Ψηλοί από την Αφρική στα... ασπρόμαυρα

Metrosport Team04 Δεκεμβρίου 2020

Η αλήθεια είναι ότι στις τελευταίες δεκαετίες, η Αφρική έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση στην παραγωγή σέντερ. Ειδικά από την εποχή που το ΝΒΑ άνοιξε τα πλοκάμια του και τα άπλωσε στη συγκεκριμένη ήπειρο, αφού διαπίστωσε ένα σωρό ακατέργαστα διαμάντια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προέκυψαν δύο εκ των κορυφαίων σέντερ στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, οι Χακίμ Ολάζουον, Ντικέπε Μουτόμπο. Αν κανείς ρίξει μια ματιά στα ρόστερ ομάδες σε ΝΒΑ και Euroleague θα διαπιστώσει αρκετούς σέντερ με ρίζες από τη Αφρική.


Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, ο Σαγκάμπα Κονατέ είναι ο 4ος Αφρικανός σέντερ που θα φορέσει την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Στη συγκεκριμένη συνομοταξία θα μπορούσε να μπει και ο Ουσμάν Κρουμπάλι, ωστόσο γεννήθηκε στην Αμερική και παρότι έχει ρίζες από την Γκάμπια, ουδέποτε αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα. Συμπτωματικά, ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των τεσσάρων σέντερ είναι ότι κανείς εξ’ αυτών δεν άρχισε στη σεζόν αλλά ενσωματώθηκε στην ομάδα στη διάρκεια αυτής. Για παράδειγμα, η πιο πετυχημένη επιλογή, ο Γιανίκ Μορέιρα, είχε ξεκινήσει τη σεζόν 2018-19 στη Βίρτους Μπολόνια για να ακολουθήσει η μετακόμισή του στη Θεσσαλονίκη. Διεθνής με την Αγκόλα, ο Μορέιρα είχε 12 πόντους και έξι ριμπάουντ κατά μέσο όρο με τη φανέλα του Δικεφάλου στο BCL, στη σεζόν όπου ο ΠΑΟΚ έφτασε σε σημείο διεκδίκησης τίτλου (σ. σ. Κύπελλο Ελλάδας) έπειτα από 20 χρόνια.

Αρκετά χρόνια πριν, επί (δεύτερης) θητείας του Σούλη Μαρκόπουλου είχε επιλεγεί ο επίσης διεθνής Σενεγαλέζος σέντερ Μαμαντού Εντσάι. Η θητεία του κρίθηκε πετυχημένη καθώς είχε 8 πόντους και 6.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο για να ακολουθήσει η παρουσία του στον Πανελλήνιο και η μεταγραφή του στη Ζαλγκίρις Κάουνας και στην Euroleague. Τρίτος στη σχετική λίστα είναι ο Ρέντα Ραλίμι. Είναι ο μοναδικός Μαροκινός που έχει αγωνιστεί στο ελληνικό Πρωτάθλημα και ο Κώστας Φλεβαράκης τον επέλεξε δύο φορές. Στον Μακεδονικό το 2006 αλλά και στον ΠΑΟΚ τον Φλεβάρη του 2008. Σε σύνολο 11 αγώνων, ο Ραλίμι είχε 9 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στην πραγματικότητα, κρίθηκε βάσει εκείνης της καταστροφικής πορείας εκείνης της ομάδας η οποία απέφυγε τον υποβιβασμό στην τελευταία αγωνιστική του Πρωταθλήματος. Ακολούθησε μια διετία στο γαλλικό Πρωτάθλημα και τελικώς επιστροφή στη γενέτειρά του, δίχως να πραγματοποιήσει σπουδαία καριέρα, αξιοσημείωτη όμως για αθλητή από το Μαρόκο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.