«Έλληνας ή ξένος...», είναι το βασικό ερώτημα που προέκυψε για τον νέο προπονητή του Αρη από την επομένη της παραίτησης του Σάββα Παντελίδη. Αρχικά υπήρχε η αίσθηση ότι οι κιτρινόμαυροι θα κοιτάξουν πρώτα τις διαθέσιμες επιλογές, κάνοντας σχετικές κρούσεις, στην εγχώρια αγορά και μετά θα… βγουν προς τα έξω.
Η απάντηση όμως στο ερώτημα που προέκυψε δόθηκε άμεσα από τους επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Ο Θόδωρος Καρυπίδης συμφώνησε από κοινού με τον Άγγελο Χαριστέα ότι ο νέος προπονητής πρέπει και θα είναι ξένος. Η απόφαση είναι ειλημμένη και προς αυτή την κατεύθυνση ο γενικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος βρίσκεται τα τελευταία 24ώρα σε διαρκείς τηλεφωνικές επαφές με υποψήφιους προπονητές εκμεταλλευόμενος τις ανοιχτές πόρτες που έχει στο εξωτερικό και τις “άκρες” του απ’ όταν ήταν ποδοσφαιριστής. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρειαστεί να κάνει ένα ταξίδι-αστραπή στο εξωτερικό για δια ζώσης επαφές με τον “εκλεκτό”.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι Καρυπίδης και Χαριστέας δεν έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα ως προς το deadline για νέο προπονητή, δίχως αυτό να σημαίνει όμως ότι θα προκύψει κωλυσιεργία στον αντικαταστάτη του Παντελίδη. Το πιθανότερο μάλιστα είναι στο ματς με τον Παναθηναϊκό να κοουτσάρει την ομάδα ο καινούργιος. Αμφότεροι όμως θέλουν να εξετάσουν ενδελεχώς τους υποψήφιους για την άκρη του κιτρινόμαυρου πάγκου, περιορίζοντας έτσι και το ενδεχόμενο της λάθος επιλογής.
Γιατί όμως ξένος; Βάσει ρεπορτάζ η απόφαση των δύο ανδρών, να μην ψαχτούν στην εγχώρια αγορά αλλά στην Ευρώπη, πάρθηκε για τους εξής λόγους:
1) Θεωρούν ότι ένας προπονητής από άλλη χώρα, χωρίς τριβή με την Ελλάδα, είναι άφθαρτος και αυτή τη στιγμή αυτό είναι που ψάχνουν για το restart μέσα στην ομάδα (αγωνιστική εικόνα-αποδυτήρια).
2) Οι ξένοι προπονητές, ιδιαίτερα αυτοί με τα ηλικιακά κριτήρια (όχι μεγάλος) που ψάχνουν οι επικεφαλής του Αρη, έχουν περισσότερα κίνητρα για διάκριση και μεγαλύτερες φιλοδοξίες.
3) Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα όλοι περιμένουν γρήγορα αποτελέσματα και βάσει αυτών κρίνονται. Πάντα -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – οι ξένοι προπονητές έχουν μεγαλύτερη πίστωση χρόνου απ’ ότι οι Έλληνες.
4) Βασική προσέγγιση στην απόφαση Καρυπίδη-Χαριστέα να απορρίψουν την ελληνική αγορά αποτελεί το υπάρχον ρόστερ το οποίο είναι δομημένο ως επί το πλείστον με ξένους ποδοσφαιριστές, οπότε γίνεται κατανοητό ότι πιο εύκολα θα λειτουργήσει και θα περάσει τη φιλοσοφία του πχ ένας Ισπανός μέσα στα αποδυτήρια παρά ένας Έλληνας προπονητής.
5) Το βασικό χαρακτηριστικό που θα έχει ο νέος κόουτς του Αρη είναι η πειθαρχία και η επιθετική φιλοσοφία, που σίγουρα ταιριάζει αυτή τη στιγμή στο κιτρινόμαυρο ρόστερ όπως είναι διαμορφωμένο και με βάση τις κινήσεις που έγιναν.
Αυτοί λοιπόν είναι οι βασικοί λόγοι που απαντούν το ερώτημα “Έλληνας ή ξένος…;”.
*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (4/9)