Αυτό είναι το... «παράθυρο» για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Metrosport Team03 Φεβρουαρίου 2021

Aνοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με την προϋπόθεση η πανδημία να υποχωρήσει.

Όπως είπε η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες και τις γεωγραφικές περιοχές όπου θα πρέπει να υπάρξει αύξηση.

«Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χώρας που μπορεί και πρέπει να υπάρχει υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να κάνουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί, κατά 8%. Αυτό έχει στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο, ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε χρονικά.

Στην περίπτωση που υλοποιηθεί η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα εκπληρωθεί ταυτόχρονα και η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για συνολική μείωση του φόρου κατά 30%, αφού έχει προηγηθεί η μείωση κατά 22% το 2019.

Στο πλαίσιο αυτής της προσαρμογής είπε ότι μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις σε περιοχές «που πρέπει» και να δημιουργηθεί έτσι δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν και οι μειώσεις του 8%, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, εκτιμάται ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα προκύψει από την ένταξη 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.