Τα δυνατά στηρίγματα για τον Άρη

Γιώργος Στράντζαλης10 Δεκεμβρίου 2020

Το δείγμα των 10 αγώνων στην Super League είναι ικανό για την εξαγωγή συμπερασμάτων, τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Από τα τελευταία δυο εκτός έδρας παιχνίδια του Άρη, τη νίκη στο Αλκαζάρ και την ισοπαλία στο Περιστέρι, προέκυψαν πολύ σημαντικά αγωνιστικά συμπεράσματα. Ένα από αυτά είναι ότι στην προκειμένη φάση η ομάδα μπορεί να στηριχτεί για τον νευραλγικό χώρο του κεντρικού της άξονα και να κάνει παιχνίδι σε τέσσερις ποδοσφαιριστές: Τον Χαβιέρ Ματίγια, τον Τζίμι Τζέγκο και τους Έργκους Κάτσε και Λούκας Σάσα.

Οι δύο τελευταίοι μπήκαν στο κάδρο πρόσφατα, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος και ανεβάζοντας σιγά σιγά ένταση έβγαλαν ετοιμότητα στα τελευταία ματς. Ειδικά στο Περιστέρι ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Με την παρουσία τους, πλέον, δημιουργούν στον Άκη Μάντζιο έναν ευχάριστο προβληματισμό, ακόμα και για το ντέρμπι της Κυριακής. Ειδικά αν προλάβει να συμπεριληφθεί στα πλάνα του και ο Τζέγκο. Με αφορμή το συγκεκριμένο δεδομένο, διαφαίνονται - μέσα από τους αριθμούς τους -τα τέσσερα δυνατά στηρίγματα του Άρη στη μεσαία γραμμή, που ξεκίνησαν από διαφορετική αφετηρία, αλλά για το καλό της ομάδας είναι επιβεβλημένο να καταλήξουν στον ίδιο τερματισμό.

Οι σταθερές

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε να αλλάξει ο σχεδιασμός του καλοκαιριού και το 4-3-3 να μετατραπεί σε 4-2-3-1, Ματίγια και Τζέγκο αποτέλεσαν τις δύο σταθερές του Άρη. Ο Ισπανός έχει το απόλυτο με 10 αγώνες, ήτοι 806 αγωνιστικά λεπτά. Έχει 12 τελικές προσπάθειες στην αντίπαλη εστία, είναι πρώτος σε σωστές μεταβιβάσεις με 92, έχει 25 κλεψίματα και 15 κερδισμένα φάουλ. Ο Αυστραλός από την άλλη έχει 8 συμμετοχές στο βασικό σχήμα (σσ έχασε λόγω τραυματισμού τα δύο τελευταία ματς), 49 σωστές πάσες, 14 κερδισμένα φάουλ και 23 κλεψίματα. Πρόκειται για δύο κεντρικούς μέσους με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, αλλά με την πολυτέλεια και την ποιότητα ο ένας να καλύπτει τον άλλο. Είτε ανασταλτικά, είτε δημιουργικά.

Μπήκαν για να… μείνουν

Αν το ξεκίνημα του Λούκας Σάσα και η αγωνιστική αστάθεια που παρουσίασε στην εκκίνηση της φετινής σεζόν ο Βραζιλιάνος αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού, οι τελευταίες του εμφανίσεις, με αποκορύφωμα αυτή στο Περιστέρι, αποτελούν αν μη τι άλλο το έναυσμα της… επιστροφής του. Θύμισε κάτι από τον περσινό -εξαιρετικό – Σάσα, έκοβε και έραβε για τον Άρη στη μεσαία γραμμή ενώ πέτυχε και ένα γκολ ψυχολογίας. Σε 9 αγώνες, με 573 αγωνιστικά λεπτά, ο Βραζιλιάνος έχει 6 τελικές προσπάθειες, 41 σωστές μεταβιβάσεις, έχει 11 κλεψίματα και κέρδισε 16 κερδισμένα φάουλ. Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά ταιριάζουν με αυτά του Κάτσε, ένα χαφ με αμυντικούς προσανατολισμούς που διαθέτει όμως την ποιότητα να συμβάλει στην προώθηση της μπάλας και στη δημιουργία. Ο Αλβανός μέσος, αν και ακόμη δεν έχει φτάσει στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας, λόγω της αγωνιστικής απραξίας πολλών μηνών, έδειξε (και) στο Περιστέρι ότι μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό στήριγμα για τον Μάντζιο και σύντομα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει θέση στην 11άδα. Σε τέσσερις αγώνες (103’) ΄έχει μία τελική, ένα γκολ, τρία κερδισμένα φάουλ και επτά σωστές μεταβιβάσεις.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.