Τα χρυσά παιδιά και οι βάσεις για έναν ΠΑΟΚ πρωταγωνιστή

Metrosport Team02 Ιανουαρίου 2023

Ρεπορτάζ: Γ.Καστάνης- Κ.Πετρωτός

Οι πρόσφατες ανανεώσεις συμβολαίων των Κωνσταντίνου Κουλιεράκη έως την 31η Δεκεμβρίου 2026 και Στέφανου Τζίμα έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 είχαν ένα κοινό παρονομαστή. Δεν μπήκαν ρήτρες στα συμβόλαιά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ έχει εξ’ ολοκλήρου τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το μέλλον τους.
Με αφορμή αυτές τις δύο ανανεώσεις, αλλά και τις πρόσφατες των τελευταίων ετών, με επίκεντρο τους νέους παίκτες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου που έχουν προωθηθεί στην επαγγελματική ομάδα, η σημερινή Metrosport παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ. Αποτελεί κεντρική απόφαση του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από τον αθλητικό διευθυντή που έχει αναλάβει ρόλο στην ομάδα, να θωρακίζονται οι νέοι παίκτες. Να “καπαρώνονται” εάν προτιμάτε στην καθημερινή διάλεκτο.


Να αναδεικνύονται μέσα από τον ΠΑΟΚ, να προοδεύουν, αλλά να μην δίνεται η ευκαιρία σε κανέναν άλλον σύλλογο (εάν δεν το θέλει ο ΠΑΟΚ) να τους παίρνουν. Τα χρυσά παιδιά ανήκουν στον σύλλογο και με αυτό τον τρόπο μπαίνουν οι βάσεις για μία ομάδα που θα έχει ένα κορμό από δικούς της παίκτες στο μέλλον.

Προσέξτε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Χρήστος Τζόλης αποτέλεσε προϊόν των ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Στο συμβόλαιό του δεν είχε μπει ρήτρα. Εάν έβαζε ο Δικέφαλος μία ρήτρα της τάξεως των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε να έρθει μία ομάδα από το εξωτερικό, να καλύψει το ποσό της ρήτρας χωρίς να ερωτηθεί ο σύλλογος και με την σύμφωνη γνώμη του παίκτη θα τον αποσπούσε από τον Δικέφαλο.

Στην περίπτωση του Τζόλη, από την στιγμή που δεν υπήρξε ρήτρα στο συμβόλαιο, ο ΠΑΟΚ καθόρισε τις εξελίξεις. Τότε, το καλοκαίρι του 2021 έκρινε ο Σαββίδης πως έπρεπε να τον παραχωρήσει στην Νόριτς. Εάν δεν το ήθελε ο ΠΑΟΚ δεν θα γινόταν η πώληση. Είναι πολύ απλά τα πράγματα.

Η πολιτική που εφαρμόστηκε επί Ρέμπε

Αρκετά νωρίτερα χρονικά, όταν αθλητικός διευθυντής της ομάδας ήταν ο Γερμανός Όλαφ Ρέμπε, είχε ληφθεί η απόφαση να μην μπαίνει ρήτρα στο συμβόλαιο κάθε νέου, πολλά υποσχόμενου παίκτη που αναδεικνύονταν από τα τμήματα υποδομής. Τότε, επί Ρέμπε, καθιερώθηκε αυτή η πολιτική, εφαρμόστηκε και ακολουθήθηκε τα επόμενα χρόνια, χωρίς παρεκκλίσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν πολλοί νεαροί παίκτες που έχουν πολυετή συμβόλαια με τον ΠΑΟΚ χωρίς ρήτρες, χάρη στην τακτική ή την πολιτική που εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Στο σημερινό ρόστερ της ομάδας υπάρχουν πολλοί νεαροί. Ο Κωνσταντέλιας έχει συμβόλαιο έως τις 30 Ιουνίου 2026. Άνευ ρήτρας εννοείται.

Ο Κουλιεράκης έχει έως την 31η Δεκεμβρίου 2026. Ο Στέφανος Τζίμας που θεωρείται νέο πρότζεκτ υπέγραψε έως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Ο Λύρατζης έχει έως τις 30 Ιουνίου 2026. Ο Τσαούσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025. Ο Κώστας Μπαλωμένος επίσης έως τον Ιούνιο του 2025. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και ο Γκορντενζιάνι έως τις 30 Ιουνίου 2024. Ακόμη και ο Νινούα που υπολογίζεται περισσότερο στον ΠΑΟΚ Β έχει συμβόλαιο έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Ο Τσιγγάρας που πήγε δανεικός στην Τουλούζ έως το καλοκαίρι έχει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ έως το καλοκαίρι του 2025. Ο Γιώργος Κούτσιας που δόθηκε δανεικός στον Βόλο έως το καλοκαίρι, έχει με τον Δικέφαλο συμβόλαιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026.

Αναφέραμε ενδεικτικά τις περιπτώσεις 12 νεαρών παικτών που θεωρούνται ξεχωριστά πρότζεκτ και με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζονται. Υπάρχουν και άλλοι που ακολουθούν.

Η ουσία είναι και αυτό αποτελεί κεντρική απόφαση, πως όλοι οι νέοι παίκτες που προωθούνται και αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα, προερχόμενοι από τα τμήματα υποδομής, υπογράφουν πολυετή συμβόλαια συνεργασίας χωρίς ρήτρα. Κατοχυρώνουν τον ΠΑΟΚ σε κάθε περίπτωση, που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, για κάθε έναν ξεχωριστά.

Ο ΠΑΟΚ έχει μία φουρνιά “χρυσών παικτών” που του διαμορφώνουν μία ισχυρή βάση δεδομένων για το μέλλον. Σε αυτούς επενδύει πρακτικά. Το ιδανικότερο θα είναι, όσοι αντέξουν το βάρος της φανέλας και του πρωταθλητισμού, να μείνουν για πολλά χρόνια. Να φέρουν τίτλους. Την πολυπόθητη είσοδο σε ομίλους Champions League. Να βάλουν ένα λιθαράκι ο κάθε ένας για να μεγαλώσει η ομάδα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.