10+2 αθλητές που αντιστάθηκαν στο ρατσισμό

Παναγιώτα Χαλκιά12 Ιουνίου 2020

Τα πάνω κάτω έφερε στην Αμερική η εν ψυχρώ δολοφονία τον Τζορτζ Φλόιντ από έναν αστυνομικό. Ο εκπρόσωπος της τάξης πίεσε με το γόνατο του το λαιμό του Αφροαμερικανού και παρότι εκείνος του ζήτησε να τον αφήσει επειδή δεν ανέπνεε, τον πίεσε περισσότερο και τον οδήγησε σε θάνατο. Οι δρόμοι γέμισαν διαδηλωτές, φωτιές, επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και βία.

Απλοί πολίτες και διάσημες προσωπικότητες τάχθηκαν στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο χωρίς εκδηλώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς και με ίσα δικαιώματα για κάθε πολίτη. Δεν ήταν λίγοι οι αθλητές που βγήκαν στους δρόμους και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Ανάμεσα τους ο Ενές Καντέρ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του που ζήτησαν ισότητα και δικαιοσύνη ανεξαρτήτου χρώματος και φύλου. Κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο στις ημέρες μας αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν στις διακρίσεις.

Με αφορμή την κινητοποίηση των αθλητών, το metrosport.gr έκανε ένα ταξίδι στο χρόνο και θυμήθηκε τους αθλητές που αντιστάθηκαν και προσπάθησαν να βάλουν φρένο το ρατσισμό.

Τζακ Τζόνσον


Το 1908 ο Τζακ Τζόνσον έγινε ο πρώτος μαύρος αθλητής που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας βαρέων βαρεών. Δύο χρόνια αργότερα αντιμετώπισε τον «λευκό» μποξέρ, Τζέιμς Τζέφρις, ο οποίος πριν τον αγώνα υποστήριξε ότι θα πολεμήσει για να αποδείξει ότι ο λευκός άνθρωπος είναι καλύτερος από τον νέγρο. Στον 15ο γύρο κατάλαβε ότι η θεωρία του δεν ισχύει, ότι το χρώμα του δέρματος δεν μπορεί να σου δώσει μια νίκη και είδε τον αντίπαλο του να πανηγυρίζει.

Τζέσε Όουενς


Ο Χίτλερ προσπάθησε να μετατρέψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Βερολίνο το 1936 σε μια μάχη απόδειξης της ανωτερότητας της άριας φυλής, ο Τζέσε Όουενς κέρδισε πανηγυρικά τέσσερα χρυσά μετάλλια καταστρέφοντας τις προσδοκίες.

Τζάκι Ρόμπινσον


Υπήρξε ο πρώτος μαύρος επαγγελματίας παίκτης μπέιζμπολ το 1947. Δέχθηκε απειλές από τους αντίπαλους οπαδούς αλλά και από τους άλλους παίκτες. Ποτέ δεν τα παράτησε. Έμπαινε στο γήπεδο και άφηνε τις ικανότητες να αποδείξουν την αξία του. Έγινε το πρώτο του κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων στις αρχές της δεκαετίας του ΄60.

Μοχάμεντ Αλί


Ο γίγαντας του μποξ ήταν από τους πρώτους που πολέμησαν κατά των φυλετικών διακρίσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε συνέντευξη του στο 1971 στο BBC έδωσε τη δική του απάντηση στο επιχείρημα των λευκών ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν είναι όλοι ρατσιστές. Κοιτώντας, λοιπόν, τον Μίκαελ Πάρκισον σημείωσε: «Υπάρχουν πολλοί λευκοί που έχουν καλές προθέσεις και στις καρδιές τους θέλουν να κάνουν καλό.

Αν δέκα χιλιάδες φίδια έρχονταν τώρα προς εμάς και είχα μια πόρτα που μπορούσα να κλείσω και μέσα σε αυτά τα δέκα χιλιάδες, χίλια φίδια ήταν καλά, χίλιοι κροταλίες δεν ήθελαν να με δαγκώσουν, ήξερα πως είναι καλοί, θα έπρεπε να αφήσω όλους αυτούς τους κροταλίες να μπουν ελπίζοντας πως αυτοί οι χίλιοι θα έφτιαχναν μια ασπίδα για την προστασία μου; Ή μήπως θα έπρεπε να κλείσω απλά την πόρτα και να παραμείνω ασφαλής;.

