14 στιγμές από τη διαδρομή του Πάου Γκασόλ

Παναγιώτα Χαλκιά07 Οκτωβρίου 2021

Τίτλοι τέλους έπεσαν στην καριέρα του Πάου Γκασόλ καθώς ο Ισπανός αποφάσισε στα 41 του χρόνια να αποχαιρετήσει τα παρκέ και την πορτοκαλί αγαπημένη του. Η αποχώρηση του σηματοδοτεί το τέλος της χρυσής εποχής του ισπανικού μπάσκετ και αφήνει στη μνήμη στιγμές ανεξίτηλα χαραγμένες τόσο στα ευρωπαϊκά γήπεδα όσο και σε εκείνα του ΝΒΑ. Και οι πατερίτσες δεν μπορούν να τις διαγράψουν, όσο και αν τον εμπόδισαν να πει «αντίο» στο παρκέ

Ένας χρυσός νέος

Το 1998, η ομάδα Νέων της Ισπανίας κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης. Την επόμενη χρονιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Λισαβόνα, θα κερδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (94-87) στον τελικό και θα ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Η χρυσή γενιά των Ισπανών είχε βάλει το πόδι στο γκάζι και οι «Golden Juniors» θα άφηναν λίγους να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους τα επόμενα χρόνια. Ήταν στη σκιά των Ναβάρο, Λόπες και Γκάμπριελ αλλά ο μικρός Πάου έδειχνε κάτι ξεχωριστό. Κανείς όμως, δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε.

Αριθμός 3

Στις 27 Ιουνίου του 2001 επιλέγεται στον αριθμό 3 στο ντραφτ από τους Ατλάντα Χοκς. Έβαλε ένα καπέλο, ανέβηκε στη σκηνή και έδωσε τα χέρια με μια από τις κορυφαίες ομάδες του ΝΒΑ. Έπειτα, ανταλλάχθηκε με τους Γκρίζλις. Μέχρι τότε, ήταν ο Ευρωπαϊκός που επιλέχθηκε σε υψηλότερη θέση.

Ντεμπούτο με την εθνική

Ο Πάου θα μπορούσε να κάνει το ντεμπούτο του στους Αγώνες του Σίδνεϊ αλλά ο τότε τεχνικός των Ισπανών επέλεξε τον βετεράνο Τζόνι Ρότζερς. Την επόμενη χρονιά, ο Χαβιέρ Ιμπρόντα τον κάλεσε στο Eurobasket του 2001. Έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στην Ελλάδα σε ένα φιλικό παιχνίδι και πέτυχε 20 πόντους, κέρδισε εννέα ριμπάουντ σε 34 λεπτά. Στο ηπειρωτικό τουρνουά οδήγησε την ομάδα στην τρίτη θέση.

Το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ

Την 1η Νοεμβρίου του 2001, ο Γκασόλ έκανε την πρώτη εμφάνιση στα παρκέ του ΝΒΑ. Έκανε καλή χρονιά έχοντας 17,6 πόντους και 8,9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Παγκόσμιος Πρωταθλητής

Το 2006 η Ισπανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον ημιτελικό τραυματίστηκε στο πόδι αλλά βρέθηκε κανονικά στον τελικό και παρακολούθησε τις προσπάθειες των συμπαικτών του κόντρα στην Ελλάδα. Αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης και σήκωσε το τρόπαιο.

Υπογραφή για τους Λέικερς

Τον Φεβρουάριο του 2008 θα βρεθεί στο δυναμικό των Λέικερς και θα παλέψει για το δαχτυλίδι του πρωταθλήματος. Εκεί θα τον περιμένει ο Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος συμφώνησε στην απόκτηση του και θα του μάθει τι σημαίνει να είσαι νικητής. Οι δύο παίκτες ανέπτυξαν μια καλή φιλική σχέση εντός και εκτός παρκέ. Έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στους Νετς. Σημείωσε 24 πόντους, 12 ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ. Το ντεμπούτο του έγινε είδηση στις διαφημιστικές πινακίδες της Time Square.

Τα δυο ασημένια ολυμπιακά μετάλλια

Στο Πεκίνο ζήσαμε έναν από τους καλύτερους τελικούς στην ιστορία. Η Ισπανία παρά την ήττα με 107-118, έβαλε δύσκολα στην Dream Team των ΗΠΑ. Ο Γκασόλ σημείωσε 21 πόντους και έξι ριμπάουντ οδηγώντας το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα στη δεύτερη θέση.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ιστορία θα επαναληφθεί. Οι δυο ομάδες θα βρεθούν στον τελικό αλλά οι 24 πόντοι, τα οχτώ ριμπάουντ και οι επτά ασίστ του Πάου δεν θα σταθούν αρκετά για το χρυσό μετάλλιο.

