Φερέιρα: «Κερδίσαμε δίκαια, φτιάχνουμε ομάδα από το μηδέν»

Δημήτρης Καλαϊτζής12 Ιανουαρίου 2020

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Αμπελ Φερέιρα μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ στάθηκε στην αυτοπεποίθηση που παίρνει η ομάδα του μέσα από τις νίκες σε τέτοια ντέρμπι.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ σήκωσε πολλές φορές την μπάλα: «Μαθαίνουμε ακόμη τα ντέρμπι, ακόμη και εγώ μαθαίνω. Υπάρχει μεγάλη ένταση και πολλές προσωπικές μονομαχίες σε αυτά τα ματς. Τέτοια παιχνίδια καθορίζονται από μικρές λεπτομέρειες. Αν θυμηθούμε το πρώτο παιχνίδι που παίξαμε εκεί, μπήκαμε καλύτερα, χάσαμε πέναλτι και, τελικά, δεν καταφέραμε να κερδίσουμε γιατί ο αντίπαλος τερματοφύλακας και τότε και σήμερα έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι και μας στέρησε την ευκαιρία για ακόμη περισσότερα γκολ. Σε όλα τα ματς θα πρέπει να έχουμε περισσότερο ρεαλισμό. Το παρακάναμε λίγο σήμερα με τις μακρινές μπαλιές, προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την παράμετρο του παιχνιδιού, ίσως, όμως, χωρίς μεγάλη επιτυχία».

Για τον χρόνο συμμετοχής που δίνει στον Βιεϊρίνια και το αρνητικό ρεκόρ του ΠΑΟΚ στα λάθη: «Θα είμαι ειλικρινής. Τον Βιεϊρίνια και τον Μαουρίσιο, η διακοπή των Χριστουγέννων περισσότερο κακό τους έκανε παρά καλό. Επειδή και εγώ προσπαθώ να διαχειριστώ τα απανωτά παιχνίδια, ξέραμε ότι αν ο Βιεϊρίνια έπαιζε απέναντι στον ΟΦΗ δύσκολα θα τον υπολογίζαμε για σήμερα. Οπότε από την δική μας πλευρά αποφασίσαμε να τον προστατεύσουμε τότε γιατί κρίναμε ότι δίνει πολλά σε τέτοια ντέμπι. Εχει την ποιότητα για να καθαρίσει συγκεκριμένες στιγμές. Σπρώχνει την ομάδα με την αγάπη που δείχνει γι' αυτό τον σύλλογο.

Επίσης δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι φτιάχνουμε μία ομάδα από το μηδέν. Οχι με άλλους παίκτες, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία απ' ότι έπαιζε τα τρία τελευταία χρόνια. Οπότε χρειαζόμαστε αυτούς τους παίκτες, όπως ο Βιεϊρίνια και ο Μαουρίσιο, γιατί βοηθούν του υπόλοιπους να αφομοιώσουν το παιχνίδι που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Είναι πολύ σημαντικοί. Οπως έχει δείξει η ιστορία η επόμενη σεζόν μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι η πιο δύσκολη απ' όλες. Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται προφανώς με μεγάλους ποδοσφαιριστές, αλλά και με υπομονή και χρόνο και, φυσικά, με τέτοιες νίκες, ώστε να αποκτήσουμε ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αυτό που κάνουμε».

Τόνισε ότι: «Πολλοί απ΄αυτούς που έχουμε δεν είχαν εμπειριά από τέτοια ντέρμπι και πλέον ωριμάζουν μέσα απ' αυτά. Κάποιες φορές κερδίζουμε και κάποιες μαθαίνουμε για την επόμενη φορά. Οσον αφορά τα λάθη θεωρώ πως σήμερα ήταν τυπικό ντέρμπι με ένταση και νομίζω ότι κάποιες φορές είναι λογικό να υπάρχουν. Κάποια απ' αυτά μας ανάγκασε ο αντίπαλος να τα κάνουμε. Η ΑΕΚ μαρκάρε σαν man to man, αλλά και εμείς τους αναγκάσαμε σε πολλές μεγάλες μπάλες. Δεν καταφέραμε όπως σε άλλα ντέρμπι να βάλουμε την μπάλα κάτω, αλλά καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε κάποιες στιγμές που είχαμε και κερδίσαμε δίκαια.

