Καταρρέει η Γερμανία με τις 28.180 κλίνες ΜΕΘ, απροετοίμαστοι κι αυτοί;

Δημήτρης Κανελλάκης19 Νοεμβρίου 2020


Την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει μια τεράστια συζήτηση σχετικά με την έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας και ενίσχυσης του συστήματος υγείας για να μπορέσει με καλύτερες προϋποθέσεις να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και σχετικά με τα αυστηρά περιοριστικά που λαμβάνονται και κατά πόσο κάποια εξ αυτών μπορεί να είναι έως και αντισυνταγματικά, η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, η Γερμανία... νομοθετεί για να ελέγξει την πανδημία.

Η χώρα με τα 28.180 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φοβάται ότι σε λίγες μέρες μπορεί να μην φτάνουν για να καλύψει τις ανάγκες των Γερμανών που νοσούν σοβαρά και χρειάζεται να διασωληνωθούν.

Την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με τον γερμανικό ιατρικό οργανισμό, ήταν ήδη κατειλημμένα τα 21.612 και οι οργανώσεις των Γερμανών γιατρών ζητούσαν την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Πώς είπατε, κάπου τα έχετε ξανακούσει αυτά; Ασφαλώς, τα έχουμε όλοι ακούσει και στην Ελλάδα και στην Ιταλία και στην Ισπανία και στη Γαλλία και στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Χώρες οι οποίες πήραν τέτοιες δύσκολες αποφάσεις εδώ και καιρό. Διότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Διότι τα συστήματα υγείας καταρρέουν παντού. Είτε πρόκειται για χώρα που είναι καλύτερα οργανωμένη και έχει περισσότερες κλίνες σε ΜΕΘ είτε για λιγότερο οργανωμένη, με εξαιρετικά οριακό αριθμό κλινών ΜΕΘ.

Αλλωστε, όπως πολύ απλά και ρεαλιστικά το έχει πει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος “το θέμα δεν είναι να γεμίσουμε τα νοσοκομεία με κλίνες ΜΕΘ, αλλά να κάνουμε όσα πρέπει για να μην τις χρειαζόμαστε”

Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια και όλα τα άλλα είναι απλά για να συζητάμε, χωρίς όμως να έχουν καμία ουσία οι συζητήσεις μας.

Το αποδεικνύουν οι εξελίξεις του δευτέρου κύματος της πανδημίας και του SOS που εκπέμπει, πλέον, και η Γερμανία: η χώρα με τα 28.180 κρεβάτια σε ΜΕΘ. Τα οποία δεν φτάνουν πια.

Γιατί δεν φτάνουν; Διότι αν δεν λάβεις μέτρα, αν δεν αποφασίσεις τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αν δεν κλείσεις τον κόσμο στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ιός παραμονεύει, είναι επιθετικός, είναι μεταδοτικός, βρισκόμαστε πια στο χειμώνα και η μετάδοση γίνεται ευκολότερα, υπάρχουν πάρα πολλοί που νοσούν, χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, χρειάζονται διασωλήνωση και, ακόμη και συστήματα υγείας όπως αυτό της ισχυρότερης χώρας στην Ευρώπη, της Γερμανίας, φτάνουν στα όριά τους, τα ξεπερνάνε, καταρρέουν...

Η Γερμανία υποχρεώθηκε χθες να προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία της, ώστε να είναι σε ασφαλέστερη νομική βάση τα αυστηρότερα μέτρα (κλείσιμο επιχειρήσεων, περιορισμός επαφών, υποχρεωτική χρήση μάσκας) που θα χρειαστεί να λάβει, για να μην απωλέσει, όπως προδιαγράφεται ότι θα συμβεί, τον έλεγχο της κατάστασης.

Οπως στην Ελλάδα, όπως και αλλού στην Ευρώπη, έτσι και στη Γερμανία υπάρχουν αντιδράσεις και καταγγελίες έως και για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων.

Είναι έτσι, όμως, ή έτσι βολεύει όσους θεωρούν μια πολύ καλή ευκαιρία την πανδημία για να λαϊκίσουν και να... χτίσουν ακροατήριο, αδιαφορώντας για τον υγειονομικό κίνδυνο, που η αντιμετώπισή του απαιτεί και απαγορεύσεις οι οποίες μπορεί να παραπέμπουν σε εποχές που κι εμείς και άλλοι στην Ευρώπη δεν θέλουμε να θυμόμαστε, αλλά δεν σημαίνει κι ότι εκεί οδηγούμαστε.





Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.