Ο καθρέπτης των πλέι οφ και η ανάγκη ο Αρης να κάνει το καλύτερο δυνατό

Βασίλης Μάστορας19 Μαρτίου 2023

Τα πλέι οφ μοιάζουν με «σφουγγάρι» το οποίο σβήνει το αγωνιστικό παρελθόν των ομάδων κατά την κανονική περίοδο. Μόνο η βαθμολογική συγκομιδή, ίσως να παραμένει ως ανάμνηση των όσων έγιναν στις 26 αγωνιστικές. Όλα τ’ άλλα λίγη αξία έχουν στη σκέψη των φίλων της κάθε ομάδας. Οι νίκες, ακόμη κι αυτές που έγιναν σε ντέρμπι ή οι επιτυχίες με μεγάλο σκορ, γίνονται… «θρύψαλα» μετά την πρώτη σέντρα των πλέι οφ. 


Όλα πλέον έχουν ως κριτήριο τους 10 αγώνες του μίνι Πρωταθλήματος. Εκεί όπου χρειάζεται καλή προετοιμασία, διάρκεια και ψυχραιμία. Μοιάζουν με 10 τελικούς οι αγώνες, τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Γιατί αν στραβώσουν δύο-τρεις αγώνες και οι βαθμολογικές διαφορές μεγαλώσουν, τότε θα αλλάξει το σκηνικό.

Η 5η θέση που είναι ο αγωνιστικός στόχος του Αρη, φαντάζει «φτωχός» μπροστά σ’ αυτά που είχαν στο μυαλό τους οι «κίτρινοι» στο ξεκίνημα του Πρωταθλήματος. Είναι όμως μία αναγκαιότητα γιατί όπως δήλωσε και ο Παλίκουτσα «αν δεν βγει ο Αρης στην Ευρώπη θα είναι καταστροφή». Το έγραψα και χθες ότι η ομάδα του Τερζή έχει για περισσότερους από έναν λόγους μεγαλύτερες πιθανότητες, έναντι του Βόλου, για την κατάκτηση του πέμπτου εισιτηρίου που οδηγεί στην Ευρώπη, αλλά αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί και μέσα στο γήπεδο.

Πέραν όμως από την στόχευση της Ευρώπης, ο Αρης έχει κι άλλη υποχρέωση απέναντι στον κόσμο του: Να τον αποζημιώσει για όλα τ’ άλλα που δεν έκανε σ’ όλη την φετινή χρονιά. Η καλύτερη αποζημίωση θα είναι οι νίκες σ’ όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες. Αρχής γενομένης από σήμερα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Εχω την αίσθηση ότι ο Αρης αν στα πλέι οφ κάνει καλά τη δουλειά του, θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στον κόσμο του, παρότι δεν θα έχει πετύχει τίποτε περισσότερο απ’ αυτά που πέτυχε τις προηγούμενες χρονιές. Είναι όμως η τελευταία εικόνα, πάντα που μένει περισσότερο έντονα χαραγμένη.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο ζητούμενο για τον Αρη στους αγώνες των πλέι οφ. Η αξιολόγηση του ρόστερ. «Ολοι κρίνονται» δήλωσε ο Παλίκουτσα κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να… ανέβουν στη σκηνή, όσο το δυνατόν περισσότεροι ποδοσφαιριστές. Καλοί οι φιλικοί αγώνες, αλλά δεν έχουν την ίδια αξία αξιολόγησης για την αγωνιστική συμπεριφορά ενός ποδοσφαιριστή. Ακόμη όμως και πέρα από τους λόγους τακτικής, οι συχνότητα και οι ένταση των αγώνων θα υποχρεώσει τον Τερζή να χρησιμοποιήσει στα πλέι οφ περισσότερους ποδοσφαιριστές απ’ αυτούς που χρησιμοποίησε στην κανονική περίοδο.

Πρεμιέρα λοιπόν σήμερα για τον Αρη μ’ ένα τοπικό ντέρμπι. Αγώνας απ’ αυτούς που συνήθως τους κερδίζει η ομάδα που το θέλει περισσότερο, που έχει καθαρότερο μυαλό και κάνει τα λιγότερα λάθη. Η ποιότητα των ρόστερ και οι τακτικές πολλές φορές πάνε περίπατο στα ντέρμπι. Αυτό τουλάχιστον μας έχει διδάξει το παρελθόν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.