Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αρχίσει να γίνεται πάλι ΠΑΟΚ

Στέλιος Γρηγοριάδης17 Οκτωβρίου 2022

“Θα είναι η αρχή μιας πολύ όμορφης περιόδου που θα περάσουμε το ματς με τον ΠΑΟΚ”, δήλωσε ο Μίτσελ. “Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα για τη συνέχεια της σεζόν”. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, μολονότι δημόσια… παραπονιέται ότι έχει πάρα πολλούς παίκτες στο ρόστερ και είναι αδύνατο να τους βολέψει όλους, ελπίζει ότι με μια νίκη επί του προβληματικού ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι, που ακόμη κι αν δεν είναι, πάντα ντέρμπι θεωρείται, ο Ολυμπιακός θα σβήσει όλες τις κακές εντυπώσεις που δημιούργησε έως σήμερα και θα ξαναμπεί για το καλά στην κούρσα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

Δυστυχώς, έτσι είναι. Αυτός ο ΠΑΟΚ που είδαμε μέχρι στιγμής προσφέρεται για… εφαλτήριο του Ολυμπιακού. Οταν δεν έχει σταυρώσει ακόμη νίκη εκτός έδρας κι όταν όλες οι νίκες του στην Τούμπα, επί “μικρών” αντιπάλων, επιτεύχθηκαν με την ψυχή στο στόμα, ποιος να πιστέψει ότι είναι ικανός να πάει στο Καραισκάκη και να κερδίσει τον Ολυμπιακό; Πολλοί το ελπίζουν, αλλά η ελπίδα είναι κάτι άλλο. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι αν το πιστεύουν όλοι οι άλλοι. Είναι αν το πιοτεύουν οι ίδιοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Και αν το μπορούν, φυσικά. Θα το δούμε απόψε. Θα δούμε, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, αν και κατά πόσο αυτή η ομάδα έχει τη νοοτροπία που χρειάζεται για να σταθεί όρθια σε ένα τέτοιο ματς, με τέτοιο αντίπαλο, σε τέτοια έδρα. Θα δούμε αν οι μικροί ωριμάζουνσιγά-σιγά ως ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, αν οι μεγάλοι έχουν ακόμη να δώσουν κι αν το σύνολο βρίσκει επιτέλους τη “χημεία” που ψάχνει να βρει από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου.

Αυτό, η εικόνα δηλαδή που θα παρουσιάσει ο ΠΑΟΚ, είναι το σημαντικότερο. Η νίκη μπορεί να μην έρθει, είτε γιατί ο Ολυμπιακός θα βρεθεί σε πολύ καλή μέρα, είτε γιατί θα υπάρξει μια αυτυχία, είτε γιατί θα μεσολαβήσει κάποιος αστάθμητος παράγοντας. Σημασία έχει τι είδους ΠΑΟΚ θα παίξει απόψε και τι είδους μηνύματα θα στείλει στους οπαδούς του και στους αντιπάλους για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος. Κι αν η ομάδα καταφέρει να πιάσει μια πολύ καλή απόδοση, είναι πολύ πιθανό να πάρει και τους τρεις βαθμούς. Αυτό θα είναι το ιδανικό. Αλλωστε και ο φετινός Ολυμπιακός κάθε άλλο παρά φόβητρο αποτελεί, ακόμη και μέσα στο Καραισκάκη.

Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνο το ματς του αήττητου Πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ, το 2018-19. Με 24 τελικές ο Ολυμπιακός, με καμία ο ΠΑΟΚ, αλλά έφυγε νικητής με 1-0 από το Καραισκάκη. Δεν νομίζω ότι έχει συμβεί άλλη φορά στα παγκόσμια χρονικά. “ΠΑΟΚ σ’ αγαπώ, ΠΑΟΚ είσαι ο ένας, χωρίς καμία τελική δεν κέρδισε κανένας”, είχε γραφτεί τότε ευφυώς από πολλούς οπαδούς του ΠΑΟΚ και ήταν μια αναμφισβήτητη αλήθεια. Αλλά, αν θυμόσαστε καλά, δεν ήταν ένα αποτέλεσμα που προήλθε από την εύνοια της τύχης. Υπήρχε ο Πασχαλάκης με δυο-τρεις σωτήριες αποκρούσεις, υπήρχε μία άμυνα γρανίτης, υπήρχαν σε όλες τις γραμμές παίκτες που υπηρετούσαν πιστά το σύνολο, υπήρχε άριστη “χημεία” μεταξύ τους και, το κυριότερο, υπήρχε το πνεύμα του νικητή. Υπήρχε η προσωπικότητα μιας ομάδας που πίστευε στις δυνατότητές της και ήξερε να μαζεύει τους βαθμούς, ακόμη και σε αγώνες που δεν μπορούσε να πιάσει το μάξιμουμ της απόδοσής της. Με άλλα λόγια, υπήρχαν όλα τα πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία αναζητά η σημερινή ομάδα, με βάση το νέο πλάνο που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί. Και το κυρίως ζητούμενο είναι σιγά-σιγά να αρχίσει να τα βρίσκει.

ΥΓ. Εννοείται ότι θα με “χαλάσει” να δω τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού, αντίπαλο του ΠΑΟΚ. Εννοείται ότι θα εύχομαι, για πρώτη φορά, να “φάει” τρία-τέσσερα γκολ. Αλλά δεν ξεχνώ ότι έφυγε από τον ΠΑΟΚ όχι επειδή το ήθελε, αλλά επειδή ο ΠΑΟΚ δεν τον ήθελε


Τα... “μισό-μηδέν”, η εύνοια της τύχης και τα μοιραία λάθη

Παναθηναικός και ΑΕΚ συναγωνίζονται στα “μισό-μηδέν” και στην εύνοια της τύχης. Κάπως έτσι άρχισε το Πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ με τις νίκες στην Τούμπα. Αλλά ούτε η τύχη αρκεί, ούτε το “μισό-μηδέν” θα βγαίνει πάντα. Για να έχει υψηλές βλέψεις μια ομάδα πρέπει να παίρνει τους βαθμούς. Είτε γιατί θα αξιοποιεί το ποδόσφαιρο που παίζει, είτε γιατί θα επωφελείται από τα λάθη των αντιπάλων, σαν αυτό το άγαρμπο πέναλτι που παραχώρησε χθες στο 93’ ο Ατρόμητος στην ΑΕΚ, χάνοντας άδοξα το ματς και ακυρώνοντας όλη την καλή προσπάθεια που είχαν κάνει οι παίκτες του μέχρι τότε.

Ο ΠΑΟΚ, όμως, με ΟΦΗ, Παναθηναικό και Λεβαδειακό, έχασε δικά του παιχνίδια επειδή ήταν η ομάδα που έκανε τα μοιραία λάθη. Κι αυτό μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να είναι. Θα ήταν ευχής έργον να είχε νικήσει και τους τρεις με 1-0 και ας έλεγαν όλοι ότι ανήκει και ο ΠΑΟΚ στο κλαμπ των τυχερών που προχωρούν κούτσα-κούτσα με το “μισό-μηδέν” και με τη βοήθεια της τύχης. Δεν θα νοιαζόταν κανείς. Και η περιβόητη αυτοπεποίθηση, που τόσο έχει κλονιστεί, τώρα θα ήταν στα ύψη. Να ξαναβρεί η ομάδα αυτοπεποίθηση μετά από μια σημερινή νίκη; Μακάρι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.