«Φιλί ζωής» το ποσοστό από τη φορολογία του τζόγου, φτάνει να μοιραστεί δίκαια

Δημήτρης Κανελλάκης25 Δεκεμβρίου 2020

Μια πολύ καλή είδηση για τον ελληνικό αθλητισμό ήταν η ψήφιση χθες της διάταξης για κλιμακωτή φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια και θέσπισης ποσοστού επ’ αυτών των εσόδων που θα χρησιμοποιηθεί για “χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων”, όπως έγραψε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης σε ανάρτησή του στο Twitter.


Η εξειδίκευση θα γίνει το επόμενο διάστημα, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των αρμόδιων υπουργών και εκεί θα δούμε πιο συγκεκριμένα τον καθορισμό των δικαιούχων, τον τρόπο κατανομής των χρημάτων και τις προϋποθέσεις.

Όμως, και μόνο το γεγονός ότι θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, πραγματικότητα το πάγιο αίτημα του αθλητισμού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να έχει ποσοστό, δηλαδή, από την φορολογία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα τυχερά παίγνια και ιδιαίτερα από τις εταιρείες στοιχήματος, είναι τεράστια κατάκτηση.

Παρότι, επαναλαμβάνω, οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές όταν εκδοθεί η ΚΥΑ, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έσοδα από την φορολογία όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, των στοιχηματικών εταιρειών και του Ιπποδρόμου, όχι από τα Λαχεία.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός αθλητισμός, ειδικά το σκέλος του ερασιτεχνικού αθλητισμού που βρίσκεται σε υποχρεωτική παύση, βιώνει δραματικές καταστάσεις, υπάρχει ο κίνδυνος σωματεία να μην αντέξουν και να βάλουν λουκέτο, μοιάζει με βάλσαμο η προοπτική να υπάρξει από κάπου μια χρηματοδότηση η οποία θα τους ανακουφίσει.

Θέλω να πιστεύω ότι η ΚΥΑ θα προβλέπει πως αυτά τα έσοδα θα διοχετευτούν οριζόντια στον αθλητισμό και όχι μόνο στον επαγγελματικό, ο οποίος, κουτσά-στραβά, τα καταφέρνει, παρά τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει και σ' αυτόν η πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτή την στιγμή στο όριο της επιβίωσης βρίσκεται ο ημιεπαγγελματικός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Αυτός είναι που βουλιάζει και ψάχνει να βρει στηρίγματα.

Είναι πολύ καλό που όσα ερασιτεχνικά σωματεία εντάχθηκαν στο Μητρώο μπορούν να έχουν μια σημαντική οικονομική στήριξη από την ΓΓΑ, ακόμη καλύτερο, όμως, θα είναι, αφενός, να ενταχθούν κι όσα δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα για να απολαύσουν τα ίδια οφέλη, αφετέρου, ένα μέρος των εσόδων από την φορολογία των τυχερών παιγνίων να διοχετευθεί, επίσης, για την στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.