Τα… δυστυχήματα με τον Αουγκούστο και η “αιμορραγία” με τον Ελ Καντουρί

Στέλιος Γρηγοριάδης04 Αυγούστου 2022

Για να αγοράσει ο ΠΑΟΚ τον Αουγκούστο ξόδεψε 2 εκατομμύρια ευρώ. Αλλα 2 εκατομμύρια τού κοστίζουν οι αμοιβές του, σύμφωνα με το κλιμακωτό τετραετές συμβόλαιό του (500+550+600+650). Συνολικό κόστος 4 εκατομμύρια.

Τον πήρε στα 21 προς 22. Φέτος, στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, πάει στα 25 προς 26. Ηταν ένας πολλά υποσχόμενος Βραζιλιάνος χαφ, ο ΠΑΟΚ επένδυσε για το μέλλον με την προσδοκία ότι θα προκύψει κελεπούρι, αλλά, ενώ βρίσκεται πλέον σε μια ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία, έχει μείνει στάσιμος. Χωρίς εξέλιξη, χωρίς πρόοδο, χωρίς καν να θυμίζει τη χώρα από την οποία προέρχεται.

Η προσφορά του επί τρία χρόνια ήταν πολύ μικρή. Κι όποιος ακούει το όνομά του, το πρώτο που του έρχεται στο μυαλό είναι οι βλακώδεις κίτρινες και κόκκινες κάρτες που δέχεται. Κι ύστερα, η αδυναμία του να σκοράρει. Πολύ μακριά από το γκολ, μολονότι διαθέτει “καλά πόδια”, όπως λέμε, αλλά πολύ μακριά και από το να θεωρηθεί οργανωτής, έναν ρόλο στον οποίο πίστεψε ότι μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ο Λουτσέσκου. Λίγες οι καλές πάσες, πολλά τα λάθη. Πολύ “λίγος” για 8άρι, “ελάχιστος” για 10άρι.

Με μια κουβέντα, ήταν μια από τις πολλές αποτυχημένες μεταγραφές της τελευταίας δεκαετίας. Τρία χρόνια μετά και με πρόγευση για τη φετινή σεζόν την ανυπαρξία του και την ανοησία του στα ματς με τη Λέφσκι, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα και χωρίς καμία αμφιβολία. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο Αουγκούστο δεν έκανε ούτε βήμα μπροστά όχι μόνο καθαρά αγωνιστικά, αλλά και από άποψη νοοτροπίας. Ισα-ίσα, που, χρόνο με τον χρόνο, γίνεται ολοένα και περισσότερο προβληματικός, με… ψυχεδελική συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο.

Το καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ είδε σοβαρά το θέμα μιας πιθανής παραχώρησής του, καθώς τον Ιανουάριο μπορεί να τον αποκτήσει οποιαδήποτε ομάδα ως ελεύθερο. Τον Ιούνιο η Αλ Αϊν πρόσφερε 4 εκατομμύρια, αλλά ο ΠΑΟΚ ζήτησε 6. Εκτοτε, δεν πλησίασε κανείς. Αλλά, στο μεταξύ, ο Λουτσέσκου και ο Μπότο αποφάσισαν να ποντάρουν πάνω του. Στα φιλικά τον έκαναν και αρχηγό. Τον είχαν από κοντά, του μιλούσαν συνεχώς, προσπάθησαν να τον “ανακατασκευάσουν” πνευματικά. Στο φινάλε, όμως, αποδείχτηκε ότι ο τύπος είναι αδιόρθωτος. Ο “ζεστός” Αουγκούστο των φιλικών αγώνων, έγινε ανύπαρκτος στη Σόφια, στο πρώτο κιόλας επίσημο ματς της σεζόν και απαράδεκτος στη ρεβάνς της Τούμπας. Προπονητής και τεχνικός διευθυντής πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Τι κουρεμένοι; Τους ξύρισε κόντρα ο Βραζιλιάνος. Τους εξέθεσε ανεπανόρθωτα.

