Μακάρι να μην τρέχουν τον Ιανουάριο στον ΠΑΟΚ μήπως σώσουν τη χρονιά

Στέλιος Γρηγοριάδης17 Αυγούστου 2022

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ισχύει, αλλά όχι απόλυτα. Στο ποδόσφαιρο, πολλές ομάδες αρχίζουν εντυπωσιακά στο Πρωτάθλημα, αλλά στη συνέχεια υποχωρούν και άλλες ακολουθούν εντελώς αντίστροφη πορεία.

Στον ΠΑΟΚ, έχει δοθεί έμφαση στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Με Παναιτωλικό και Ατρόμητο στην Τούμπα, που, θεωρητικά, είναι εύκολα ματς και με Αρη στο “Κλ. Βικελίδης”, στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν και στον πρώτο από τους πιο δύσκολους, θεωρητικά πάντα, αγώνες του Πρωταθλήματος.
Ναι, αν ο ΠΑΟΚ αρχίσει με τρεις νίκες, θα έχει βρει την ηρεμία του, θα έχει απαλύνει κάπως τον πόνο από τον αποκλεισμό στο Γιουρόπα Λιγκ και θα έχει βάλει τις βάσεις για μια εξίσου πετυχημένη διαδρομή στις επόμενες αγωνιστικές.

Είναι, όμως, αξιόπιστο δείγμα γραφής μόνο τρία παιχνίδια, όταν μάλιστα τα δύο από αυτά θα γίνουν στην Τούμπα με σαφώς κατώτερους αντιπάλους; Η κοινή λογική απαντάει “όχι”. Κι αυτό το εύλογο “όχι” θα έπρεπε να έχει ήδη οδηγήσει στις ποιοτικές προσθήκες, που, έτσι κι αλλιώς, έχει ανάγκη η ομάδα. Προσωπικά, δεν μπόρεσα να καταλάβω με ποιο σκεπτικό θα αποφασιστεί αν χρειάζονται κι άλλες μεταγραφές ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των τριών πρώτων αγώνων. Δηλαδή αν ο ΠΑΟΚ νικήσει Παναιτωλικό και Ατρόμητο στην Τούμπα κι αν πάρει τη νίκη, ή και την ισοπαλία ακόμη, στο “Κλ. Βικελίδης” θα έχει κάνει κανένα σπουδαίο κατόρθωμα, το οποίο θα σημαίνει αυτόματα ότι είναι παντοδύναμος και ότι θα βαδίσει ακάθεκτος προς την κατάκτηση του τίτλου; Όχι, βέβαια.

Ας είμαστε σοβαροί. Δεν μιλάμε για σπριντ 100 μέτρων. Μιλάμε για Μαραθώνιο. Στον οποίο για να αντέξεις και να κόψεις το νήμα χρειάζεσαι ποιότητα σε όλο το βάθος του ρόστερ. Αν, λοιπόν, στόχος του ΠΑΟΚ είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος, ή, “μίνιμουμ” της δεύτερης θέσης, που είπε και ο Λουτσέσκου, δεν χρειάζεται κανένα τεστ για να ξέρουν άπαντες ότι το ρόστερ του δεν έχει την ποιότητα που απαιτείται σε όλο το ρόστερ του. Αν στόχος είναι απλώς να “χτιστεί” ομάδα για το μέλλον, αλλάζει το πράγμα. Αλλά ακόμη δεν βγήκε κανείς από τον ΠΑΟΚ να μας διαβεβαιώσει γι' αυτό και να μας πει ότι πρέπει να βολευτούμε ακόμη και με την τρίτη, την τέταρτη, ή και την πέμπτη θέση. 

Και όσο δεν λένε κάτι τέτοιο, όλοι θα εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο Λουτσέσκου και οι παίκτες δουλεύουν με το στόχο την πρωτιά και, στη χειρότερη περίπτωση, το “μίνιμουμ” της δεύτερης θέσης που εξασφαλίζει εισιτήριο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Με δεδομένο, λοιπόν, αυτό δεν θα πάψουμε να πιστεύουμε ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τρεις-τέσσερις ακόμη αληθινά ποιοτικούς παίκτες και μακάρι να διαψευστούμε. Θα είναι μια πολύ ευχάριστη διάψευση. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτή η διάψευση δεν θα έρθει ποτέ. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν κινηθούν τώρα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, θα τρέχουν πανικόβλητοι τον Ιανουάριο για να μπαλώσουν τρύπες. Αλλά μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό να έχει πετάξει το πουλάκι και η χρονιά δεν θα σώζεται με τίποτε. Βλέπετε, φέτος δεν θα υπάρχει και η παρηγοριά μιας πιθανής καλής πορείας στην Ευρώπη.

Προφανώς, μεγάλη σημασία έχει ποια θα είναι η δυναμικότητα και των ανταγωνιστών. Ο Ολυμπιακός έχει τα χάλια του, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από το Γιουρόπα Λιγκ, ο Αρης το ίδιο στο Κόνφερενς Λιγκ μετά από μια εύκολη πρόκριση και η μόνη ομάδα που... αυτοδοξάζεται επειδή ακόμη δεν έχει δώσει επίσημους αγώνες είναι η ΑΕΚ. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε βέβαια ο Παναθηναϊκός και ο Αρης παρουσίασαν αυτή την άθλια, θλιβερή, απογοητευτική εικόνα που μας έδειξε ο ΠΑΟΚ και στους δύο αγώνες με τη Λέφσκι Σόφιας. Την οποία έκανε... Ρεάλ Μαδρίτης, για να πάει να αποκλειστεί μετά από την άσημη αντίπαλό της από τη Μάλτα και έτσι να γίνει ο διασυρμός του ΠΑΟΚ ακόμη πιο επώδυνος και ντροπιαστικός. Το ερώτημα, λοιπόν, προκύπτει αυτονόητα: Πόσο μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα; Πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει; Είναι δυνατόν να δούμε έναν πολύ καλό ΠΑΟΚ, όταν σ΄αυτά τα δύο παιχνίδια είδαμε έναν πολύ κακό ΠΑΟΚ; Υπομονή. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Υπομονή μέχρι την πρώτη γεύση που θα πάρουμε το βράδυ του Σαββάτου.

ΥΓ. Στις 21.45 αρχίζει το ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός το Σάββατο. Στις 22.00 το Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα την Κυριακή. Πάλι καλά που δεν έβαλαν ματς να αρχίσει τα μεσάνυχτα. Η γελοιότητα έχει και όρια...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.