Η ΕΠΟ, το πρόγραμμα solidarity και η απουσία της αλληλεγγύης

Βασίλης Μάστορας10 Δεκεμβρίου 2020

Oι ιδιοκτήτες των ομάδων της Super League 1 είναι γνωστό ότι δύσκολα γυρνούν τα μάτια τους προς τις χαμηλότερες επαγγελματικές κατηγορίες. Μονίμως κόπτονται για τα δικά τους συμφέροντα, σε απόλυτο βαθμό, παρότι η πυραμίδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, θεωρητικά, θα έπρεπε να στηρίζεται στη Super League2 και τη Football League. Κατανοητό ότι η Ελλάδα δεν έχει την ποδοσφαιρική κουλτούρα της Αγγλίας όπου οι ομάδες που προβιβάζονται από την Premiership στην Premier Lieague πριμοδοτούνται με 200 εκατ. λίρες ή το αντίστοιχο που γίνεται με μικρότερο ποσό για τις ομάδες που υποβιβάζονται. Αυτά είναι άγνωστα μοντέλα ανάπτυξης για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Λόγω του covid-19 και της απραξίας επί εννέα συνολικά μήνες, των ποδοσφαιριστών της Super League2 και της Football League, εκτός από την ανύπαρκτη ευαισθησία του κράτους και της ΕΠΟ η κοινωνία του ποδοσφαίρου θα περίμενε, τουλάχιστον, αυτή των ιδιοκτήτων των ΠΑΕ της Super League1. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Οι ποδοσφαιριστές από την πλευρά τους δεν έχουν και πολλά εργαλεία αντίδρασης, για ευνόητους λόγους. Μπορεί να έχουν καλές προθέσεις, αλλά στη ζούγκλα του ελληνικού ποδοσφαίρου «πνίγονται» οι δυναμικές κινητοποιήσεις για τον απλούστατο λόγω ότι δεν υπάρχει συσπείρωση και συνήθως δεν ακολουθούν οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές.

Ο ΠΣΑΠ υποχρέωσε τα μέλη του σε μία συμβολική κίνηση στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα βιώνουν οι ποδοσφαιριστές των μικρότερων κατηγοριών, καθυστέρησαν οι συνάδελφοι τους της Super League1 να κάνουν σέντρα κατά ένα λεπτό. Απ’ ότι αποδείχθηκε κανείς δεν συγκινήθηκε απ’ αυτή τη συμβολική κίνηση.

Προχθές έγινε γνωστό ότι η ΕΕ της ΕΠΟ αποφάσισε την ισομερή κατανομή του αναπτυξιακού προγράμματος solidarity της UEFA στις ΠΑΕ της Super League 1, οι οποίες θα εισπράξουν από 333.110,46 ευρώ η καθεμία”. Τα χρήματα αυτά βεβαίως έπρεπε να επιμεριστούν και στις ομάδες των κατώτερων κατηγοριών που υποχρεούνται να διατηρούν τμήματα υποδομών προκειμένου να αδειοδοτούνται. Αυτό όμως αγνοήθηκε από την ΕΠΟ η οποία συνηγόρησε με τα «μεγάλα ψάρια», στα οποία μοίρασε όλα τα χρήματα.

Χθες ο ΟΦΗ προσπάθησε να σώσει την παρτίδα, προτείνοντας στη Λίγκα μέρος αυτών των χρημάτων να δοθεί με εγγυητή τον ΠΣΑΠ στις ομάδες της Super League2 και Football League. Τα έκανε όμως χειρότερα. Πρώτον γιατί η πρόταση για την παρουσία μεσεγγυούχο προσβάλει όλους τους παράγοντες των χαμηλότερων κατηγοριών και δεύτερο γιατί οι ομάδες δεν ενισχύονται οικονομικά καθώς η βοήθεια δεν θα αφαιρεθεί από τις αμοιβές των συμβολαίων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.