώτα απ’ όλα έδειξε ότι δεν έχει κολλήματα με παίκτες ειδικά την ώρα του αγώνα. «Διάβασε» σωστά το τι χρειαζόταν η ομάδα και πήρε και από τους παίκτες του πάγκου σημαντική βοήθεια. Όσοι μπήκαν έκαναν ρεσιτάλ διαχείρισης του προβαδίσματος στο σκορ στα τελευταία λεπτά του ματς και δεν άφησαν τον Αρη να απειλήσει ουσιαστικά στο β΄μέρος.

Όσοι θέλουν να βλέπουν πίσω από τα προφανή, χθες φάνηκε ότι υπήρχαν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, κυρίως ως προς την αγωνιστική ταυτότητά τους. Ακόμη και στο καλό πρώτο ημίχρονο του Αρη , οι ευκαιρίες που δημιούργησε ήταν κυρίως μέσα από ατομικές ενέργειες, ενώ και ο κακός ΠΑΟΚ έκανε τρεις πολύ καλές φάσεις με τον Ολιβέιρα να αστοχεί από πολύ καλές θέσεις.

Το καθαρό μυαλό,λοιπόν, δεν έλειψε από τον Λουτσέσκου στις κρίσιμες τελευταίες στιγμές και το ίδιο ισχύει για τους παίκτες του. Παρότι κρατήθηκαν 16 λεπτά καθυστερήσεων δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά καθόλου. Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε, λοιπόν, με τον πυγμάχο που στριμώχτηκε στο καναβάτσο και μπόρεσε και ξεγλίστρησε.

Τα αποτελέσματα στο ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής των πλέι οφ, «είναι» προς την θετική κατεύθυνση και ο ΠΑΟΚ έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία για τα επόμενα ματς και ειδικότερα τη μετωπική με την ΑΕΚ που με νίκη στην Τούμπα μπορεί να την πιάσει στην βαθμολογία. Το ζητούμενο είναι να συνεχίσει να καταθέτει καθαρή σκέψη και σε αυτό το ματς.

Σε κάθε περίπτωση ο  ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έστειλε μήνυμα ότι θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του στα πλέι οφ.

Υ.Γ. Δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά σε Μάκη Μανάβη (και) για χάρη του οποίου οι παίκτες του ΠΑΟΚ φόρεσαν μπλουζάκι με ένα συγκεκριμένο μήνυμα πριν την έναρξη του ματς. Μία τέτοια μέρα, μόλις το πρωί οι οπαδοί είπαν το τελευταίο αντίο στον επί χρόνια ηγέτη της κερκίδας και το ίδιο απόγευμα η ομάδα τους έδινε σημαντικό παιχνίδι. Πώς να μην υπάρχει ξεχωριστό κίνητρο για τη νίκη...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.