«100% Πόντιος ο Ιβάν Σαββίδης, παραμύθια όσα λέγονται»

Metrosport Team07 Μαΐου 2020

Ο Στέφανος Τανιμανίδης, γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρθηκε μέσω του Metropolis 95.5, με αφορμή την Γενοκτονία των Ποντίων στην προσφορά του Ιβάν Σαββίδη και σχολίασε τον χαρακτηρισμό «Ρώσος» του Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Έγινε μία αναφορά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος είναι 50% Πόντιος από την μητέρα του, Νεοκοσμίδου. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι 100% Πόντιος και αυτή η αντιπαράθεση αν είναι Ρώσος είναι αστεία. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Μπορεί να έχει μία άλλη κουλτούρα επειδή μεγάλωσε στην Ρωσία, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Και ο δικός μου πατέρας όταν έφυγε από τον Πόντο στην Ρωσία πήγε. Δεν υπάρχει ο όρος Ρωσοπόντιος, οι δικοί μου μισοί συγγενείς ήταν από την Σοβιετική Ένωση. Το 1987, όταν πήγα εκεί, τους γνώρισα. Ήμουν από τους πρώτους Έλληνες που πήγαν. Τους είπα ότι υπάρχουν μόνο οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τον Ιβάν Σαββίδη πρέπει να τον κρίνουν για την προσφορά του, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια.»

Τόνισε ότι: «Αγωνίστηκε από τις αρχές του 2000 για την Παναγία Σουμελά, ενώ για θέμα της γενοκτονίας τα τελευταία χρόνια βγάζει ανακοινώσεις τιμώντας την μνήμη αυτών που χάθηκαν. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη μας για το τι συνέβη τότε επειδή ήμασταν διαφορετικοί σε εθνικότητα και θρησκεία. Δεν πρέπει να κοιτάμε το χρώμα και τι ομάδα είναι ο άλλος, είμαστε όλοι ίδιοι.»

Κατέληξε μιλώντας για τον γιο του, Σάκη: «Το έμαθα από την τηλεόραση ότι κόλλησε κορωνοϊό, ήταν ο πρώτος Έλληνας. Αυτό που λέω είναι ότι το πέρασε ανώδυνα, ταλαιπωρήθηκε λίγο, αλλά εντάξει. Το μήνυμα που έστειλαν αυτός και η γυναίκα του από τον Instagram είχε 1.700.000 επισκέψεις. Επίσης, ήταν απ' αυτούς που εξετάστηκαν και βρέθηκε ότι έχει αντισώματα, κάτι που είναι σπάνιο. Γι' αυτό πήγαν χθες και έδωσαν πλάσμα. Ο Θανάσης μας κάνει υπερήφανους.»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.