Σαράφης: «Με γρήγορο χαφ δίπλα του ο Κούρτιτς μπορεί να προσφέρει και άλλα - Έχουν να δώσουν πολλά Τσιγγάρας, Λύρατζης»

Metrosport Team17 Ιανουαρίου 2022

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή “Τρίτο Ημίχρονο” μίλησε ο Σταύρος Σαράφης που έχει γενέθλια, καθώς έκλεισε το 72ο έτος της ηλικίας του. Οπως είναι αυτονόητο, δέχθηκε θερμές ευχές από γνωστούς και φίλους του για τα γενέθλια του.

Ο “Καίσαρας” του ελληνικού ποδοσφαίρου μίλησε για τον ΠΑΟΚ, όλα τα χρόνια που βίωσε στην ομάδα, ξεχώρισε τους παίκτες που έκαναν την διαφορά στις ακαδημίες της ομάδας.

Μεταξύ των άλλων επεσήμανε τα εξής:

“Είμαι από το 2000 στον ΠΑΟΚ στις ακαδημίες και από το 1992 στην πρώτη ομάδα στο τεχνικό επιτελείο. Έχουν περάσει πολλοί παίκτες από τα χέρια μου, περισσότερα από 500 παιδιά. Είμαι πάντα δίπλα τους, εκεί που χρειάζεται να τους αγριέψεις, τους αγριεύεις, γενικά όμως δεν τους χαλάω τα χατίρια. Είναι μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα. Από τότε που ήρθε ο κύριος Σαββίδης, πολλά πράγματα βελτιώθηκαν. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επενδύει στα παιδιά και πιστεύει ότι κάποια παιδιά μπορούν να μπουν στην πρώτη ομάδα. Υπάρχουν αρκετοί νέοι παίκτες. Σίγουρα ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα με απαιτήσεις, γιατί και ο κόσμος ζητά περισσότερα. Ο πρώτος προπονητής εξαιτίας των απαιτήσεων, δυσκολεύεται να βάλει παιδιά από τις ακαδημίες στην επαγγελματική ομάδα. Αποψή μου είναι πως εάν πρόκειται να αποκτήσεις έναν 22χρονο από το εξωτερικό για την πρώτη ομάδα, καλύτερα να βάλεις ένα αντίστοιχο από τις ακαδημίες. Εξαιτίας της πίεσης που υπάρχει, δεν προωθούνται νέα παιδιά.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Όταν ήρθε ο Βιεϊρίνια με τον Σάντος, αν δεν ήταν ο Σάντος για να επιμείνει, δεν θα ήταν αυτή την στιγμή ο Αντρέ σε εμάς, θα ήταν κάπου αλλού. Λείπει η εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά και να πιστέψουν ότι τους υπολογίζεις, τους πιστεύεις, ότι είναι το μέλλον της ομάδας. Εδώ στην Ελλάδα έχει φύγει το συναίσθημα και αναφέρομαι στους ξένους κυρίως.

Εμείς όταν χάναμε την επόμενη ημέρα δεν βγαίναμε έξω από το σπίτι. Οι ξένοι δεν το νιώθουν. Ο ΠΑΟΚ έχει ποιότητα στις ακαδημίες. Οι παίκτες αξιολογούνται, τους βοηθά η ΠΑΕ σε κάθε τους βήμα. Αν στο ρόστερ προωθούνται δύο νέα παιδιά, είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Οι Λύρατζης και Τσιγγάρας έχουν να δώσουν πολλά περισσότερα στην ομάδα. Εδωσαν εξετάσεις και στις ακαδημίες και σε άλλες ομάδες και πλέον δείχνουν ότι μπορούν να προσφέρουν. Εχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση, εγωισμό και μπορούν να προσφέρουν.

Για να κερδίσεις έναν νεαρό παίκτη, πρέπει να του δείξεις εμπιστοσύνη στα δύσκολα”.

- Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι ο Κούρτιτς που είναι χαφ σκοράρει και είναι πρώτος σκόρερ;

“Είναι ένας έμπειρος παίκτης, έχει σωματικά προσόντα, εκτέλεσε εύστοχα τα πέναλτι και λειτουργεί αποτελεσματικά. Μπορεί να είναι πρώτος σκόρερ, έχει και την ποιότητα να βοηθήσει περισσότερο. Αν δίπλα του έχει και ένα γρήγορο χαφ, μπορεί να προσφέρει και άλλα. Η ομάδα κερδίζει τα πέναλτι, γιατί ασκεί πίεση στους αντιπάλους. Ο Κούρτιτς άρχισε τώρα να εκδηλώνεται, κατάλαβε που παίζει, πως πρέπει να παίζει, κινείται κάθετα προς την αντίπαλη περιοχή. Έχει την προσωπικότητα και φαίνεται. Εάν δεν υπάρχει ο συνδυασμός των χαφ, ο ένας να καλύπτει τα κενά του άλλου, δεν μπορεί να έρθει το αποτέλεσμα. Οι καλύτερες ομάδες σε όλο τον κόσμο ξεκινάνε από τα χαφ”.

- Από το 2000, ποιο είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που διαχειριστήκατε έως σήμερα;

“Πρώτα ήταν ο Τουρσουνίδης. Δεύτερος ήταν ο Σαλπιγγίδης, τρίτος ο Κλάους Αθανασιάδης, μετά ο Σταφυλλίδης, Αμέσως μετά ήταν ο Κίτσιου και φυσικά ο Πέλκας. Μετά ήταν ο Μιχαηλίδης. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που έκαναν την διαφορά. Αρκετοί παίκτες αναδείχθηκαν, όμως όλους δεν μπορούσαμε να τους κρατήσουμε. Αυτός που έδινε μεγάλη σημασία και έβλεπε τα παιχνίδια, ήταν ο Ολλανδός ήταν ο Στέφενς. Ήταν και αυτος που έβαλε τον Πόζογλου και έβαλε το πρώτο ευρωπαίκό γκολ.

Δεν βλέπω γενικά τους πρώτους προπονητές να παρακολουθούν νέα παιδιά του ΠΑΟΚ κάτω των 15 ετών. Από ανάγκη μπορεί να προστεθεί κάποιος παίκτης. Γίνεται αποτελεσματική δουλειά στις ακαδημίες. Αν η ακαδημία μπορεί να πάρει άλλα δύο γήπεδα και πλαστικά, τότε θα βρούμε άλλες λύσεις. Και στις εγκαταστάσεις του Λόλα που έχει ενοικιάσει τα γήπεδα ο ΠΑΟΚ για τα επόμενα 10 χρόνια, εάν γίνουν δύο γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα, τότε αυτό το κέντρο θα είναι πλήρες. Ολα αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο”.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.