Το πιο κρίσιμο ντέρμπι μετά το 2010!

Metrosport Team03 Ιανουαρίου 2023

Αρθρογραφεί ο Θάνος Μπούζας

Κατ’ αρχήν να ευχηθούμε σε όλον τον κόσμο πνευματική και σωματική υγεία. Όσο δύσκολο κι αν είναι να επιτευχθούν στόχοι και να γίνουν πραγματικότητα οι ευχές, δεν πρέπει στιγμή να σταματάμε να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.

 Για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα πάνω στην οποία πρέπει να εδράζουμε όλο το πόνημα αλλά και να συλλέξουμε όλα τα καλά αλλά και τα δυστυχήματα που μας δίνει η όμορφη μάχη με τη ζωή, πρέπει να αφήσουμε τα ζεστά συναισθήματα των γιορτών και να προσγειωθούμε σ’ αυτήν.

Εμείς έχουμε υποχρέωση αλλά και έτσι έχει πλαστεί ο χαρακτήρας μας στο πέρασμα των δεκαετιών, που ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης αποτελεί αγωνιστικό αλλά και ψυχολογικό ορόσημο μέσα σε μια αγωνιστική χρονιά. Εδώ και αρκετά χρόνια οι πολύ συχνοί αγώνες, το ότι αγωνίζονται ξένοι επί το πλείστον στις δυο ομάδες και το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν φίλαθλοι της αντίπαλης ομάδας στα δυο ντέρμπι της πόλης, έχουν αλλοιώσει σημαντικά όχι τόσο το ρόλο τους όσο τον οπαδικό αντίκτυπο, την ομορφιά τους, την προσμονή που είχε ο καθένας για να παρακολουθήσει αυτά τα παιχνίδια. Για τους παλαιότερους τα 2 παιχνίδια στους δυο γύρους του πρωταθλήματος αποτελούσαν μια πρόσκληση σε μια παθιασμένη συνθήκη φίλαθλης ζωής που συμπεριελάμβανε συναισθήματα στα οποία σήμερα δεν έχουμε καμία απολύτως πρόσβαση.

Ωστόσο το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρη εμπεριέχει αγωνιστικές, βαθμολογικές αλλά και ψυχολογικές παραμέτρους οι οποίες θα μετεξελιχθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα και θα δώσουν στο νικητή και τον ηττημένο αντιστρόφως ανάλογες πορείες. Η ισοπαλία δεν είναι καλή για κανέναν από τους δύο αν και σαφέστατα αποτελεί δυσμενέστερο αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ αφού προφανώς θα χάσει την επαφή του με τη δεύτερη θέση αλλά είναι και γηπεδούχος. Από την άλλη πλευρά ο Άρης με μια ήττα θα έχει υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα ακόμη και για μια διεκδίκηση στην εξάδα.

Ρόλο θα παίξει το πως θα έρθει αυτή η ήττα και η εμφάνιση των κιτρίνων αλλά μόνο όσο αφορά τον ψυχολογικό τομέα και τα μετέπειτα παιχνίδια. Όσο αφορά τον ΠΑΟΚ: Διακρίνουμε εδώ και καιρό πάρα πολλά ζητήματα που χρίζουν λύσης και παραμένουν για κάποιον αδιόρατο και ανεξήγητο προς εμάς λόγο, ανέγγιχτα. Αυτή η απουσία πολιτικής και πράξεων είναι βέβαιο ότι οδηγεί την ομάδα επί το δυσμενέστερο! Όμως το ντέρμπι είναι ένα και οι όποιες κρίσεις έχουμε μπορεί να πάρουν αναβολή, έστω κι αν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις από δω και πέρα είναι συνεχείς. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Από τα τελευταία 5 παιχνίδια έχουμε εξάγει τα εξής συμπεράσματα: Ο Κωνσταντέλιας από αριστερά αλλά κυρίως σε ρόλο δεκαριού αποτελεί την μεταγραφή που εναγωνίως έψαχνε ο Μπότο και πιθανώς ο Λουτσέσκου στο εξωτερικό. Ήρθε και έδεσε στον δικέφαλο σχεδόν κατά λάθος και από ανάγκη. Δεν αναφερόμαστε στην αξία του παίκτη που όλοι τον πίστευαν αλλά στον χρόνο που έγινε αυτό και ήταν πολύ πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Η απουσία Κούρτιτς μπορεί να αφαίρεσε από την ηρεμία αλλά πρόσθεσε στην αμυντική λειτουργία και λίγο- όχι όσο θα έπρεπε στην ταχύτητα-.

Ο Ολιβέιρα ανέβασε τα νούμερα και την απόδοσή του θεαματικά. Το μόνο που μας ξενίζει είναι γιατί δεν αντέχει ακόμα να βγάλει 90 λεπτά. Συμπερασματικά ο ΠΑΟΚ των βασικών παικτών πιστεύουμε ότι είναι ανώτερος από τον Άρη και μπορεί να τον καταβάλει εύκολα ή δύσκολα αν πιάσει τη γνωστή του απόδοση. Όμως τα συμπεράσματά μας έχουν και την αρνητική τους έκφανση: Για παράδειγμα αν κάποιος βασικός δεν είναι σε καλή μέρα δεν υπάρχουν «δυνατές» εναλλακτικές λύσεις από τον πάγκο. Το ίδιο και τω αυτώ όταν ο προπονητής διακρίνει ότι δεν πάει κάτι καλά στην ομάδα και θέλει να βάλει ένα παίκτη που θα αλλάξει το παιχνίδι.

Είναι σχεδόν κωμικό να το απαιτούμε αυτό από τον Μουργκ όπως έκανε ο Λουτσέσκου στο Περιστέρι. Εδώ σημειώνουμε και τα ψήγματα πανικού που καταλαμβάνουν το προπονητικό τιμ όταν το παιχνίδι στραβώνει. Τέλος η απενεργοποίηση του Ντάντας και η μη ενεργοποίηση Μιχαηλίδη είναι ερωτηματικά που δεν μας έχουν απαντηθεί.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.