Από τη Μεσήμβρια στην Ευρώπη: Οι παίκτες που έχτισαν την ποδοσφαιρική τους «περσόνα» στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ

Metrosport Team25 Σεπτεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Τάνια Μοσχοπούλου

Οι κλήσεις στην Εθνική Ελλάδος, είτε πρόκειται για των Ανδρών -βλέπε Κωνσταντίνο Κουλιεράκη -είτε για την Κ19 αποτελεί ένα πρώτης τάξεως διαπιστευτήριο για τη πολύ καλή δουλειά που γίνεται εδώ και χρόνια στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. 

Οι αριθμοί κάνουν ακόμη πιο ισχυρή την παραπάνω τοποθέτηση, αφού οι 7 από του 11 της «γαλανόλευκης» Κ19  στην  αναμέτρηση της Εθνικής με την Ελβετία ήταν... ασπρόμαυροι, με σκόρερ μάλιστα του ενός εκ των δύο γκολ τον εξίσου «ασπρόμαυρο», Γιώργο Κούτσια.

Πρόκειται για παιδιά που διαμόρφωσαν το ποδοσφαιρικό του «εγώ» στις ακαδημίες του Δικεφάλου του Βορρά και παιχνίδι με παιχνίδι προσπαθούν να αποδείξουν πως μπορούν να «πετάξουν» πολύ πιο μακριά από αυτές. Όπως έκαναν και οι «πρόγονοί» τους, παίκτες δηλαδή που γαλουχήθηκαν στα σπλάχνα του ΠΑΟΚ και πλέον... οργώνουν τα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η πρώτη γενιά «μεταναστών»

Τον δρόμο από την Μεσημβρία προς τα ευρωπαϊκά γήπεδα άνοιξε ο Κώστας Σταφυλίδης , όταν μπήκε στο αεροπλάνο για τη Γερμανία, με τη Λεβερκούζεν να δίνει ένα ποσό κοντά στο 1,5 εκατομμύριο για να τον αποκτήσει πριν καν κλείσει τα 19 του χρόνια.

Στα χνάρια του Σταφυλίδη έσπευσε να βαδίσει και ο Ευθύμης Κουλούρης με την Τουλούζ, να χτυπά για πρώτη φορά την πόρτα του Δικεφάλου για να αποκτήσει τον παίκτη το καλοκαίρι του 2019. Βέβαια αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το ενδιαφέρον της γαλλικής ομάδας ο Κουλούρης το προκάλεσε αγωνιζόμενος ως δανεικός στο Περιστέρι και όχι στην Τούμπα.

Το ίδιο καλοκαίρι έφυγαν για το εξωτερικό ο Στέλιος Κίτσιου για την τουρκική Ανκαρακιουτσού έναντι 300 χιλιάδων ευρώ και ο Γιώργος Τζοβάρας - που πρόσφατα «πλήγωσε» την παλιά του οικογένεια σκοράροντας μέσα στην Τούμπα με την φανέλα το Ατρομήτου- για την Σλόβαν Μπρατισλάβας με 100 χιλιάδες.


Ο Δημήτρης Πέλκας και το... new generation

Από την λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει σε καμία περίπτωση ο Δημήτρης Πέλκας, που έχει ζήσει από μικρό παιδί αλλά και στο έπακρον το ασπρόμαυρο όνειρο. Έχοντας λοιπόν πανηγυρίσει νταμπλ και κύπελλα με τον ΠΑΟΚ και ύστερα από 200 παιχνίδια με τον Δικέφαλο, το φθινόπωρο του 2020, πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει την Τούμπα για την Φενέρ με τον Δικέφαλο φέρνοντας πρόταση για 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αντίθεση με τον Πέλκα, ο Χρήστος Τζόλης έφυγε από την Τούμπα πριν καλά κλείσει δυο σεζόν αγωνιζόμενος στην πρώτη ομάδα του Δικεφάλου. Έκανε όμως το «μεγάλο μπαμ» μετά από 57 συμμετοχές με απολογισμό 17 γκολ και 10 ασίστ. Άλλωστε όλοι αυτό περίμεναν από το… wonder kid των ακαδημιών, που με τη μεταγραφή του στη Νόριτς έχει το ρεκόρ της πιο ακριβής παραχώρησης ποδοσφαιριστή που έκανε ο ΠΑΟΚ .


Τελευταία και πιο πρόσφατη περίπτωση αποτελεί αυτή του Χάρη Τσιγγάρα . Ο μικρός Χάρης μπήκε στην οικογένεια των ακαδημιών του ΠΑΟΚ σε ηλικία 10 χρονών – από τους Μπέμπηδες του Παναγιώτη Κερμανίδη- και αναδείχθηκε πρωταθλητής με όλες τις ηλικιακές ομάδες από την Κ-15 ως την Κ-19 πριν κάνει το βήμα στην πρώτη ομάδα με προπονητή τον Αμπέλ Φερέιρα. 

Ο 22χρονος εδώ και μερικές εβδομάδες έχει γίνει «προσωρινός» κάτοικος Γαλλίας,, όντας δανεικός στην Τουλούζ και αν όλα εξελιχθούν ομαλά το επόμενο καλοκαίρι θα φέρει στα ταμεία του Δικεφάλου ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.