Τώρα πια η… επιστήμη έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια. Τώρα, δεν φαίνεται να μένει άλλη επιλογή από το να τον ξεφορτωθεί ο ΠΑΟΚ, βάζοντας όσα περισσότερα μπορεί στα ταμεία του, όχι μόνο γιατί άσκοπα πετάει χρήματα για δαύτον, αλλά και γιατί σε πέντε μήνες θα μπορεί να κουνήσει μαντήλι χωρίς να φέρει πίσω ούτε ένα ευρώ.

Δεν ξέρω ποιοι συμβουλάτορες του Ιβάν “πέρασαν” την άποψη ότι πρέπει να ζητήσει 6 εκατομμύρια από την Αλ Αϊν, αλλά ήταν ένα προφανές μεγάλο λάθος. Οταν φεύγει με ρήτρα 10 εκατομμυρίων ο μεγάλος Πρίγιοβιτς, δεν γίνεται να ζητάς 6 για έναν παίκτη του τίποτα… Θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να πάρει τα 4, να γλιτώσει τα 650 χιλιάρικα τα φετινά, άρα να βγάλει και κέρδος, να αδειάσει τη θέση και μ’ αυτά τα χρήματα να αγοράσει έναν πολύ καλύτερο παίκτη. Κι ύστερα, μετά τις πρώτες εμφανίσεις του Αουγκούστο φέτος, ποια ομάδα άραγε θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να προσφέρει έστω 4; Φοβάμαι ότι ούτε 1 εκατομμύριο δεν θα πρόσφερε καμία. Το πουλάκι πέταξε…

Το δυστύχημα είναι ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να τον έχει στη βιτρίνα, αν θέλει να διατηρεί κάποια προοπτική ότι θα τον πουλήσει αξιοπρεπώς. Με τον Τέιλορ και τον Ζαμπά δεν υπάρχει καμία ελπίδα (άλλοι… γιαλαντζί Βραζιλιάνοι κι αυτοί), με τον Μουργκ και τον Νινούα επίσης, όλοι αν φύγουν θα φύγουν με ψίχουλα, αλλά από τον Αουγκούστο πάντα κάτι θα περιμένουν στον ΠΑΟΚ ώστε να μικρύνουν την οικονομική ζημιά. Αλλωστε (κι αυτό είναι ένα άλλο δυστύχημα) ποιος είναι σήμερα ο έτοιμος παίκτης που θα μπει στην ενδεκάδα παίρνοντας τη δική του θέση και θα προσφέρει περισσότερα; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ποντάρεις σε έναν παίκτη που δεν μπορεί και σου δημιουργεί προβλήματα, επειδή οι άλλοι που έχεις είναι ή ανέτοιμοι, άγουροι ακόμη, πιτσιρικάδες, ή πιο ανίκανοι από αυτόν…

ΥΓ. Το θέμα του Κούρτις είναι, προφανώς, εντελώς διαφορετικό. Με λίγη απλή λογική και από τις δύο πλευρές, μπορεί να λυθεί πανεύκολα. Και, βέβαια, μιλάμε για έναν παίκτη, που μπορεί να μην είναι ένα 6άρι μεγάλης κλάσης (για να ξέρουμε τι λέμε), απέδειξε όμως πέρσι ότι μπορεί να προσφέρει πολλά.

Αλλού είναι που υπάρχει επίσης μεγάλη ζημιά. Ελ Καντουρί λέγεται. Η δική του θέση έπρεπε πρώτη-πρώτη να αδειάσει όταν επανήλθε πέρσι ο Λουτσέσκου. Αλλά ήταν ο πρώτος που ο Ρουμάνος ζήτησε να παραμείνει και ανανέωσε το συμβόλαιό του, που έληγε, για… 2+1 χρόνια! Και, καλά, αυτό έλειπε να μη το θέλει ο ίδιος ο Ελ Καντουρί. Πού αλλού θα τον χρυσοπληρώνουν για να τραυματίζεται ακόμη και στις προπονήσεις, ή να παίζει λίγα ματς και στα περισσότερα να είναι χάλια; Ο Λουτσέσκου τι λιμπίστηκε, αλήθεια; Σε τι φαντάστηκε ότι μπορεί να του φανεί χρήσιμος; Αυτή κι αν είναι μια τεράστια πληγή που αιμορραγεί και αγωνιστικά και οικονομικά...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.