Εφιάλτης για τα νοικοκυριά οι εξωφρενικές αυξήσεις των επιτοκίων, απειλή έκρηξης κόκκινων δανείων

Δημήτρης Κανελλάκης17 Μαρτίου 2023

Αντιλαμβάνομαι πλήρως πόσο μεγάλη είναι η επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών στην ελληνική κοινωνία, το μέγεθος της οργής των οικογενειών που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και κάθε Ελληνίδας και Έλληνα που συνειδητοποιούν πόσο εκτεθειμένοι είναι σε κίνδυνο, ακόμη και της ζωής τους, οι ίδιοι και τα παιδιά τους.



Πρόκειται, ασφαλώς, για το κορυφαίο -και δικαίως- θέμα αυτή την στιγμή στη χώρα. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα, που μπορεί να μην έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τη ζωή μας, όμως, αφορούν την καθημερινότητά μας, τα οικονομικά των νοικοκυριών και την επιβίωσή τους.

Για την ακρίβεια είναι γνωστά τα δεδομένα και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω. Όπως και οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία κ.τ.λ

Αυτό που δεν έχει πάρει έκταση και, σε ό,τι με αφορά πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί, είναι το θέμα με την αύξηση των επιτοκίων και την τρομακτική αύξηση που έχει προκαλέσει στις μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των δανείων τους.

Αυξήσεις της τάξεως του 35-40%, που σε... απλά ελληνικά σημαίνει ότι κάποιος που μέχρι πριν από έξι μήνες πλήρωνε μηνιαία δόση 500 ευρώ, καλείται τώρα να πληρώσει από 680-710 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, οι περισσότεροι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν από 4-6 μηνιαίες δόσεις παραπάνω το χρόνο εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, τα οποία είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν εκ νέου και να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το κόστος για τους δανειολήπτες.

Εδώ δεν μιλάμε για ένα πρόβλημα, αλλά για έναν... εφιάλτη. Μιλάμε για μια κατάσταση μπροστά στην οποία οι αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος ή του φυσικού αερίου μοιάζουν με... παιχνιδάκι.

Και το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στήριξης των δανειοληπτών, απέναντι στο... τέρας των εξωφρενικών αυξήσεων, που απειλεί να τους καταπιεί.

Ειλικρινά, δεν ξέρω ποιο νοικοκυριό μπορεί να αντέξει και να ανταποκριθεί σε μια τέτοια εξέλιξη σχετικά με την εξυπηρέτηση του δανεισμού του, όταν ταυτόχρονα... χτυπιέται από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την ανεργία, τους δραματικά χαμηλούς μισθούς.

Νομίζω ότι η απάντηση είναι μία: κανένα νοικοκυριό δεν μπορεί να αντέξει. Γι' αυτό και αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση και δημιουργία πλαισίου στήριξης, η αύξηση των κόκκινων δανείων αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.