Σαν Σήμερα: ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα 1-0 - Όταν ο ΠΑΟΚ...«τρέλανε» τον πλανήτη

Metrosport Team16 Σεπτεμβρίου 2021

Σημαντική ημερομηνία η σημερινή (16/9) για τον Δικέφαλο, καθώς σαν σήμερα πριν 46 χρόνια επικρατούσε της σπουδαίας Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ με 1-0 στο πρώτο του ματς στο Κύπελλο UEFA, μπροστά σε 50.000 περίπου οπαδούς του.

Μια ονειρική πρεμιέρα για τον ΠΑΟΚ που έχει μείνει αξέχαστη για τους χιλιάδες φίλους της ελληνικής ομάδας που παρακολούθησαν από κοντά ή από την τηλεόραση το παιχνίδι. Το χορτάρι της Τούμπας πάτησαν ο Γιόχαν Νέεσκενς, ο οποίος έφυγε ως τραυματίας από την αναμέτρηση αλλά και ο «αέρινος» Γιόχαν Κροίφ, ο οποίος ήταν η δεύτερη φορά που αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ, καθώς είχε έρθει για το φιλικό με την σπουδαία ομάδα του Άγιαξ το 1973.

Ο Γιούλα Λόραντ όχι μόνο δεν φοβήθηκε τους ισχυρούς «μπλαουγκράνα» αλλά παρέταξε την ομάδα με εφτά επιθετικούς. Αυτός που «έκλεψε» τις εντυπώσεις πέρα από τα «αστέρια» της Μπαρτσελόνα, ήταν ο Νέτο Γκουερίνο, πραγματοποιώντας ίσως το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του. Ο Γιώργος Κούδας με σουτ στο 72΄ άνοιξε το σκορ για τους «ασπρόμαυρους» κάτι που προκάλεσε πανζουρλισμό στις κερκίδες της Τούμπας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του παιχνιδιού, εκείνο το βράδυ της 16η Σεπτεμβρίου του 1975  κόπηκαν 45.200 εισιτήρια, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για το ιστορικό γήπεδο σε ευρωπαϊκό αγώνα.

Εκείνη την βράδια, οι φίλοι του ΠΑΟΚ πέρασαν και διάφορα πολιτικά μηνύματα κατά του δικτάτορα Φράνκο, κάτι που εκτίμησαν οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα αλλά και ο Γερμανός προπονητής των Ισπανών, Χένες Βαϊσβάιλερ.

«Έχω την αίσθηση πως η δύναμη και των φιλάθλων στις κερκίδες και των παικτών στο γήπεδο είναι ίδια κι απαράλλαχτη. Για να μην πω πως είναι και μεγαλύτερη.», είχε πει μετά τον αγώνα ο αξέχαστος Ολλανδός, που πριν από δυόμιση χρόνια είχε επισκεφτεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα με τον τρομερό Άγιαξ της εποχής. Τότε είχε πει ότι «το 8 και το 10», ο Σταύρος Σαράφης και ο Γιώργος Κούδας, θα μπορούσαν να παίξουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. «Ποιους παίκτες ξεχωρίσατε;». Κλασσική ερώτηση και το 1975. «Το 8 και το 10, τον Τζόρτζ τους θυμάμαι. Είναι τοπ αλλά... Είναι εντυπωσιακά τα δυο εξτρέμ 7 κι 11...»! Το 7 φορούσε ο Δημήτρης Παρίδης και το 11 ο Αχιλλέας Ασλανίδης.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Λόραντ): Φορτούλα – Γκουερίνο, Πέλιος, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης – Αναστασιάδης, Κούδας, Σαράφης – Κερμανίδης, Ασλανίδης, Παρίδης.

Μπαρτσελόνα (Βαϊσβάιλερ): Μόρα, Ντε λα Κρουζ, Μιγκουέλι, Κορομίνας, Μαρθιάλ, Μαρίνιο, Ρεσάκ (46’ Χερέδια), Νέεσκενς (67’ Ριφέ), Κρόιφ, Σότιλ, Ασένσι.






Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.