ΠΑΟΚ και Άρης με το... βλέμμα στην 17η Ιουνίου

Γιώργος Μάντζιος03 Ιουνίου 2020

Ακριβώς σε δύο εβδομάδες, στις 17 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA συνεδριάζει για όλα τα σημαντικά θέματα που εκκρεμούν και έχουν φυσικά και... ελληνικό ενδιαφέρον. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα που αφορούν το φινάλε της φετινής σεζόν και την έναρξη της επόμενης. Έτσι, σύντομα θα κληθεί να πάρει καθοριστικές αποφάσεις και φυσικά να τις ανακοινώσει στις 17 του τρέχοντος μήνα.

Champions League και Europa League

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπορεί να ξεκινούν και πάλι, ωστόσο άπαντες περιμένουν τα… νεότερα για τις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το Champions League και το Europa League. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχουν προκριθεί ήδη στα προημιτελικά Παρί Σεν Ζερμέν, Ατλέτικο Μαδρίτης, Αταλάντα και Λειψία και εκκρεμούν οι ρεβάνς Μπάγερν – Τσέλσι, Μπαρτσελόνα – Νάπολι, Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους – Λυών για την φάση των «16». Οι πληροφορίες θέλουν την UEFA να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει τον τελικό της διοργάνωσης από την Κωνσταντινούπολη, με πιθανούς… προορισμούς το Μόναχο και τη Λισσαβόνα. Έχουν κυκλοφορήσει επίσης φήμες για διοργάνωση final-4 ή και final-8 με μονά παιχνίδια σε Πορτογαλία ή Γερμανία. Αντίστοιχα στη δεύτερη τη τάξη διασυλλογική διοργάνωση, εκκρεμούν 6 αγώνες ρεβάνς στην φάση των «16», ενώ δεν έχει διεξαχθεί κανένα παιχνίδι στα ζευγάρια Σεβίλλη – Ρόμα και Ίντερ – Χετάφε. Εδώ δεν φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του τελικού της έδρας (Γκντανσκ, Πολωνία), ωστόσο δεν αποκλείονται μονά παιχνίδια από τα προημιτελικά και μετά.

Οι προκριματικοί γύροι με… ελληνικό ενδιαφέρον

Παράλληλα με τις αποφάσεις για το φινάλε της φετινής σεζόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα παρθούν και οι αντίστοιχες για την επόμενη. Τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και η μετάθεση του Euro για το ερχόμενο καλοκαίρι, αναγκάζει τους επιτελείς της ομοσπονδίας να αποφασίσουν για ένα ιδιαίτερα πιεσμένο καλεντάρι αγώνων. Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται η ολοκλήρωση των εγχώριων πρωταθλημάτων, αρχές Αυγούστου η UEFA ζητά να έχει γνώση των ομάδων που θα παίξουν του χρόνου στην Ευρώπη, ενώ μέχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν Champions League και Europa League, όταν και θα διεξαχθούν οι 2 τελικοί. Έτσι, πρακτικά οι προκριματικοί γύροι στις δύο αυτές διοργανώσεις για την σεζόν 2020-2021 αναμένεται να λάβουν χώρα το Σεπτέμβριο (σ.σ στις οποίες θα συμμετάσχουν ΠΑΟΚ και Άρης).

Μονά παιχνίδια – λιγότερα ματς στα κύπελλα


Ακόμη και με το παραπάνω σχέδιο πάντως, το καλεντάρι των αγώνων θα πρέπει να πιεστεί πολύ για να βγει. Ποιες είναι όμως οι σκέψεις των ανθρώπων της UEFA πάνω σε αυτό; Καταρχήν έχει γίνει ξεκάθαρο πλέον και είναι πολύ πιθανό οι προκριματικοί γύροι σε Champions League και Europa League (Α΄, Β΄ και Γ΄) να διεξαχθούν με μονά παιχνίδια και με τον γηπεδούχο να βγαίνει μετά από κλήρωση. 

Από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν μόνο τα πλέι οφ, αφού είναι μια φάση πριν από τους ομίλους και εκεί αναμένεται να διατηρηθεί η μορφή των διπλών αναμετρήσεων. Με αυτά που έχουν διαρρεύσει από κύκλους του working group της UEFA, πιθανές ημερομηνίες έναρξης των ομίλων σε Champions League και Europa League είναι οι εξής: 13, 14, 15 Οκτωβρίου ή 20, 21, 22 Οκτωβρίου. Για να μπορέσουν παράλληλα να ολοκληρωθούν ομαλά τα παιχνίδια των ομίλων στις δύο διοργανώσεις, αναμένεται η UEFA να ζητήσει από τις εγχώριες ομοσπονδίες των χωρών (βλέπε ΕΠΟ) να δημιουργήσουν λιγότερους αγώνες στο κύπελλο (ή και να αναβάλουν διοργανώσεις Λιγκ Καπ σε κάποιες χώρες), έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότερες κενές ημερομηνίες μεσοβδόμαδα. Έτσι, δεν αποκλείεται το κύπελλο Ελλάδας την επόμενη σεζόν να μην διεξαχθεί με ομίλους, αλλά με περισσότερες νοκ άουτ φάσεις. Άλλωστε σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι αγώνες των εθνικών ομάδων στο Nations League.

Αποφάσεις με… άρωμα Euro

Τέλος, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αναμένεται να πάρει αποφάσεις που θα αφορούν και το Euro που ως γνωστόν μετατέθηκε για το επόμενο καλοκαίρι. Μένει να φανεί αν θα μείνουν οι ίδιες ημερομηνίες και κυρίως αν θα ισχύσουν οι ίδιες πόλεις που θα κληθούν να φιλοξενήσουν την διοργάνωση, που «χτυπήθηκε» και αυτή από τον κορωνοϊό. Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν, εφόσον υπάρξει δεύτερο… κύμα της πανδημίας το χειμώνα, κάτι που βέβαια απεύχονται άπαντες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.