Είχαμε κάποιες πάρα πολύ καλές φάσεις, όπως στο πρώτο ημίχρονο με τον Κάρολ και τον Εσίτι. Ακόμη και του Μπίσεσβαρ, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει το παιχνίδι, αλλά και την φάση του Λημνιού. Και την τελευταία, του Τσούμπα, που τον σταμάτησαν αντικανονικά. Αφού δεν τα καταφέραμε έπρεπε να υποφέρουμε σε κάποιες στιγμές γιατί έπρεπε να αμυνθούμε, αλλά νομίζω ότι αμυνθήκαμε καλά».

Για την διαχείριση των τερματοφυλάκων: «Ευχαριστώ για την ερώτηση. Αυτό που προσπαθώ είναι να συμπεριφέρομαι στους παίκτες όπως στα παιδιά μου. Το εννοώ. Αυτό που δεν μου αρέσει να κάνω στα παιδιά μου και άρα και στους παίκτες είναι όταν κάνουν ένα λάθος να μην τους δίνω μία ευκαιρία να μου δείξουν ότι έμαθαν απ' αυτό. Από εδώ και πέρα είναι δική μου απόφαση τι θα γίνει, θα το δούμε. Ο Πασχαλάκης ως πρωταθλητής που είναι θα πρέπει να πω για τον χαρακτήρα του. Ηταν πολύ καλός απέναντι στον ΟΦΗ, γι' αυτό λέω ότι χρειαζόμαστε δύο ισάξιους σε κάθε θέση. Παρότι δεν έπαιξε σήμερα, πραγματικά... έπαιξε γιατί βοήθησε σημαντικά τον Ζίβκοβιτς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Με τέτοιες λεπτομέρειες φτιάχνεις μεγάλες ομάδες και εννοείτε ότι κάποια στιγμή θα ξανα αγωνιστεί».

Για την χρησιμοποίηση του Εσίτι και αν έπαιξε ρόλο για το παιχνίδι με μακρινές μπαλιές: «Δεν έχει να κάνει το ένα με το άλλο. Αυτό έγινε επειδή το παιχνίδι αυτό ζητούσε τέτοιο τρόπο για να μην κάνουμε λάθος κοντά στην περιοχή μας. Είναι κι αυτό στο κομμάτι που λέγαμε πριν ότι θα πρέπει κάποιες φορές να είμαστε πιο ρεαλιστές και να παίζουμε και με μακρινές πάσες.

Όταν ήρθε ο Εσίτι υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες. Ο ίδιος από την δική του πλευρά πήρε χρόνο αλλά έχουμε τέσσερις πολύ καλούς παίκτες στη μεσαία γραμμή. Στην ομιλία που έκαναν πριν το ματς τους είπα ότι μπορούν να αγωνιστούν μόνο 11. Εγώ θα τους έβαζα όλους αν μπορούσα, αλλά είναι δική μου απόφαση ποιοι θα παίξουν με βάση την στρατηγική του κάθε αγώνα. Σήμερα χρησιμοποίησα τον Εσίτι γιατί ήταν τέτοια τα χαρακτηριστικά του αγώνα. Κάποια άλλη στιγμή μπορεί να παίξει κάποιος άλλος. Οποιοσδήποτε και αν παίξει το πλάνο δεν αλλάζει, ίσως, μόνο σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες και αυτό με χαροποιεί. Όταν αντιπροσωπεύεις τον ΠΑΟΚ η θέληση για τη νίκη είναι πάνω απ΄όλα».

Για την πρώτη νίκη σε έξι ντέρμπι: «Αυτό που μπορώ να πω ότι κερδίσαμε το πρώτο σήμερα, αλλά έχουμε χάσει μόνο ένα. Υπάρχει διπλή ανάγνωση. Όπως είπα είναι η πρώτη μου χρονιά και προσπαθώ να μάθω το πρωτάθλημα και τις ομάδες. Την ένταση και το πως παίζονται τα μεγάλα ματς. Οχι μόνο εγώ, αλλά και σχεδόν η μισή ομάδα μαθαίνει τι σημαίνει ένα ντέρμπι εδώ και ποιες μικρές λεπτομέρειες κρίνουν το αποτέλεσμα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.