Οπότε τώρα θα ξεχάσω τα 400 χρόνια λιντσαρίσματος και φόνων και βιασμών και αποστέρησης του λαού μου από την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα… και θα εστιάσω σε αυτούς τους δύο ή τρεις λευκούς που προσπαθούν να κάνουν το καλό, αγνοώντας τα εκατομμύρια που προσπαθούν να με σκοτώσουν; Δεν είμαι τόσο ανόητος».

Άρθουρ Ας


Υπήρξε ο πρώτος «έγχρωμος» τενίστας που κέρδισε τα Wimbledon, US Open και Australian Open. Ήταν μέλος του κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων και πολέμησε για την ισότητα των μεταναστών χωρίς έγγραφα στις ΗΠΑ και προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τον ιό HIV. Συνελήφθη το ΄92 επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική μετανάστευση των ΗΠΑ προς την Αϊτή. Πέθανε το 1993 από πνευμονία.

Μπόμπο Μπραζίλ


Πιστώνεται το τέλος του φυλετικού διαχωρισμού στην πάλη. Το 1962 έγινε ο πρώτος έγχρωμος που κέρδισε το Παγκόσμιο Τίτλο Βαρέων Βαρών ΝWA. Αγωνίσθηκε στον πρώτο αγώνα φυλετικής ανάμειξης πάλης στην Ατλάντα το 1970.

Σερένα Ουίλιαμς


Το 2001 σταμάτησε να αγωνίζεται στο BNP Paribas Open γιατί σε ένα παιχνίδι το πλήθος χλεύαζε και κορόιδευε για το χρώμα τόσο την ίδια όπως και την αδερφή του.

Κέβιν Μπόατενγκ


Το 2013 ο ποδοσφαιριστής της Μίλαν, Κέβιν Μπόατενγκ, αποχώρησε από το γήπεδο όταν άκουσε προσβολές από την κερκίδα. Σε επόμενο παιχνίδι το σλόγκαν «AC Milan Against Racism» κοσμούσε το πίσω μέρος της φανέλας του.

Ντάνι Άλβες


Όντας παίκτης της Μπαρτσελόνα δέχθηκε μια μπανάνα από την εξέδρα. Αντέδρασε ψύχραιμα καθώς την πήρε και την έφαγε πριν εκτελέσει το κόρνερ. Πολλοί ποδοσφαιριστές τάχθηκαν στο πλευρό του και φωτογραφήθηκαν να τρώνε μπανάνες.

Λος Άντζελες Ραμς


Το 2014 πέντε παίκτες του NFL στο Ραμς, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και οι Jared Cook, Kenny Britt, Stedman Bailey, Chris Givens και Tavon Austin εξέφρασαν την αντίρρηση τους για τη δολοφονία του άοπλου έγχρωμου εφήβου, Μίκαελ Μπράουν από έναν αστυνομικό, σχηματίζοντας ένα όπλο με τα χέρια τους και φωνάζοντας «Μην πυροβολείτε».

Κόλιν Κάπερνικ

Υπήρξε αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Από το 2011 έως και το 2016 αγωνίστηκε στη θέση κουόρτερμπακ στην ομάδα San Francisco 49ers. Ήταν ένας από τους πρώτους που γονάτισαν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου και μάλιστα είχε δικαιολογήσει την πράξη του τονίζοντας ότι: «Δεν πρόκειται να σηκωθώ για να δείξω υπερηφάνεια για μια σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους έγχρωμους ανθρώπους. Για μένα, αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό από την πλευρά μου να κοιτάξω το αντίθετο. Υπάρχουν σώματα στο δρόμο». Το παράδειγμα του ακολούθησαν περίπου 200 παίκτες του πρωταθλήματος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.