Αυτονομία με τη δική του… Masia για τον ΠΑΟΚ

Metrosport Team18 Νοεμβρίου 2020

Στο προσκήνιο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, παράλληλα με την πορεία πρωταθλητισμού που είναι υποχρεωμένος να κάνει ο ΠΑΟΚ βάσει της δυναμικής του και της οικονομικής ισχύος του μεγαλομετόχου του, είναι και η προώθηση νέων παιδιών. Ήδη, από το τέλος της περσινής σεζόν, γίνεται συζήτηση για τους ΤζόληΜιχαηλίδη.


Στον ΠΑΟΚ τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, όσον αφορά τις ακαδημίες του. Από το 2010 έως και σήμερα, περισσότεροι από 70 νεαροί παίκτες έχουν αναδειχθεί. Περισσότεροι από 20 βρέθηκαν αυτό το χρονικό διάστημα των δέκα ετών, στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων του εξωτερικού. Πάρα πολλοί αγωνίστηκαν και αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού. Το πρώτο καυτό όνομα, το brand name από την ανάδειξη παικτών, είναι ο Κώστας Σταφυλλίδης. Η πορεία του στην Ευρώπη, είναι γνωστή. Μόλις πρόσφατα ο Δημήτρης Πέλκας πήγε στην Φενέρμπαχτσέ, ενώ και πριν από δύο χρόνια θα μπορούσε να μετακινηθεί με πολλά περισσότερα χρήματα, αλλά ο Σαββίδης (όπως είχε αποκαλύψει στον Πέλκα) είχε αρνηθεί προτάσεις.

Αυτή την χρονική στιγμή, μετά από μία δεκαετία σκληρής δουλειάς και ενίσχυσης των τμημάτων (σε συνδυασμό με το «παιδομάζωμα» που έγινε από όλη την Ελλάδα), ο ΠΑΟΚ θεωρείται και έχει την καλύτερη ακαδημία σε όλα τα Βαλκάνια. Είναι πρώτος στην Ελλάδα, έχει ξεπεράσει σε ανάδειξη ταλέντων, παραδοσιακές σχολές ποδοσφαίρου, όπως είναι η Σερβία και η Κροατία.

Προσθέστε σε αυτή την αναφορά και την ανάδειξη, μέσω του ΠΑΟΚ, δύο προπονητικών επιτελείων. Το πρώτο, με τον Βλάνταν Ιβιτς, που μετά τον Δικέφαλο και το Κύπελλο του 2017, πήγε στην Μακάμπι Τελ Αβίβ όπου κατέκτησε δύο συνεχόμενα Πρωταθλήματα και πλέον από το καλοκαίρι βρίσκεται στην Αγγλία. Το δεύτερο, με τον Πάμπλο Γκαρσία επικεφαλής που ήδη έχει κατακτήσει τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα Νέων στην Ελλάδα και προσφάτως ανέλαβε την πρώτη ομάδα.

Η αυτονομία που επιδιώκει, για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Δικέφαλος, είναι να πλησιάσει σταδιακά στα επίπεδα του Αγιαξ ή ακόμη και της Μπαρτσελόνα. Βεβαίως, σε αυτά τα πολύ μεγάλα κλάμπ, αυτή η δουλειά για την ανάδειξη ταλέντων και προπονητών, γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια! Στον ΠΑΟΚ μόλις συμπληρώθηκε η δεκαετία. Για αυτό λέμε, πως υπάρχει πολύ μεγάλος δρόμος ακόμη για να φθάσει σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο.

Όλη αυτή η δουλειά έγινε από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και έχουν μεράκι για να προσφέρουν. Ο επικεφαλής όλης αυτής της προσπάθειας, ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, με λίγα λόγια και πολύ δουλειά, έχοντας την εμπιστοσύνη της οικογένειας Σαββίδη, έργάζεται, με όλο το επιτελείο του συλλόγου, για να αναδείξει περισσότερο τον ΠΑΟΚ.

Δείτε τα ταλέντα που βρίσκονται προσφάτως στην επικαιρότητα. Τζόλης, Μιχαηλίδης, Τσιγγάρας στην πρώτη γραμμή, με τους Κούτσια, Κωνσταντέλια (έχει απίστευτο παρασκήνιο το οποίο θα αναφέρουμε για τον τρόπο με τον οποίο τους κράτησε ο ΠΑΟΚ και τους έδωσε επαγγελματικά συμβόλαια) είναι στο προσκήνιο.

Ο ΠΑΟΚ τους «έδεσε», θέλει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, οι ρήτρες σε ορισμένους είναι σε υψηλά επίπεδα, σε άλλους δεν υπάρχουν ρήτρες, κάτι που σημαίνει πως εάν μία ευρωπαϊκή ομάδα θέλει να τους αποκτήσει, θα πρέπει να ικανοποιήσει τα υψηλά «θέλω» του συλλόγου.

Η αυτονομία με την δική του…macia είναι ένα σλόγκαν που ακούγεται συχνά. Αποτελεί τον πολύ μεγάλο στόχο για τα επόμενα χρόνια. Ο ΠΑΟΚ ήδη έχει αναπτύξει ένα δίκτυο ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολουθεί, «τσεκάρει» όποιο ταλέντο ξεχωρίζει.

Το πρότζεκτ προχωρά. Είναι επιτυχημένο μέχρι αυτή την στιγμή, χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά περισσότερα στο μέλλον, για να φθάσει ο Δικέφαλος στο επίπεδο, μεγάλων ομάδων του εξωτερικού.

Καριέρα στο εξωτερικό

Τις επόμενες ημέρες θα παραθέσουμε ονόματα πολλών παικτών, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία, έκαναν και κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Όλοι τους, προέρχονται από τα «σπλάχνα» του συλλόγου. Είναι μικρός ο χώρος, σε αυτό το κείμενο για να πούμε όλα τα ονόματα. Όμως η ουσία δεν αλλάζει. Η αυτονομία, αποτελεί τον μεγάλο στόχο. Και φυσικά ο πρωταγωνιστικός ρόλος που πρέπει να έχει η ομάδα, για να κατακτά τίτλους και να διεκδικεί ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.