2010-2020: Τα ματς που στιγμάτισαν την δεκαετία

Metrosport Team15 Ιανουαρίου 2020

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Τσαρουχάς

Η ποδοσφαιρική δεκαετία που μόλις πριν λίγες μέρες αφήσαμε πίσω, μας χάρισε άφθονες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας. 10 χρόνια γεμάτα με πολλές συγκινήσεις,ανατροπές, στιγμές ποδοσφαιρικής παράνοιας,αμέτρητα γκολ και κυρίως ματσάρες που θα μνημονεύουμε για χρόνια. Σε ένα έργο,που μόνο εύκολο δεν ήταν,συλλέξαμε μερικούς από τους αγώνες που άφησαν για τα καλά το στίγμα τους μέσα σε όλες αυτές τις σεζόν και σας τους παρουσιάζουμε έναν,έναν.. 

1.Βραζιλία-Γερμανία 1-7 (Παγκόσμιο κύπελλο 2014, Ημιτελικά) 


Τι να πρωτοπεί κανείς γι αυτό το ματς.Μία βραδιά ντροπής που σίγουρα κάθε Βραζιλιάνος θα θέλει να ξεχάσει και κάθε Γερμανός θα διηγείται μέχρι και στα εγγόνια του.Μία ολόκληρη χώρα βυθίζεται στο πένθος.Μία χώρα που ζει για το ποδόσφαιρο και για πολλούς το “γέννησε” κιόλας δεν μπορεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση.0-5 μετά από 29 λεπτά αγώνα και μάλιστα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.Σαν να σε κλέβουν και εσύ να μην μπορείς να αντιδράσεις.Το πυκνό “νέφος πίκρας” που σχηματίστηκε εκείνη την ημέρα στον ουρανό του Ρίο έκανε πολύ καιρό να απομακρυνθεί και απ’ότι φαίνεται θα στοιχειώνει για μια ζωή τους Βραζιλιάνους και την «Σελεσάο». Τουλάχιστον μέχρι να πάρουν την εκδίκηση τους. Από την άλλη οι “ψυχροί”, αλλά πολυμήχανοι και πάντα νικητές στο τέλος Γερμανοί,όπως ορθά είχε πει κάποτε ο Γκάρι Λίνεκερ. Οι μετέπειτα παγκόσμιοι πρωταθλητές έκαναν επίδειξη δύναμης και σε μία βραδιά όπου “βάφτηκε” η πιο μαύρη σελίδα στην ποδοσφαιρική ιστορία της Βραζιλίας,αυτοί έγραφαν με χρυσά γράμματα το όνομα τους στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό έπος που είδε ποτέ η Γερμανία! 1-7 σε ένα ματς ορόσημο της δεκαετίας που μας πέρασε για το οποίο θα συζητούν σίγουρα μέχρι και αυτοί που τη σήμερον ημέρα δεν έχουν καν γεννηθεί. 

2.Μάντσεστερ Σίτι-ΚΠΡ 3-2 (Πρέμιερ Λίγκ 2012,τελευταία αγωνιστική)


Ένα ματς που δεν είναι ντέρμπι.Δεν είναι καν ένα από αυτά που κάθε ποδοσφαιρόφιλος θα ‘τικάρει” στην αρχή της σεζόν, ώστε να μην το χάσει.Ωστόσο,έμελλε να είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά της δεκαετίας που μας πέρασε και σίγουρα ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της Πρέμιερ Λίγκ. Πριν από το ξεκίνημα του αγώνα,ένα ήταν το δεδομένο.Η Σίτι ήθελε νίκη για να σηκώσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα.Ισοβαθμούσε στους 86 βαθμούς με την Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον η οποία την ίδια ώρα δοκιμαζόταν στην έδρα της Σάντερλαντ.Το Etihad Stadium ήταν τίγκα. Φορούσε τα..γιορτινά του για την μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία της Σίτι μέχρι σήμερα. Κανείς δεν ήξερε όμως ότι τέτοιο σενάριο για το φινάλε του αγώνα δεν θα σκεφτόταν ούτε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.Το σκορ ήταν 1-2 υπερ της φιλοξενούμενης ΚΠΡ μέχρι το 92ο λεπτό.Ο Τζέκο “έδωσε οξυγόνο” και ελπίδες στην ομάδα του όταν σκόραρε ένα λεπτό αργότερα,ωστόσο στην Σίτι δεν αρκούσε η ισοπαλία.Στην άλλη πλευρά του νησιού οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ είχαν ξεκινήσει ήδη τα πανηγύρια.Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον Κούν Αγκουέρο.Ο Αργεντινός σταρ ήρθε σαν απο μηχανής Θεός για να πετύχει στο 95’ ένα από τα πιο σημαντικά τέρματα της καριέρας του και να προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στις κερκίδες. Η Μάνστεστερ Σίτι βρέθηκε ξαφνικά στον παράδεισο και η Γιουνάιτεντ ακόμα απορεί πως χάθηκε εκείνος ο τίτλος. Η πιο όμορφη και η πιο σκληρή πλευρά του ποδοσφαίρου ξεδιπλώθηκε εκείνη την ημέρα.Και αυτό είναι που κάνει την συγκεκριμένη αναμέτρηση τόσο ξεχωριστή.Απλά ΕΠΟΣ!


