Μαργαρίτης: «Η ρίψη μολότοφ θα είναι πλέον κακούργημα και όχι πλημμέλημα»

Metrosport Team11 Νοεμβρίου 2021

Για την αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μίλησε στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα» ο καθηγητής νομικής Λάμπρος Μαργαρίτης, που είχε συνδράμει πολλές φορές με την γνώση και την εμπειρία του και σε θέματα αθλητικής φύσεως.

  • Με αρκετές ποινές που αυστηροποιούνται, πιστεύεται πως μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση;

«Με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχει κανένα έγκλημα που να τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Εμείς επιλέξαμε μία κατηγορία εγκλημάτων, ειδεχθή, για τα οποία είπαμε πως θα τιμωρούνται ΜΟΝΟ με ισόβια κάθειρξη. Είναι εγκλήματα, ανθρωποκτονίας, βιασμού ανηλίκων, σε όλες τις μορφές βιασμού αναφέρομαι. Αυτή είναι η μία βασική αλλαγή που γίνεται. Και για αυτό, μετά την επιβολή της ποινής, προβλέπει η νέα ρύθμιση, πως για να απολυθεί κάποιος από την φυλακή, πρέπει να καθίσει χρόνο περισσότερο από όσο καθόταν. Μέχρι και σήμερα, με ισόβια κάθειρξη, στα 16 χρόνια έβγαινε αυτός που κρινόταν ένοχος από το δικαστήριο. Πλέον θα βγαίνει στα 18 χρόνια. Δεν επιτρέπουμε επιπλέον κατ' οίκον παραμονή για να εκτίσει την ποινή ένας που καταδικάστηκε για έγκλημα.

Οσο για την χρήση μολότοφ, το πλημμέλημα πλέον μετατρέπεται σε κακούργημα. Από εδώ και στο εξής θα ακολουθείται η διαδικασία της κυρίας ανάκρισης που θα αποφασίζει ο ανακριτής για την απευθείας φυλάκιση. Για παράδειγμα, έξω από ένα γήπεδο αν κάποιος πετάξει μολότοφ και συλληφθεί, θα οδηγείται πλέον στον ανακριτή για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα. Η αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπεται στον νέο ποινικό κώδικα, δεν μπορεί να εξαλλείψει τα εγκλήματα. Μπορεί όμως να τα περιορίσει αισθητά. Ενας από τους παράγοντες είναι η απειλή μίας αυξημένης ποινής. Η πρόβλεψη για παραμονή για μεγάλο διάστημα στην φυλακή και ο αποκλεισμός για να μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι του και εκεί να εκτίσει μέρος της ποινής, είναι ένα νέο μέτρο».

  • Οι ρυθμοί απόδοσης της δικαιοσύνης γιατί είναι αργοί, είναι ερωτήματα που κάνουν πολλοί ακροατές του Metropolis
  • «Είναι ένα μειονέκτημα όλου του συστήματος, που δημιουργεί πολλές παθογένειες. Καταβάλλονται προσπάθειες για την επιτάχυνση των υποθέσεων. Συντομεύονται οι σχετικές διαδικασίες. Τα περισσότερα είναι προβλήματα υποδομής. Εδώ πάει κάποιος ως κατηγορούμενος και δεν ξέρουμε εάν είναι καταδικασμένος για κάποια άλλη πράξη στο παρελθόν. Τρώνε τα έγγραφα οι ποντικοί και καταστρέφονται δυστυχώς παλαιά αρχεία. Πρέπει να μην αλλάξει κάτι όσον αφορά τον ποινικό κώδικα και τις αυστηρές ποινές που θα εφαρμόζονται, ακόμη κι αν υπάρξει πολιτική μεταβολή».
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.