Ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο - Πέντε περιστατικά που «ντρόπιασαν» το άθλημα

Metrosport Team10 Δεκεμβρίου 2020

Επιμέλεια: Πέτρος Παπανικολάου

Η απήχηση που έχει ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο, θεωρείται ικανή για να διαμορφώσει απόψεις ή ακόμη και να εξαλείψει κάθε μορφής διάκριση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και όλες οι καμπάνιες UEFA- FIFA και ποδοσφαιριστών κατά του ρατσισμού.

Φαίνεται όμως πως ο ρατσισμός εξακολουθεί να αποτελεί έναν «δυσκολοκατάβλητο» αντίπαλο εντός γηπέδων. Απόδειξη, το πρωτοφανές ρατσιστικό σχόλιο του τέταρτου διαιτητή Σεμπαστιάν Κολτέσκου στο βοηθό προπονητή της Μπασάκ, Πιέρ Ουεμπό που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το περιστατικό, αποτέλεσε και αφορμή για να θυμηθούμε ορισμένες ιστορίες ντροπής στον χώρο του ποδοσφαίρου και τις αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών.

Το… δάγκωμα του Άλβες στον ρατσισμό

Στην ίσως πιο αποστομωτική απάντηση προχώρησε ο Ντάνιελ Άλβες την σεζόν 2013-2014 σε ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε. Συγκεκριμένα, στο 75ο λεπτό του αγώνα όταν και πήγε να εκτελέσει το κόρνερ κάποιος του πέταξε μια μπανάνα. Αυτός, εντελώς ψύχραιμα σήκωσε την μπανάνα από το έδαφος και έφαγε ένα κομμάτι, δείχνοντας έτσι την αδιαφορία και την υποτίμηση του προς αυτές τις ενέργειες. Μάλιστα από σέντρα δική του, δύο λεπτά αργότερα ισοφάρισε η Μπαρτσελόνα την Βιγιαρεάλ.


Μπόατενγκ: «Έτσι, δεν θέλω να παίζω πια ποδόσφαιρο»

Τα περιστατικά ντροπής μπορείς να τα βρεις παντού. Από το Champions League, μέχρι και έναν φιλικό αγώνα κόντρα σε μια ομάδα χαμηλής κατηγορίας. Αυτό αντιμετώπισε τον Ιανουάριο του 2013 ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ κόντρα στη Πρό Πατρία όταν αγωνιζόταν με την φανέλα της Μίλαν. Στο 25ο λεπτό του φιλικού δεν άντεξε να ακούει άλλο τα συνθήματα των οπαδών, έπιασε την μπάλα και την πέταξε προς τους φιλάθλους. «Είπα στον εαυτό μου ότι σε αυτή την κατάσταση και σε αυτό το περιβάλλον δεν θέλω να παίζω μια ποδόσφαιρο» δήλωσε στην συνέχεια.

Πάλι Ιταλία, πάλι κόντρα στην Μίλαν

Μιμούμενος τις κινήσεις του Μπόατενγκ ο Κέβιν Κόνσταντ έδωσε μια γερή απάντηση στα εμετικά σχόλια που άκουγε από την αρχή του αγώνα στην έδρα της Σασουόλο. Στο 34’ ο Γκανέζος μπακ έπιασε την μπάλα με τα χέρια του και την εκτόξευσε προς την μεριά των οπαδών παίρνοντας παράλληλα τον δρόμο των αποδυτηρίων. Η Μίλαν, ωστόσο δεν τον ακολούθησε και το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά.

Η έκρηξη του Έτο και το «φτάνει πιά!»

Ίσως το 2006 ήταν η πρώτη φορά που ο ποδοσφαιρικός κόσμος ταρακουνήθηκε τόσο έντονα από ένα ρατσιστικό περιστατικό. Όχι πως δεν γινόντουσαν και πιο πριν αλλά αυτό ήταν που πήρε και αρκετές διαστάσεις. Από την αρχή του αγώνα οπαδοί της Σαραγόσα έκαναν ήχους μαϊμούς κάθε φορά που ο Ετό ακουμπούσε την μπάλα για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Μέχρι και ο ίδιος ο διαιτητής είχε πάει στον τέταρτο και ζητούσε να ακουστούν παρατηρήσεις από τα μεγάφωνα. Ο Ετό δεν άντεξε, είπε ένα «φτάνει πια» και έφυγε προς τα αποδυτήρια παρά τις παραινέσεις αντιπάλων και συμπαικτών να συνεχίσει στον αγώνα. Το θέμα στην συνέχεια έφτασε μέχρι το Υπουργείο ώστε να εντοπιστούν όλοι οι ένοχοι μέσω κάμερας και οι Αρχές προχώρησαν στην σύλληψη πέντε ατόμων.

«Ντροπή σας, μπροστά στα παιδιά και στις γυναίκες σας»

Το τελευταίο (χρονικά) κρούσμα ρατσισμού, ήταν σε έναν άνθρωπο ο οποίος είχε συνηθίσει από μικρός αυτές τις συμπεριφορές. Στις 3 Νοεμβρίου του 2019, στο 55ο λεπτό της αναμέτρησης με την Μπρέσια, οπαδοί της Ελλάς Βερόνα απευθύνθηκαν στον Μπαλοτέλι, κάνοντας τον χαρακτηριστικό ήχο της μαΐμούς, κι εκείνος αντέδρασε άμεσα: σταμάτησε να παίζει, κλώτσησε με νεύρα την μπάλα στην εξέδρα και έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο. Ο διαιτητής αρχικά έδειξε κίτρινη κάρτα, αλλά, όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί, την ακύρωσε, όπως ακύρωσε τελικά και ο Μπαλοτέλι την απόφαση του να εγκαταλείψει το ματς, αφού πείστηκε από τους συμπαίκτες του να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο. «Στους "ανθρώπους" που βρίσκονταν σε αυτή την κερκίδα και έβγαζαν τις κραυγές μαϊμούς. Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας. Μπροστά στα παιδιά σας, τις γυναίκες σας, τους γονείς και τους φίλους σας... Ντροπή» έγραψε ο Ιταλός επιθετικός στο Instagram.







Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.