Συρίγος για κορωνοϊό: «Οι αλλαγές θα είναι μόνιμες, δε θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν»

Γρηγόρης Κόκκινος28 Μαρτίου 2021

Ο καθηγητής και διευθυντής της κλινικής παθολογίας-ογκολογίας του νοσοκομείου Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και τον Γρηγόρη Κόκκινο για τον κορωνοϊό, την κατάσταση στα νοσοκομεία και την αλλαγή των δεδομένων στη ζωή και την καθημερινότητα που δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την κατάσταση στο νοσοκομείο Σωτηρία:

«Το Σωτηρία είναι ένα από τα νοσοκομεία που ήταν πρώτο πέρσι τέτοια εποχή, δεν σταμάτησε ποτέ να δέχεται περιστατικά Covid και κάθε μέρα είναι σε γενική εφημερία. Είναι δύσκολα τα πράγματα, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, αλλά το προσωπικό είναι στα όριά του. Ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε τμήμα του νοσοκομείου είναι διαφορετικά τα δεδομένα. Με τη βοήθεια που πήραμε από συναδέλφους που επιστρατεύτηκαν, δεν μπορώ να πω ότι καλύφθηκαν οι ανάγκες μας. Υπάρχει συνεχής ροή ασθενών. Είμαστε σε δύσκολη στιγμή. Κρεβάτια μπορούν να ανοίξουν. Ποιοι γιατροί και με γνώσεις θα διαχειριστούν την κατάσταση είναι το ζήτημα».

Για το εισπνεόμενο που χρησιμοποιείται:

«Είναι μια αμερικανική μελέτη. Δεν το βρίσκω σωστό να βγουν συμπεράσματα από 2-3 ασθενείς. Είναι εντυπωσιακά όμως. Είναι σε άλλη κατεύθυνση από τα εμβόλια. Πέραν από την πρόληψη πρέπει να έχουμε και αποτελεσματικότητα στη θεραπεία. Είναι μια λοίμωξη που ήρθε για να μείνει».

Για την επιστράτευση των γιατρών:

«Σ’ όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας συνέβη. Είναι συνάδελφοι που τους πήραν άρον-άρον από τα γραφεία τους χωρίς να τους έχουν εκπαιδεύσει αντίστοιχα. Είναι προσωρινή λύση. Δεν είναι λύση αυτή. Όταν γνωρίζεις ότι κάπου είσαι προσωρινός δεν έχεις το ενδιαφέρον να αφιερωθείς. Είναι λογικό και ανθρώπινο. Μην έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τους συναδέλφους».

Για την πορεία της Πανδημίας σ’ αυτό το χρονικό σημείο:

«Τα νούμερα και η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενο. Δεν μας αιφνιδίασε. Ξέραμε ότι 3000 περιστατικά την ημέρα πρέπει να τα περιμέναμε. Δεν φτάσαμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Με τη συνεργασία όλων θέλω να πιστεύω θα τα καταφέρουμε. Δεν έχουμε δει όμως ακόμα τα χειρότερα. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη».

Για τις παρενέργειες του εμβολίου:

«Οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι περιορισμένες, αναμενόμενες και ελεγχόμενες. Όσοι περισσότεροι εμβολιασμοί γίνουν, φτάνουμε πιο κοντά στη λύση του προβλήματος».

Για τα Self Tests:

«Δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη το πλήρες πρόγραμμα. Η ιδέα είναι πολύ ωραία να έχουμε πολλά μαζικά τεστ. Από την αρχή το λέμε. Πόσο αξιόπιστα θα είναι και πως θα καταγράφονται, είναι τα ερωτήματα που θα δώσουν επιτυχία στο εγχείρημα. Αν κάνεις θετικό τεστ και το κρατάς για εσένα, δεν είναι επιτυχία. Ακόμη δεν έχουμε μάθει την διαχείριση».

Για το μήνυμά του προς τον κόσμο:

«Αυτή η Πανδημία άλλαξε τον τρόπο που θα ζούμε, που θα αντιμετωπίζουμε την υγεία, τη ζωή μας. Δεν υπάρχει πιθανότητα το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Αυτές οι αλλαγές θα είναι μόνιμες. Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε το μέλλον, με υγιές δημόσιο σύστημα για την περίθαλψη, πως θα αξιοποιήσουμε τα κέρδη από την τηλεϊατρική και πως θα επουλώσουμε τις πληγές μας που ακόμη δεν φαίνονται. Η κοινωνία και τα άτομα θα είναι και σωματικά και ψυχικά τραυματισμένοι. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις δομές να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι μια Πανδημία με ουρά».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.