Μάιντς σε ρατσιστή οπαδό της: «Χαιρόμαστε για την ακύρωσή σας!»

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος10 Ιουνίου 2020

Στο ποδόσφαιρο και στη ζωή δεν χωράνε διακρίσεις για χρώματα. Αυτονόητα πράγματα στο 2020. Όχι για όλους. Κάθε γερμανική ομάδα που στηρίζεται στα μέλη της επιδιώκει να τα αυξήσει από το να μειωθούν. Η Μάιντς χάρηκε και δικαιολογημένα την απόφαση διαγραφής ενός δικού της…

Η Μάιντς δέχθηκε επιστολή από ανώνυμο οπαδό της που εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για την παρουσία πολλών Αφρικανών ποδοσφαιριστών στο ρόστερ της ομάδας. Μια διαμαρτυρία μάλιστα που τον οδήγησε να υπογραμμίσει πως πλέον η Μάιντς δεν είναι ο σύλλογος που βρίσκονταν στην καρδιά του όλα αυτά τα χρόνια:

«Για πολλούς μήνες τώρα, αδυνατώ να ταυτίσω τον εαυτό μου σε αυτόν τον σύλλογο. Έχω την εντύπωση ότι βρίσκομαι στο Κόπα Άφρικα, αντί για τη γερμανική Bundesliga. Ξέρω αυτό που έρχεται, αλλά όχι-δεν είμαι ρατσιστής με κανέναν τρόπο. Δεν θα το άντεχα. Αλλά ως εδώ. Όταν η αρχική ενδεκάδα τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνει εννιά μαύρους παίκτες και τα ταλέντα από τη Γερμανία παίρνουν όλο και λιγότερες ευκαιρίες, δεν είναι πια ο σύλλογος που βρισκόταν στην καρδιά μου όλα αυτά τα χρόνια. Νοβέσκι, Μπούνγκερτ, Ρόζε, Μπάμπατς, Βάιλαντ, Μπελ και πόσοι ακόμα παίκτες εκπροσωπούυσαν τις αξίες και τη νοοτροπία μας. Αυτοί ήταν παίκτες που έδωσαν το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους».

«Έχετε δίκιο, δεν μπορείτε να ταυτιστείτε μαζί μας»


Μην υποθέσει κανείς πως τα στελέχη της Μάιντς τα… έβαψαν μαύρα ή προβληματίστηκαν. Το αντίθετο. Ίσως να προβληματίστηκαν που τόσο καιρό υπήρχαν τέτοιες «απόψεις» και «οπτικές» σε μέλη της. Σε ανακοίνωσή της η Γερμανική ομάδα δεν δήλωσε καμία μετάνοια. Παραδέχθηκε πως όντως αυτή η ρατσιστική σκέψη-στάση του συνδρομητή της δεν συνάδει με τις αξίες της ίδιας:

«Ενώ συνήθως λυπούμαστε να ακούμε οποιονδήποτε να θέλει να ακυρώσει τη συνδρομή του και παλεύουμε με πάθος για κάθε ένα μέλος μας, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να εκφράσουμε καμία μετάνοια.

Ο ρατσισμός γεννιέται όταν αναπτύσσονται οι ρατσιστικές απόψεις, όχι μόνο όταν κάποιος καλεί τον εαυτό του '' ρατσιστή'', κάτι που συμβαίνει σπάνια. Και ναι, έχετε δίκιο: δεν μπορείτε να ταυτίζεστε με τον σύλλογο μας. Για μας, το χρώμα του δέρματος ή άλλα τέτοια χαρακτηριστικά δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Το μόνο που μετράει σε μας είναι να είσαι άνθρωπος και να μοιράζεσαι τις αξίες μας. Αυτά τα είδη ανθρώπων καλωσορίζουμε στην κοινότητά μας. Βάσει αυτών, θεωρούμε ευπρόσδεκτη την ακύρωσή σας, καθώς οι λόγοι που μας δώσατε ξεκάθαρα αποδεικνύουν ότι δεν μοιράζεστε τις ίδιες αξίες στις οποίες βασίζεται ο σύλλογος».

Εξαίρεση στον κανόνα

Η αλήθεια είναι πως αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπίσει η Γερμανική ομάδα. Η πλειονότητα των οπαδών της έχει εκφράσει την κάθετη στάση της απέναντι σε οτιδήποτε ρατσιστικό ή ομοφοβικό. Εξ ου και η επίσημη στάση της Μάιντς στη διαμαρτυρία του συγκεκριμένου συνδρομητή της...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.