Το «δώρο» που ακούει στο όνομα Νταρίντα και οι αριθμοί που φανερώνουν ένα πρόβλημα

Βασίλης Μάστορας03 Ιανουαρίου 2023

Ο Αρης μπαίνει τη νέα χρονιά στη μάχη της διατήρησης των όποιων ελπίδων έχει για τους στόχους του, με ένα συν. Αυτό είναι η προσθήκη του Νταρίντα στο ρόστερ, που μοιάζει με «δώρο» της πρωτοχρονιάς. Ποδοσφαιριστή έτοιμου για… εντεκάδα, άρα δεν αποκλείεται να πάρει φανέλα βασικού στον αγώνα της Τούμπας. Θα έλεγα ότι επιβάλλεται να μπει στην αρχική 11άδα ο Τσέχος, γιατί οι όποιες άλλες αλχημείες του.

Ο Πάρντιου για την μεσοαμυντική «οχύρωση» δε λειτούργησαν με αντιπάλους μικρότερης δυναμικής από τον ΠΑΟΚ. Οπότε δύσκολα να λειτουργήσουν στην Τούμπα. Αρα ο Αγγλος από το να πειραματιστεί για το πώς θα δυναμώσει μεσοαμυντικά την ομάδα είναι προτιμότερο να εμπιστευτεί τον Τσέχο.

Οι «κίτρινοι» λειτούργησαν ιδανικά στην περίπτωση του Νταρίντα, κάνοντας μία κίνηση ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού, την οποία λογικά θα την πιστωθούν άμεσα. Οπότε το γοργόν και χάρη έχει.

Ο Αρης συνεχίζει όμως να έχει την παθογένεια στο σκοράρισμα σε σχέση με τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Είκοσι συνολικά με τον Παναιτωλικό, αλλά ένα μόνο γκολ που μέτρησε. Για την διαιτησία σ’ αυτό τον αγώνα, τα έγραψα σε προηγούμενο μου άρθρο και δεν αξίζει να κάνω μία ακόμη αναφορά. Οι 20 τελικές του Αρη όμως σε κάθε περίπτωση είναι δυσανάλογες με την αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα. Ο φορ Γκρέι, τηρουμένων των αναλογιών κάνει σχετικά καλά τη δουλειά του, άρα ο Αρης θα πρέπει να έχει βοήθειες και από τους χαφ όπως και έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κυρίως καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια.

Οι «κίτρινοι» είναι η μοναδική ομάδα που στην πεντάδα των σκόρερ έχουν δύο ποδοσφαιριστές. Τον Πάλμα και τον Γκρέι οι οποίοι συνολικά έχουν πετύχει 13 γκολ, από τα 22 συνολικά.

Ο Αρης όμως έχει τον χειρότερο συντελεστή στη σχέση ευκαιρίες/γκολ από τις ομάδες της εξάδας. Ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα πετυχαίνει ένα γκολ ανά 6,8 τελικές, ενώ οι «κίτρινοι» ένα γκολ ανά 8,8 τελικές.

Το στατιστικό αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι στον σχετικό πίνακα ο Αντρέ Γκρέι βρίσκεται στην τέταρτη θέση με έξι γκολ σε 31 ευκαιρίες. O Λιβάι Γκαρσία έχει 9/44, ο Καρέλης 9/23 και ο Αϊτόρ 8/25.

Ο Ντάνιελ Μαντσίνι έχει 31 τελικές στην εστία, αλλά με μόνο τρία γκολ στο ενεργητικό του. Σημαντικό είναι και το ότι ο Ματέο Γκαρσία, επίσης επιθετικός, δεν πέτυχε γκολ παρότι είχε 13 τελικές, ενώ ο Ιτούρμπε σε 16 τελικές δεν είδε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Η πολυτιμότητα του Μαντσίνι επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι βρίσκεται στην πέμπτη θέση του πίνακα με τις ασίστ, έχοντας μοιράσει τέσσερις μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

Στον Αρη λοιπόν το πρόβλημα είναι η αξιοποίηση της υπεροχής του. Κομμάτι στο οποίο, κατά τον Πάρντιου, γίνεται δουλειά αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Ετούτο μόνο τυχαίο δεν είναι αλλά σίγουρα δεν διορθώνεται και άμεσα. Παίζει ρόλο η χημεία που έχουν οι επιθετικοί μεταξύ τους, το καθαρό μυαλό όταν η πάλα βρίσκεται στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου και ίσως λίγο και οι συγκυρίες. Το στοίχημα του Αγγλου προπονητή είναι να βρει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Ισως θα πρέπει να ανακατέψει ακόμη περισσότερο την τράπουλα και να επιμείνει στα τελειώματα. Με υπομονή και ρεαλισμό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.