3.Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν 6-1 (Τσάμπιονς Λίγκ,φάση των 16)


Το θαύμα της Βαρκελώνης που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί.Μεταξύ μας,και εσύ έπιασες τον εαυτό σου να τρίβει τα μάτια του εκείνο το βράδυ μπροστά από την τηλεόραση για να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που μόλις είδες δεν ήταν όνειρο.Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε ένας οπαδός της Μπαρτσελόνα να δημιουργήσει ένα τέτοιο σενάριο πρόκρισης για την ομάδα του. Η Μπάρτσα είχε δεχθεί 4 γκολ στο ματς του Παρισιού από την ομάδα των εκατομμυρίων.Έψαχνε ένα θαύμα στην ρεβάνς του Camp Nou.Ένα θαύμα που εν τέλη μόνο αυτή η ομάδα θα μπορούσε να πετύχει.3-0 μέχρι το 50ο λεπτό και η παρέα του Μέσι έδειχνε να είναι στον σωστό δρόμο. Ο Έντινσον Καβάνι τους σόκαρε στο 61’. Σκόραρε,έγραψε το 3-1 και οι "μπλαουγκράνα" έψαχναν τρία γκολ για να πάρουν αυτοί την πρόκριση.Μέχρι το 89’ σιγή,Οι πρώτοι φίλαθλοι είχαν αρχίσει να αποχωρούν από το στάδιο.Μετά συνέβη..Νευμάρ! Υποδειγματική εκτέλεση φάουλ και 4-1.Και μετά το..ΧΑΟΣ! Ο Μέσι σκόραρε απο τα 11 βήματα λίγες στιγμές πριν εκπνεύσει και ο χρόνος των καθυστερήσεων.Ωστόσο,αυτό δεν έφτανε στην ομάδα του.Υπήρχε χρόνος για ένα τελευταίο γέμισμα.Όσοι δεν πίστεψαν στην ανατροπή και έφυγαν νωρίς απο το γήπεδο άκουσαν τις ιαχές του γκολ από το σπίτι τους.Για τέτοια ένταση μιλάμε.Σερτζιιιι Ρομπέρτοοοο και 6-1 στο 95’ !! Αυτό ναι.Ήταν κάτι που κάθε ποδοσφαιρόφιλος που σέβεται τον εαυτό του θα ήθελε να ζήσει από κοντά.Ματσάρα με όλη την σημασία της λέξης.Ούτως ή άλλως για κάτι τέτοιες ανατροπές αγαπήσαμε αυτό το άθλημα.


4. Οι επικές ανατροπές των Λίβερπουλ και Τότεναμ στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λίγκ


Για πολλούς – και όχι αδικαιολόγητα – η περσινή χρονιά του Τσαμπιονς Λιγκ ήταν η καλύτερη που έχει δει η διοργάνωση από την στιγμή της ίδρυσης της, Κάτι τέτοιο το επιβεβαιώνει και ο τρόπος με τον οποίο οι δύο περσινές φιναλίστ του θεσμού κέρδισαν το εισιτήριο τους για τη Μαδρίτη. Από την μία η Λίβερπουλ που με τον Κλοπ στο τιμόνι της έμοιαζε και μοιάζει ικανή για τα πάντα. Από την άλλη η «σταχτοπούτα» Τότεναμ που συγκίνησε τους πάντες και έκανε να την παραδεχθούν ακόμα και οι πιο πιστοί εχθροί της.Ποιός μπορεί να ξεχάσει την πιο iconic και χαρακτηριστική εκτέλεση κόρνερ στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου από τον Αλεξάντερ Άρνολντ σε εκείνο το αξέχαστο βράδυ στο Άνφιλντ.Ή την γκολάρα του Λούκας Μόουρα στην τελευταία φάση του αγώνα στο Άμστερνταμ.Συνέβησαν πριν 7 μήνες,ωστόσο τα θυμόμαστε σαν χθες.4-0 η Λίβερπουλ σε εκείνο το σόου της κόντρα στην Μπάρτσα του Λίο Μέσι,ξύπνησε στους οπαδούς της κάτι απο μνήμες Κωνσταντινούπολης.2-3 η Τότεναμ που έδειξε κάτι παραπάνω από χαρακτήρα σε εκείνο το ματς και δημιούργησε την πιο όμορφη ανάμνηση για τους οπαδούς της σε έναν αγώνα όπου ο Μόουρα την πήρε από το χέρι και έκανε τους οπαδούς του Άγιαξ να μην θέλουν να ξανακούσουν το όνομα του για το υπόλοιπο της ζωής τους.Λίβερπουλ και Τότεναμ δικαίως βρέθηκαν στον τελικό και δικαίως διεκδικούν το «βραβείο» για την καλύτερη ανατροπή της δεκαετίας!

5. Ρεαλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1 (1-1 κανονική διάρκεια,τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2014)


Η μάχη της Μαδρίτης στην Λισαβόνα.Ένας τελικός που θα μείνει βαθιά χαραγμένος κυρίως στην μνήμη των οπαδών της Ατλέτικο και της Ρεαλ.Για την Ρεαλ ήταν το 10ο τρόπαιο Τσάμπιονς Λιγκ,το “La Decima”,όπως χαρακτηρίστηκε. Η ομάδα του Ζιντάν έγραψε ιστορία εκείνη την ημέρα και το πέτυχε - κατά πολύς- χάρη στον εμβληματικό αρχηγό της. Η μαχητική και ψυχωμένη Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε κρατούσε στα χέρια της την κούπα μέχρι και το 93ο λεπτό του αγώνα.Τότε ήταν που μίλησε ο Σέρχιο Ράμος.Ο capitano της «βασίλισσας» ισοφάρισε σε “νεκρό” χρόνο με μία άπιαστη κεφαλιά, νίκησε τον Όμπλακ στέλνοντας τον τελικό στην παράταση και χαρίζοντας το μισό τρόπαιο στην ομάδα του.Σε μία απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει,το χαμόγελο ικανοποίησης των οπαδών της Ατλέτικο μετατράπηκε σε δάκρυα,ενώ στην άλλη πλευρά του γηπέδου οι «Λος Μπλάνκος» έστηναν το δικό τους πάρτι τίτλου.Στην παράταση απλοποιήθηκε κατά πολύ η κατάσταση και η πλάστιγγα έγειρε εντελώς προς την πλευρά της Ρεαλ.Τελικό σκορ 4-1 υπερ των Μαδριλένων.Ιστορικό επίτευγμα για την παρέα του Κριστιάνο,μία μέρα αδικίας και δυστοκίας για την Ατλέτικο που έφτασε πιο κοντά από ποτέ σε έναν τίτλο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά γύρισε σπίτι με άδεια χέρια.

6. Λίβερπουλ-Ντόρτμουντ 4-3 (Προημιτελικός Γιουρόπα Λιγκ, 2016)


Η Λίβερπουλ είναι ομολογουμένως η ομάδα των ανατροπών.Έχει πετύχει διαχρονικά τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ιστορία του ευρωπαικού ποδοσφαίρου με αποκορύφωμα αυτήν κόντρα στην Μίλαν στον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2005.Μία τέτοια πέτυχε και στον αγώνα κόντρα στην Μπορούσια που ακόμα αδυνατεί να καταλάβει πως έχασε εκείνη την πρόκριση.Η πρώτη μεγάλη ανατροπή των “Reds” στα χρόνια με τον Κλοπ στον πάγκο της και μάλιστα κόντρα στην πρώην ομάδα του Γερμανού τεχνικού. Το πρώτο ματς στην Βεστφαλία έμεινε στο φτωχό 0-0 και όλα κρίθηκαν 1 εβδομάδα αργότερα στο Anfield.Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Ντόρτμουντ πήρε ασφαλές προβάδισμα πρόκρισης με 3-1, ενώ ο ο χρόνος στο ρολόι του γηπέδου έδειχνε 62:00. Ο Ρόις πανηγύριζε και μαζί του όλο το “κίτρινο ποτάμι” που είχε ταξιδέψει στο Λίβερπουλ. Υπολόγιζαν όμως χωρίς την ψυχή και τον μύθο της Λίβερπουλ που σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις γιγαντώνεται.2-3 στο 71’ με Κοούτινιο.3-3 στο 89’ με Σακό.Η μπάλα μετά μπήκε μόνη της.Έκανε το χατίρι στην Λίβερπουλ που δεν έχασε ποτέ μέσα στο ματς την πίστη και την ελπίδα της και “πρόδωσε” τους Γερμανούς που έμειναν να..χαζεύουν.4-3 με το πιο ιστορικό γκολ στην καριέρα του Λόβρεν,όπως ο ίδιος έχει δηλώσει και οι οπαδοί των “Mariners” τρελαίνονται και με το δίκιο τους.Από αυτά τα ματς που δύσκολα ξεχνάς.Από αυτά τα ματς που “γεννάνε” οπαδούς και συναισθήματα!

Νομίζω πειστήκατε ότι επρόκειτο για μία δεκαετία όπου μας άφησε πολύ και πολλές ιδιαίτερες ποδοσφαιρικές στιγμές, τις οποίες και θα κρατάμε μαζί μας μέχρι και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν. Ευχή όλων μας,να δούμε και να ζήσουμε μια ακόμα πιο “επική” ποδοσφαιρική δεκαετία, αυτή των 2020’s με όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες συγκινήσεις.Μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι η τελευταία δεκαετία που θα βλέπουμε στους αγωνιστικούς χώρους τους Μέσι και Ρονάλντο. Ξέρω, ακούγεται και είναι σκληρό,είναι όμως η πραγματικότητα γι’αυτό ας τους απολαύσουμε όσο υπάρχει ακόμα ο χρόνος και η δυνατότητα..     





 


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.