Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Δεν γίνεται να μην μπορούν να συνεννοηθούν οι σταθμάρχες»

Metrosport Team10 Μαρτίου 2023

«Νιώθουμε ευθύνη και ντροπή και πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση προς κάθε κατεύθυνση, να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα γίνει τέτοια τραγωδία» δήλωσε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε σήμερα στις 12:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των καθιερωμένων μηνιαίων τους συναντήσεων. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη και ήρθε μία μόλις ημέρα μετά τη σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Πιστεύω ότι αυτό το συμβάν κατέδειξε και τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ως προς τον εκσυγχρονισμό του κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα ταυτιζόμαστε με τους συγγενείς των θυμάτων και κάνει τη θλίψη πιο έντονη. Ταυτόχρονα υπάρχει θυμός για ένα συμβάν που από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν έπρεπε να συμβεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη της κυβέρνησης στη διάρκεια της θητείας της οποίας έγινε το δυστύχημα. Όμως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα της δικαιοσύνης θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και ταχύτητα και δεν θα διστάσω να ζητήσω κάθε ευρωπαϊκή βοήθεια. Έχω ζητήσει από ΕΕ πόρισμα με προτάσεις για τη βελτίωση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Από την άλλη οφείλουμε να κάνουμε άμεσες κινήσεις για να βελτιώσουμε το επίπεδο ασφάλειας. Τα τρένα να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό με δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια και σταθμό. Και δική μου δέσμευση ότι τοι σύστημα τηλεδιοίκησης που εκκρεμεί από το 2014 θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω όμως ότι αυτό το συμβάν κατέδειξε και τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ως προς τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Είναι μια μάχη διαρκείας με κατεστημένες αντιλήψεις με νοοτροπίες που έρχονται από το παρελθόν. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε ως χώρα αρκετές από αυτές τις μάχες να τις κερδίζουμε. Και δεν γίνεται ως χώρα να υπάρχουν σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα όπως το 112 που μπορεί να ειδοποιεί κάθε Έλληνα σε κάθε γωνιά πατρίδας μας ότι έρχεται μια φυσική καταστροφή κι από την άλλη να μην μπορούν κάποιοι σταθμάρχες να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Άρα αυτή η σύγκρουση με αυτό το οποίο θα αποκαλούσε κάποιος αναχρονιστικό κράτος αποκτά χαρακτηριστικά κατεπείγοντος. Θα σας έλεγα ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα να εκσυγχρονιστούμε πραγματικά, να γίνουμε Ευρώπη παντού κι όχι μόνο σε ορισμένους τομείς. Προσωπικά ήμουν πάντα ταγμένος σε αυτή τη μάχη. Ξέρω ότι αυτή η μάχη έχει και νίκες και πολύ σκληρές στιγμές όπως αυτή και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Δεν είναι όμως μοναχική η μάχη αυτή, ενεργοποιεί όλες τις υγιείς δυνάμεις που ζητούν περισσότερη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Και για όλα αυτά θα συνεχίσω προσωπικά να μάχομαι».

Οι δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου: «Η χώρα βιώνει μια τραγωδία. Το τραύμα μας είναι ανοιχτό, συλλογικό και βαθύ. Δεν υπάρχουν λόγια να απαλύνουν τον πόνο για τις ζωές που χάθηκαν. Η κοινωνία μας πενθεί και θυμώνει και χάνει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς. Αυτό το θυμό, την οργή του κόσμου πρέπει να μην τον ξεχάσουμε, να μην τον απωθήσουμε, αλλά να τον κάνουμε παραγωγικό. Δεν νιώθουμε μόνο την ευθύνη αλλά και την ντροπή. Πρέπει να υπάρξει άμεση και πλήρης λογοδοσία προς κάθε κατεύθυνση και να διασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι ποτέ ξανά δεν θα συμβεί τέτοια τραγωδία. Να ξηλώσουμε τις παθογένειες, ν’ αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις όψεις μιας Ελλάδας που μας απομακρύνει και μας εκθέτει. Αυτό είναι χρέος απέναντι στις ζωές που χάθηκαν άδικα αλλά και απέναντι στον τόπο μας».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.