Δεν υπάρχει άγνωστος «Χ» στους φετινούς αγώνες των πλέι οφ

Βασίλης Μάστορας18 Μαρτίου 2021

Φέτος είναι, ίσως, από τις λίγες χρονιές που τα πλέϊ οφ του Πρωταθλήματος έχουν τόσο αυξημένο ενδιαφέρον. Ο λόγος δεν είναι άσχετος από το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά εισιτήρια είναι κατά ένα λιγότερα. Τα οποία θεωρητικά μπορεί να μειωθούν σε δύο για τη νέα διοργάνωση, εάν ο ΠΑΣ Γιάννινα κερδίσει το Κύπελλο. Το ενδιαφέρον θα παραμένει γιατί όταν πλέον θα ξεκαθαρίσει ποιες ομάδες θα είναι παρούσες στον τελικό, δηλαδή μετά τον δεύτερο αγώνα με τον Ολυμπιακό, λογικά θα έχουν κριθεί τα πάντα στα πλέϊ οφ.

Για το ποια ομάδα θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα δεν γίνεται λόγος, καθώς ο Ολυμπιακός που βρίσκεται 16 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο Αρη, άρχισε να ετοιμάζει ήδη τη φιέστα. Ηταν η ομάδα με την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα, είχε στην ενδεκάδα της τον πρώτο σκόρερ τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί με 19 γκολ, τον πρώτο σε ασίστ, τον Κώστα Φορτούνη που μοίρασε 11 πάσες πάρε-βάλε. Στατιστικά στοιχεία που απεικονίζουν τους λόγους που οι Πειραιώτες εξασφάλισαν τόσο μεγάλη διαφορά βαθμών στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος. Κι αυτά ενώ είχε τα χέρια του και το… καρπούζι των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η αγωνιστική συνέπεια του Ολυμπιακού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πέρυσι κέρδισε 66 βαθμούς και φέτος 67.

Η έκπληξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου ήταν ο Αρης. Ομάδα η οποία έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και είχε πληρότητα στο ρόστερ. Αποτέλεσμα; Να συγκεντρώσει 17 βαθμούς περισσότερους απ’ ότι πέρυσι. Συνολικά 34 βαθμούς πέρυσι, 51 βαθμούς φέτος. Οπλο του η άμυνα και το «φωνάζουν» και οι αριθμοί: Πέρυσι δέχτηκαν οι «κίτρινοι» 32 γκολ και φέτος μόνο 16, κρατώντας ανέπαφη την εστία τους σε 16 αγώνες. Σημαντικό επίσης στοιχείο το γεγονός ότι ο Αρης είχε πλουραλισμό στο σκοράρισμα με 14 συνολικά διαφορετικούς σκόρερ, αποτέλεσμα που τον οδηγεί στην 3η θέση της σχετικής λίστας.

Αντιστρόφως ανάλογη με πέρυσι η πορεία του ΠΑΟΚ, που είχε συγκεντρώσει 59 βαθμούς στην κανονική περίοδο και φέτος μόνον 47! Αιτία; Η ευλαβική προσήλωση στο πλάνο απαλλαγής από τον βραχνά του Financial Fair Play και οι κακές επιλογές στις μεταγραφές τον έβγαλαν νωρίς από τον στόχο του Πρωταθλήματος. Στην ουσία μία χρονιά σκωτσέζικο ντουζ, δυσανάλογη με τους στόχους της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Συγχρόνως οι κινήσεις έκοψαν το ομφάλιο λώρο από την ομάδα που κατέκτησε πριν από δύο χρόνια το νταμπλ. Το μίνι Πρωτάθλημα και το Κύπελλο μοιάζουν με την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την ομάδα του ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ δεν πρόσφερε συγκινήσεις μέχρι τώρα. Είχε πολλές διακυμάνσεις στην απόδοση της με καλή μεσοεπιθετική γραμμή, αλλά με κενά στην άμυνα. Ισχύει για τη συνέχεια ότι και για τον ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε αργά στο κόλπο των πλέι οφ και μετά την πρόσληψη του Μπόλονι. Ο Πογιάτος απέτυχε και η αλλαγή βοήθησε τους «πράσινους» να συγκεντρώσουν φέτος έναν βαθμό περισσότερο από πέρυσι. Βρίσκεται σε τρικυμία και απέφυγε τη… βύθιση λόγω της νίκης επί του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού.

Τέλος ο Αστέρας Τρίπολης βρίσκεται σε καλό φεγγάρι. Από τις 10 Ιανουαρίου παρέμεινε αήττητος σε 10 αγώνες. Στις τελευταίες 16 αγωνιστικές οι Αρκάδες έχουν μόνο δύο ήττες και συγκέντρωσαν 12 βαθμούς περισσότερους από πέρυσι.

Συμπέρασμα; Θα υπάρξουν αμφίρροπες αναμετρήσεις στα πλέϊ οφ καθώς οι αγωνιστικές διαφορές μεταξύ Αρη, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού δεν είναι τεράστιες. Κι αυτό προς τέρψη όλων των φίλων του ποδοσφαίρου.

FOCUS

Πριν ακόμη εκλεγεί η νέα διοίκηση της ΕΠΟ άρχισαν από τους εντός των τειχών υπαλλήλους τα τζαρτζαρίσματα και οι προσπάθειες να ανέβουν στο άρμα μίας από τις ομάδες του big4 ώστε να… βρούνε πλάτη, προκειμένου να πάρουν θέσεις αιχμής στην Ομοσπονδία. Οι πρώτες προσπάθειες πάντως έπεσαν στο κενό.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.