Πέρασαν οι καλύτεροι, ανάμεσά τους και οι δεινοί... χορευτές της Σενεγάλης

Στέλιος Γρηγοριάδης30 Νοεμβρίου 2022

Ο,τι ήταν δίκαιο συνέβη στη χθεσινή μουντιαλική μέρα. Προκρίθηκαν οι καλύτεροι, αποκλείστηκαν οι κατώτεροι.  Το Κατάρ έμοιαζε με την αλεπού που δεν είχε καμιά δουλειά να πάει στο παζάρι. Για πρώτη φορά η ομάδα της διοργανώτριας χώρας του Μουντιάλ δεν πήρε ούτε έναν βαθμό και δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ στους αγώνες των ομίλων. Φυσιολογικό. Αν δεν γινόταν εκεί το Μουντιάλ, δεν επρόκειτο να συμμετάσχει.

Η Ολλανδία έκανε χαλαρά το αυτονόητο και πέρασε στα νοκ άουτ με πρωτιά στον όμιλό της. Χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά και αήττητη. Με δύο νίκες και μία ισοπαλία (με το Εκουαδόρ).

Το Εκουαδόρ έκανε χθες το λάθος να παίξει για την ισοπαλία. Άρχισε να “τρέχει” μετά το πρώτο γκολ της Σενεγάλης, ισοφάρισε από το πουθενά, αλλά τελικά επικράτησε το δίκαιο, που ήταν να νικήσει και να προκριθεί η Σενεγάλη. Το ήθελε, το πίστεψε, το πέτυχε γιατί ήταν καλύτερη και είχε περισσότερο πάθος. Το αφρικάνικο μπρίο δεν ξεδιπλώθηκε μόνο στο χόρτο αλλά και στις κερκίδες. Εκεί όπου χιλιάδες Σενεγάλοι δεν έπαψαν να χορεύουν ούτε δευτερόλεπτο. Ειδικά αυτοί οι επτά βαμμένοι τύποι, που σχημάτιζαν τη λέξη Senegal, έδωσαν ρεσιτάλ. Δεν θα ήθελα να μου λείψουν στη συνέχεια.


Η Αγγλία ήξερε ότι περνάει και με ισοπαλία, ίσως και με ήττα ακόμη, σε περίπτωση που έληγε ισόπαλο το ΗΠΑ-Ιράν. Από την πλευρά της, η απογοητευμένη και απογοητευτική στα δύο πρώτα ματς Ουαλία, έπαιζε μόνο για το γόητρο. Μολονότι ήταν μια κλασική μάχη μεταξύ δύο γειτόνων στο μεγάλο νησί, πολύ φοβόμουν ότι θα μας σερβίριζαν μια άνοστη σούπα. Οι Αγγλοι, όμως, ήταν σοβαροί, πολύ ανώτεροι, έπαιξαν μονότερμα τους Ουαλούς, πέτυχαν δυο γκολ μέσα σε ένα λεπτό και εκεί, κάπου στο 50', η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος.


Στο ΗΠΑ-Ιράν έγινε σφαγή για τη δεύτερη θέση. Το αβαντάζ το είχε φυσικά το Ιράν, που βολευόταν και με την ισοπαλία, χάρη στη νίκη του επί της Ουαλίας, με την οποία οι ΗΠΑ είχαν φέρει ισοπαλία και με μια νέα ισοπαλία χθες κινδύνευαν να αποκλειστούν... αήττητοι, αφού είχαν καταφέρει να μη χάσουν ούτε από την Αγγλία. Οι Αμερικάνοι ήταν καλύτεροι, προηγήθηκαν, αλλά δεν πέτυχαν δεύτερο γκολ. Στα τελευταία λεπτά, μέχρι το 100', όταν οι Ιρανοί τα έπαιξαν όλα για όλα, ζορίστηκαν, κράτησαν όμως τη νίκη και μπήκαν με την αξία τους στα νοκ άουτ.

Σήμερα το απόγευμα πάμε για το ματς της Γαλλίας με την Τυνησία, η οποία θέλει νίκη και ισοπαλία στο Αυστραλία- Δανία, ή νίκη της Δανίας και νίκη δική της επί της Γαλλίας με τόσα γκολ όμως που να ξεπεράσει σε διαφορά γκολ τη Δανία, άρα μιλάμε για συνδυασμό... θαυμάτων. Οι Δανοί, που έμειναν στο 0-0 με την Τυνησία, θέλουν μόνο νίκη, οι Αυστραλοί περνούν και με ισοπαλία, αρκεί να μη γίνει το πολύ μεγάλο “μπαμ” από την Τυνησία σε βάρος της Γαλλίας.

Το βράδυ έχουμε το ματς ζωής και θανάτου Αργεντινή-Πολωνία, αλλά πολύ νόημα έχει και το Σαουδική Αραβία-Μεξικό. Αργεντινή και Πολωνία προκρίνονται αγκαζέ με ισοπαλία αν δεν νικήσει η Σαουδική Αραβία και δεν το αποκλείω καθόλου γιατί το Μεξικό θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του. Μόνο που για να προκριθεί, αν νικήσει, πρέπει ή να χάσει η Αργεντινή, ή να την ξεπεράσει σε συντελεστή τερμάτων αν η Αργεντινή φέρει ισοπαλία, ή αν νικήσει η Αργεντινή να ξεπεράσει το Μεξικό σε διαφορά γκολ την Πολωνία. Εννοείται, βέβαια, ότι αν νικήσει η Σαουδική Αραβία περνάει σίγουρα και αφήνει έξω μία από Πολωνία ή Αργεντινή. Σ' αυτόν τον όμιλο είναι πολλά τα πιθανά σενάρια και προβλέπεται μια συναρπαστική βραδιά.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.