Οι παρεμβάσεις του Πάρντιου και η σφραγίδα σε συγκεκριμένους τομείς

Γιώργος Στράντζαλης03 Ιανουαρίου 2023

Στον αγώνα με τον Παναιτωλικό ο Άρης παρουσίασε “γεμάτη” εικόνα, με πολλά στοιχεία του παιχνιδιού που θέλει ο Άλαν Πάρντιου να έχει η ομάδα του. Ήταν κυριαρχική, με ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, παραγωγική στη δημιουργία φάσεων και φαίνεται ότι βρίσκει σιγά σιγά και μοιράζει ρόλους στο γήπεδο προκειμένου να κάνει πιο αποτελεσματική την ομάδα του. Πράγμα που χρειάζεται σίγουρα στο υπόλοιπο της σεζόν και δη, στα απαιτητικά παιχνίδια που ακολουθούν. 

Ο Βρετανός έχει συμπληρώσει ήδη τρεις μήνες και κάτι στον Κιτρινόμαυρο πάγκο. Δεν μπορεί πια να γίνεται λόγος για προσαρμογή, ενώ πλέον γίνονται πολύ πιο καθαρές και κατανοητές οι παρεμβάσεις του στην ομάδα. Έχει προσθέσει πράγματα στο παιχνίδι του Αρη, έχει καταφέρει να «κερδίσει» παίκτες και να «περάσει» στοιχεία που ο ίδιος θέλει. Ποια είναι αυτά;

Η καθιέρωση του Ματέο Γκαρσία στον άξονα της μεσαίας γραμμής αν μη τι άλλο είναι ένα από τα “κερδισμένα” στοιχήματα του Άλαν Πάρντιου. Ο Αργεντινός είναι τελείως… διαφορετικός. Πιο απελευθερωμένος στις κινήσεις του, συμμετοχικός στο παιχνίδι της ομάδας και πάνω απ’ όλα έχει εξελιχθεί σε πολύτιμη μονάδα στο πλάνο του προπονητή. Από εκεί μάλιστα που, μέχρι την έναρξη της σεζόν, ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ο Αργεντινός δείχνει αναγεννημένος, σταθερά στους κορυφαίους παίκτες της ομάδας και κάνει πολύ καλά παιχνίδια συμβάλλοντας είτε ανασταλτικά είτε δημιουργικά. Μάλιστα, ο Πάρντιου θα τον διατηρήσει σε αυτή τη θέση, τουλάχιστον μέχρι να παραστεί η ανάγκη να κάνει κάτι άλλο.

Από την προσαρμογή του στον Αρη κι έπειτα, ο Άλαν Πάρντιου αποφάσισε πως πρέπει να ασχοληθεί με την περίπτωση του Λουίς Πάλμα. Να τον βοηθήσει να μάθει να παίζει για την ομάδα, να γίνει πιο πειθαρχημένος στο τακτικό κομμάτι και να ξεδιπλώσει έτσι το μεγάλο ταλέντο του. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή της θητείας του Βρετανού τεχνικού στον Αρη, ο 22χρονος από την Ονδούρα ήταν σε… δεύτερη μοίρα. Σταδιακά όμως, ο Πάρντιου τον ξαναέβαλε στο παιχνίδι, δίνοντάς του ρόλο στην επίθεση των Κιτρινόμαυρων. Παράλληλα, τον ανέβασε στην ιεραρχία των εκτελεστών των στημένων φάσεων, παίρνοντας μάλιστα γκολ έτσι. Φαίνεται πως οι συζητήσεις που έκαναν οι δυο τους έπιασαν τόπο.

Η προβληματική λειτουργία της μεσοαμυντικής γραμμής του Αρη είχε εξελιχθεί σε… μείζον θέμα στην αρχή της σεζόν. Οι Κιτρινόμαυροι έχασαν πολλά από αυτό το κομμάτι κι έπρεπε να βρεθούν λύσεις και η ισορροπία που δεν είχαν στο παιχνίδι τους. Η προσθήκη του Πίτερ Ετέμπο, που από την αρχή έκανε τη διαφορά, ήταν μία εξ αυτών. Η άλλη έπρεπε να έρθει από τον πάγκο και είχε να κάνει με τη «χημεία» που θα έπρεπε να αποκτήσει το σύνολο. Η αλήθεια είναι πως ο Πάρντιου «σουλούπωσε» την ομάδα, ο Αρης έγινε πιο στιβαρός και σοβαρός αμυντικά, περιορίστηκαν οι αφέλειες κι αυτό είχε αντίκτυπο και στην εικόνα, αλλά και στα αποτελέσματα. Και σίγουρα αυτή η αλλαγή δεν περνάει απαρατήρητη, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης και με την προσθήκη του Νταρίντα στον άξονα οι Κιτρινόμαυροι ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον πήχη

Είναι κανόνας των περισσότερων προπονητών, οπότε ούτε ο Άλαν Πάρντιου θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Τα στημένα είναι μεγάλο και σοβαρό κομμάτι ενός παιχνιδιού, είτε μιλάμε για άμυνα ήταν για επίθεση. Πολλοί θεωρούν ότι οι στατικές φάσεις είναι κι ένα μέτρο της βελτίωσης κάθε ομάδας. Ο Βρετανός δούλεψε πολύ σε αυτό το κομμάτι και η βελτίωση είναι ολοφάνερη. Ο Άρης στην αρχή της σεζόν δέχθηκε πολλά γκολ από στημένες μπάλες, ενώ παράλληλα δεν απειλούσε. Πλέον συμβαίνει το αντίθετο. Δεν απειλείται, αλλά απειλεί. Είτε μιλάμε για κόρνερ είτε για φάουλ. Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα δείχνει να έχει βρει τον τρόπο να εκμεταλλεύεται τα δικά του στημένα κι αυτό φαίνεται από τη συνολική παραγωγή ευκαιριών που προέρχονται από ελεύθερα χτυπήματα.

Στο πρώτο κομμάτι της παρουσίας του στον Αρη, ο Άλαν Πάρντιου το… έψαξε αρκετά. Κάποιες φορές του βγήκε, τις περισσότερες όμως όχι. Χρησιμοποίησε παίκτες, σχήματα, συνδυασμούς. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορεί κανείς στην ομάδα να τον κατηγορήσει, είναι ότι δίνει ευκαιρίες και ότι με τους περισσότερους (αν όχι με όλους) είναι δίκαιος . Εχει χρησιμοποιήσει σχεδόν όλο το ρόστερ. Δε δίστασε μάλιστα να πάρει και δύσκολες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα, να αφήσει εκτός μεγάλα συμβόλαια και προσωπικότητες, όπως είναι ο Ζερβίνιο ή ο Ιτούρμπε. Επίσης, με την τακτική που ακολουθεί και το έχει συζητήσει με τους παίκτες του, θέλει να τους έχει όλους σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα. Άλλωστε έχει κάνει σε όλους πλήρως κατανοητό πως όποιος ξεχωρίζει στις προπονήσεις, θα παίρνει και τις ευκαιρίες που του αξίζουν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.