«Δεν αποτιμάται η αξία της ανθρώπινης ζωής, μεγαλύτερη η αποζημίωση για όσους έφυγαν από την ζωή»

Metrosport Team08 Μαρτίου 2023

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή “Στη Σέντρα” μίλησε ο δικηγόρος Θάνος Καρατσιώλης που εκπροσωπεί τις οικογένειες θυμάτων από τα Τέμπη και απάντησε και σε δύσκολα ερωτήματα που έχουν σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από εδώ και στο εξής.

Αρχικά υποστήριξε: «Στο ερώτημα πόσο αποτιμάται η ζωή ενός ανθρώπου, ασφαλώς και είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Δεν μπορεί να αποτιμηθεί η αξία της ανθρώπινης ζωής. Όμως επίσης δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να επιστρέψουν στην ζωή. Σε δεύτερο χρόνο πρέπει να κινήσουμε την αστική διαδικασία για να λάβουν οι οικογένειες, κάποια χρήματα σε βάθος χρόνου. Ο θάνατος αποτιμάται σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό από ότι αποτιμάται για ένα τραυματία».

- Να ρωτήσουμε κάτι κυνικά; Πόσο αποτιμάται ο θάνατος ενός ανθρώπου; Ποια αποζημίωση θα λάβει δηλαδή ένας συγγενής για τον θάνατο ενός ανθρώπου;

«Παίζει ρόλο και η ηλικία του θανόντος. Μεγαλύτερη αποζημίωση θα λάβει κάποιος εάν ο συγγενής του πέθανε νεότερος. Δυστυχώς συμβαίνει αυτό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι άχαρη αυτή η κουβέντα που γίνεται.

Στις αποζημιώσεις των τραυματιών θα παίξει ρόλο εάν επανέλθουν πλήρως και σε ποιο βαθμό. Υπάρχουν κάποιοι τραυματίες από την φονική σύγκρουση που δεν θα επανέλθουν.

Πάντως αυτοί εκ των τραυματιών που δεν θα επανέλθουν πλήρως, θα πρέπει να αποζημιωθούν περισσότερο. Το ψυχικό τραύμα είναι τεράστιο σε κάθε περίπτωση. Δεν έχω συναντήσει ξανά μία παρόμοια ιστορία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα επιδικαστούν αποζημιώσεις της τάξεως των 300.000 ή 400.000 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που εκτιμάται πως θα προκύψουν με αυτά τα νούμερα. Για κάποιους που είναι μικρότεροι σε ηλικία, τα νούμερα θα είναι μεγαλύτερα. 

Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τις αγωγές.  Πρέπει να περιμένουμε να βγουν τα πορίσματα της ανάκρισης. Και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι αγωγές για να δούμε τι συνέπειες θα έχουμε σε κάθε τραυματία. Όλα αυτά πρέπει να συνδεθούν.  Τώρα όσον αφορά για αυτά που έλεγαν πριν από αρκετές ημέρες, δεν είναι ακριβές ότι δεν θα πλήρωναν αποζημιώσεις.

Και οι δικοί μου πελάτες ξόδεψαν αρκετά χρήματα και δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθουν. Υπάρχουν τρέχοντα έξοδα που επιβαρύνουν τις οικογένειες που ταλαιπωρούνται.  Όσο για το πότε θα δικαιωθούν οικονομικά οι άνθρωποι, θα υπάρχει μία πρόνοια της Πολιτείας. Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα γίνει σχετικά άμεσα. Σε διάστημα ενός με δύο ετών, θα αποζημιωθούν, και το αναφέρω με την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη».







Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.