ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ο ΠΑΟΚ γιορτάζει σήμερα 90 χρόνια ένδοξης ιστορίας (pics)

Ο ΠΑΟΚ γιορτάζει σήμερα 90 χρόνια ένδοξης ιστορίας (pics)

Σαν σήμερα πριν από 90 χρόνια ιδρύθηκε από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας

Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.), ή αλλιώς «Αθλητικό Σωματείο Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Όμιλου Κωνσταντινουπολιτών» (Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ.).

 

Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε. Νωρίτερα είχε ιδρυθεί στην πόλη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης Ερμής και Πέρα Κλουμπ.

 

«Ημέρα γιορτής του Ομίλου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεως του, δηλαδή η 12η Απριλίου» αναφέρει το άρθρο 16 παράγραφος β του καταστατικού του ΑΣ ΠΑΟΚ, αν κι η ιδέα της δημιουργίας του «γεννήθηκε» στις 30 Μαρτίου 1926 στη λέσχη Κωνσταντινουπολιτών με την υπογραφή Πρωτοκόλλου ίδρυσης νέου αθλητικού συλλόγου από τους πρόσφυγες: Τρ. Τριανταφυλλίδη, Κ. Κοεμτζόπουλο, Κ. Κρητικό, Μ. Θεοδοσιάδη, Ιωακ. Ιωακειμόπουλος, Αρ. Δημητριάδη, Α. Αγγγελόπουλο και Μεν. Τσούλκα και την εκλογή ειδικής επιτροπής για την επεξεργασία του καταστατικού του νέου συλλόγου.

 

Το πρώτο σήμα της ομάδας

 

Ο ΠΑΟΚ έχει ως χρώματα το μαύρο, ένδειξη πένθους για την πτώση του Ελληνισμού της Ανατολής, και το άσπρο, σύμβολο της ελπίδας για αναγέννηση. Το αρχικό του έμβλημα ήταν ένα πέταλο κι ένα τετράφυλλο τριφύλλι και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σήμα το εμπνεύστηκε ο Κώστας Κοεμτζόπουλος από το πακέτο του τσιγάρων. Το σήμα όμως μετά την ένωση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης άλλαξε, καθώς υιοθετήθηκε το έμβλημα της δεύτερης (Δικέφαλος αετός), έμβλημα που είχε ήδη και η ΑΕΚ της Αθήνας. Ο αετός συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη).

 

Αρκετά χρόνια αργότερα το έμβλημα τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του αετού δεν εμφανίζονται πλέον ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά, ούτε φέρει στέμμα, σπαθί ή σφαίρα. Ο Βυζαντινός αετός των Παλαιολόγων έφερε στέμμα, ενώ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κρατά στρογγυλή σφαίρα και σταυρό, με τις δύο κεφαλές στραμμένες ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα.

 

Η συγχώνευση με την ΑΕΚ

 

Πριν από 87 χρόνια ακριβώς έμελλε να πραγματοποιηθεί κι η πρώτη συγχώνευση ομάδων στα ελληνικά χρονικά και δεν είναι άλλη από αυτή ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κι η γέννηση του «ασπρόμαυρου» Δικέφαλου αετού.

 

Στην ουσία μιλάμε για την προσχώρηση της ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ, η οποία είχε διαλύσει το ποδοσφαιρικό της τμήμα από το 1927 και διατηρούσε μόνο τα τμήματα του κλασικού αθλητισμού κι η οποία επικυρώθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δυο συλλόγων σε κοινή τους σύσκεψη, στις 20 Μαρτίου του 1929.

 

Έτσι, η προσπάθεια έξι μηνών να ενωθούν οι «δρόμοι» των δύο ομάδων, που είχαν προέλθει από την Λέσχη των Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε με απορρόφηση των εναπομείναντων τμημάτων από τον ΠΑΟΚ, αφού δεν υπήρξε απόφαση συγχώνευσης, ούτε διάλυσης του συλλόγου της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στο Πρωτοδικείο.

 

Ο ΠΑΟΚ διατήρησε, κανονικά, το όνομα και τα χρώματά του, παίρνοντας από την ΑΕΚ, μόνο, το σήμα της που ήταν ο δικέφαλος αετός. Ειδοποιός διαφορά τους ότι αυτός αναπαρίσταται, έκτοτε, με κλειστά τα φτερά του (σε αντίθεση με αυτόν της ΑΕΚ Αθηνών), για να υποδηλώνει τη θλίψη για τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού.

 

X