Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλευρό της κοινωνίας

Metrosport Team29 Νοεμβρίου 2020

Του Αντώνη Σαουλίδη*

Το πρώτο κύμα της πανδημίας βρήκε τη χώρα μας και την κυβέρνηση προετοιμασμένη, και για πολλούς, οι όποιες κινήσεις για να «αγοράσουμε χρόνο» ήταν στην σωστή κατεύθυνση.

Το δεύτερο όμως κύμα που διανύουμε, απέδειξε πως το κεντρικό κράτος δεν κέρδισε το στοίχημα, καθώς εκτός του ότι απέτυχε προφανέστατα να ενισχύσει και να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, απέτυχε παράλληλα να ενισχύσει και να συνεργαστεί στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σε πολλούς τομείς θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο.

Δυστυχώς το κράτος δεν επένδυσε στις δημόσιες δομές και το κυριότερο, σε αντίθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των πολιτών για βοήθεια και στήριξη.

Δεν είναι λίγοι οι δήμοι ανά την Ελλάδα που υιοθέτησαν, παρά την έλλειψη ανθρωπίνων πόρων και την ελλιπέστατη χρηματοδότηση, ένα μοντέλο στήριξης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Το παράδειγμα του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, τόσο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, όσο και στην εν γένει στήριξη πολιτών και επαγγελματιών είναι αναμφίβολα αξιοσημείωτο.

Κάποιες μόνο ενδεικτικές δράσεις είναι αρκετές για να το αποδείξουν: 

Κατά το πρώτο κύμα αλλά και την τρέχουσα περίοδο, με πρωτοβουλία μας, λάβαμε εξαρχής πολλά μέτρα για την ενίσχυση και ελάφρυνση πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη και ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού του κορωνοϊού COVID-19, παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα με ψήφισμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, ενεργοποιήσαμε στελέχη και εθελοντές για την καθημερινή εξυπηρέτηση πολιτών ευπαθών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, με την κατ’ οίκον διανομή τροφίμων, φαρμάκων, ειδών υγιεινής και καθαριότητας, αλλά και την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με τη συνδρομή ψυχολόγων του δήμου και των νομικών του προσώπων.

Διοργανώνουμε έκτακτες εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και συχνά διαγνωστικούς ελέγχους μοριακής ανίχνευσης covid-19, στο σύνολο των εργαζομένων.

Ανταποκρινόμαστε στον αυξημένο όγκο απορριμμάτων, και προχωρούμε σε συχνές απολυμάνσεις δημοσίων χώρων και κτιρίων.

Επιπλέον, παρείχαμε, τόσο κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όσο και τώρα, σε μαθητές φορητό ψηφιακό εξοπλισμό για την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σύμφωνα με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, χωρίς φυσικά να χρειαστεί να περιμένουμε τον εξοπλισμό από το Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος, προχωρήσαμε σε απαλλαγή κάθε είδους τροφείων ή διδάκτρων των δομών παιδικής προστασίας και όλων των δομών αθλητισμού και πολιτισμού.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς είναι πάντοτε δίπλα στους πολίτες. Το ζητούμενο όμως είναι να έχει και την δέουσα στήριξη από το κεντρικό κράτος, κανονιστική και οικονομική, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποκέντρωσης και ευελιξίας της.

*Ο Αντώνης Σαουλίδης είναι Αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών- Δικηγόρος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.