Τα δυο δαχτυλίδια του ΝΒΑ

Ανέβηκε στην κορυφή του ΝΒΑ στον Ιούνιο του 2009, όταν οι Λέικερς κέρδισαν στον πέμπτο τελικό τους Μάτζικ και κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Ο Ισπανός είχε κατά μέσο όρο 18,6 πόντους και 9,2 ριμπάουντ στη σειρά των αγώνων.

Την επόμενη σεζόν, οι Λέικερς θα πανηγυρίσουν και πάλι τον τίτλο κόντρα στους Σέλτικς σε μια σειρά που είχε επτά παιχνίδια. Ο Πάου βελτίωσε την επίδοση του και είχε 18,6 πόντους και 11,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Μάλιστα, φλέρταρε και με τον τίτλο του MVP.

Έγινε βασιλιάς της Ευρώπης

Το 2009 η Ισπανία θα κατακτούσε τον τίτλο που τόσο πολύ της είχε αντισταθεί. Κερδίζοντας στα προημιτελικά τη Γαλλία, στα ημιτελικά την Ελλάδα και τη Σερβία στον τελικό, οι παίκτες του Σκαριόλο ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ο Γκασόλ είχε κατά μέσο όρο 18.6 πόντους και 8,3 ριμπάουντ.

Το παιχνίδι της ζωής του

Στο Eurobasket του 2015 πήρε εκδίκηση από τη Γαλλία για την ήττα στο Παγκόσμιο Κύπελλο την προηγούμενη σεζόν. Έκανε το καλύτερο του παιχνίδι μπροστά σε 25.000 οπαδούς. Σημείωσε 40 πόντους και πήρε 11 ριμπάουντ. Η Ισπανία κέρδισε με 80-75 κα πήρε το χρυσό κόντρα στη Λιθουανία. Φυσικά, αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης.

Τελευταίο παιχνίδι στο ΝΒΑ

Μετά από πολλά προβλήματα τραυματισμών, ο Γκασόλ έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι στο ΝΒΑ τον Μάρτιο του 2019. Αγωνίζεται για περίπου ένα τέταρτο της ώρας κόντρα στους Σπέρς σημειώνει τρεις πόντους και τρία ριμπάουντ. Ένας τραυματισμός στο αριστερό πόδι θα τον εμποδίσει να επιστρέψει. Θα υπογράψει στους Μπλέιζερς αλλά δεν θα κάνει το ντεμπούτο του. Στο ΝΒΑ έχει αγωνισθεί σε 1226 παιχνίδια, έχει πετύχει 20.894 πόντους, 11.305 ριμπάουντ, 3.925 ασίστ και 1.941 μπλοκ.

Επιστρέφει στη Βαρκελώνη

Τον Μάρτιο του 2021 αποφασίζει να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα. Η επιθυμία του ήταν να βρεθεί στην αποστολή των Ισπανών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Βοηθά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά στην Ευρωλίγκα οι Καταλανοί θα ηττηθούν από την Αναντολού Εφές και ο Πάου δεν θα προσθέσει στη συλλογή του το τρόπαιο αυτό.

Στο Τόκιο

Σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην καριέρα του, έκανε μια προσπάθεια να επιστρέψει και τα κατάφερε. Βρέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο για πέμπτη φορά αλλά η διαδρομή των Ισπανών σταμάτησε στα προημιτελικά αφού έχασαν από τις ΗΠΑ.

Το αντίο

Εκεί όπου άρχισαν όλα, τελείωσαν. Σε μια όμορφη τελετή στη Βαρκελώνη ο Ισπανός ανακοίνωσε την απόφαση του να αποχωρήσει από τα παρκέ. Εκεί βρέθηκαν συμπαίκτες και φίλοι για να τον ευχαριστήσουν για τις όμορφες αναμνήσεις που χάρισε.

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι αποσύρομαι από το μπάσκετ. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά πάντα πρέπει να γνωρίζεις πότε να αλλάξεις μια ταχύτητα για να απολαύσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Ήθελα να τελειώσω παίζοντας, όχι με πατερίτσες και με χειρουργικές επεμβάσεις" πρόσθεσε και συνέχισε: "Ευχαριστώ όλους τους συνοδοιπόρους μου σε αυτό το ταξίδι. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και ελπίζω πως μπορώ να στηρίζομαι σε εσάς για τα επόμενα πρότζεκτ. Πάντα ήθελα να θέτω νέους στόχους και νέα όρια», σημείωσε.

¡Gracias por todo Pau!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.