Η ατελείωτη λίστα χρεών που δημιούργησε η φάμπρικα των ΑΦΜ

Metrosport Team16 Ιανουαρίου 2020

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλάκης

Η ΠΑΕ Αρης δεν είναι η πρώτη ομάδα που κουβαλάει χρέη από το παρελθόν και εξ αυτού του λόγου, βεβαίως, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις κυρώσεις που της επιβάλλει η ΦΙΦΑ. Η λίστα από χρέη των επαγγελματικών ομάδων, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κυρίως, είναι ατελείωτη.

Εβδομήντα μία ομάδες, οφείλουν 1,25 δις ευρώ στην εφορία και άλλα 31 εκατομμύρια ευρώ στον ΕΦΚΑ, με... πρωταθλητές στα χρέη τον Ηρακλή και την ΑΕΚ.Τα περισσότερα από αυτά τα χρέη γράφτηκαν στο... χιόνι με την φάμπρικα των πτωχεύσεων και της αλλαγής ΑΦΜ των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, που επί σειρά ετών γινόταν με τις ευλογίες της Πολιτείας, υπό την πίεση πολιτικών και αθλητικών παραγόντων, καθώς και των οπαδικών στρατών.

Επί σειρά ετών πολλές ΠΑΕ και ΚΑΕ δεν πλήρωναν φόρους, δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές, παρόλα αυτά εξασφάλιζαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κάνανε τις μεταγραφές τους κανονικότατα, εξασφάλιζαν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, δεν είχαν καμία απολύτως συνέπεια.Αλλωστε, αν η κατάσταση ξέφευγε τόσο πολύ που να μην τους αφήνει περιθώρια δημιουργίας παραπάνω χρεών, ή -συνειδητά- υποβιβάζονταν, ή αλλάζανε ΑΦΜ, σβήνανε τα χρέη, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Για τις ομάδες που αυτά τα χρέη αφορούσαν μόνο τα καθ' ημάς, που αφορούσαν Ελληνες αθλητές, προπονητές, προμηθευτές, ούτε... γάτα ούτε ζημιά.Οι ελληνικοί νόμοι και τα παραθυράκια, έδωσαν λύσεις για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, αλλά και για πολλούς ερασιτεχνικούς συλλόγους και υποχρέωσαν αυτούς που είχαν λαμβάνειν να χάσουν πολλά χρήματα.Ακόμη και την περίοδο της κρίσης, αν και από το 2013 και μετά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, υπάρχουν παραδείγματα ομάδων οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα για να απαλλαγούν από χρέη και να τα φορτώσουν στους Ελληνες φορολογούμενους.

Καιρός είναι, λοιπόν, η ΕΠΟ να εναρμονιστεί πλήρως με την ΦΙΦΑ στο θέμα των οφειλών που υπάρχουν από τις ΠΑΕ προς τους παίκτες. Είτε πρόκειται για Ελληνες είτε για ξένους. Και καμία αλλαγή ΑΦΜ να μην σημαίνει ότι εξαφανίζονται τα χρέη, αλλά να θεωρείται αυτονόητο, όπως και για την παγκόσμια ομοσπονδία, ότι κάθε επόμενο... ΑΦΜ είναι συνέχεια του προηγούμενου.Μόνο όταν δεν θα υπάρχει περιθώριο για κανένα... παράθυρο και καμία χαριστική ρύθμιση, μόνο τότε θα τελειώσουμε με όλα αυτά τα τραγικά, τα οποία φόρτωσαν με 1,25 δις ευρώ τον ελληνικό λαό....


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.