ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ξετυλίγοντας το… κουβάρι των μεταγραφικών δυσκολιών

Ξετυλίγοντας το… κουβάρι των μεταγραφικών δυσκολιών

Ο Δημήτρης Μπούζας αρθρογραφεί για τις προσεκτικές κινήσεις που απαιτούνται για να λυθούν τα προβλήματα του μεταγραφικού σχεδιασμού

 

Βέβαια, ο κόσμος του ΠΑΟΚ, παρορμητικός και ανυπόμονος από τη φύση του, αλλά και προϊδεασμένος αρνητικά από τα όσα έχουν συμβεί στις τελευταίες αλλεπάλληλες μεταγραφικές περιόδους, αγχώνεται για κάποιες καθυστερήσεις που υπάρχουν και προβληματίζεται γιατί δεν βλέπει μία ομαλή ροή των εξελίξεων. Κι αυτό γιατί πιστεύει πως όλα θα πρέπει να κυλήσουν γρήγορα  ώστε να υπάρξουν οι σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας για την καινούργια χρονιά, που όπως είναι λογικό μπορούν να ξεκινήσουν από μια έγκαιρη και ολοκληρωμένη προετοιμασία.

 

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και αυτοί δεν παύει να πιστεύουν ότι θα καθαρίσει για όλα, την ύστατη στιγμή, «ο συνήθης ύποπτος» (Ιβάν Σαββίδης). Είναι αλήθεια πως συγκεκριμένες μεταγραφές παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα και ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, από τη στιγμή που ο Κυπελλούχος Ελλάδος φέτος βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, μεγάλα στοιχήματα, με αντίστοιχες σοβαρές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Όλοι θέλουν μέσα στην ασπρόμαυρη οικογένεια να κυλήσουν και να εξελιχθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποδοτικά. Σε διαφορετικό δηλαδή επίπεδο από τα παλιά.

 

Ποντάρουν όλοι στο σύνθημα και στην εξαγγελία του Ιβάν και στον λόγο του, που πάντοτε τον κρατάει, για το απεριόριστο μπάτζετ που θα δώσει νέα φτερά και νέα κίνητρα στην ομάδα. Σε γενικές γραμμές λοιπόν υπάρχει μια μικρό ανυπομονησία και ένας δικαιολογημένος -ως ένα σημείο όμως- προβληματισμός. Θα έλεγε κανείς ότι αυτές οι τελευταίες διαπιστώσεις συνδέονται με τις αμαρτίες του παρελθόντος. Με ό,τι δηλαδή διαπιστώθηκε στους τελευταίους προγραμματισμούς από συγκεκριμένους (ή τον συγκεκριμένο) υπευθύνους τού μεταγραφικού σχεδιασμού.

 

Φέτος, οι στόχοι ήταν πιο ξεκάθαροι, λιγότεροι και ως εκ τούτου πιο βατοί κατά μια άποψη και προσβάσιμοι. Τα «κενά» του ρόστερ εντοπίστηκαν από τη διάρκεια ακόμα της προηγούμενης περιόδου και ήταν σαφώς λίγα, ευκολοδιάκριτα και όπως προαναφέραμε προσβάσιμα. Κάτι το οποίο διευκόλυνε σίγουρα την προσπάθεια άνετης προσέγγισης και προσυμφωνιών, με μία έξυπνη διαχείριση των επαφών. Μέχρι χθες (σ.σ. δεν ξέρουμε τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά το σχόλιό μας) στα μεταγραφικά των Κυπελλούχων καταγράφεται μία μεταγραφή, η οποία βεβαίως δεν θεωρείται φετινή αλλά περσινή, από τη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης προσωπικά είχε κλείσει τον Χατσερίντι από πέρυσι. Και δυστυχώς μία δεύτερη που χάλασε -ευτυχώς- από την αντίδραση του κόσμου και του Λουτσέσκου με την περίπτωση ενός 37χρονου, τιμωρημένου μάλιστα για χρήση αναβολικών, τον οποίον πήγαν να περάσουν από τον φεγγίτη κάποιοι επιτήδειοι και παρασκηνιακός δρώντες τύποι. Όντως η αστραπιαία παρέμβαση και αντίδραση του Λουτσέσκου απέτρεψε το σκάνδαλο και τη διακωμώδηση του ΠΑΟΚ.

 

Κατά την προσωπική μας άποψη ήταν μια πολύ σημαντική αντίδραση, η οποία έστειλε συγχρόνως και ένα μήνυμα που χρειαζόταν να περάσει από τις πόρτες της Τούμπας και το οποίο απευθυνόταν σε υπεύθυνους των μεταγραφικών αδιεξόδων και σε όσους ενεργούσαν συστηματικά, αγνοώντας προφανώς το ότι πάνω απ’ όλα θα έπρεπε να εξυπηρετούν το συμφέρον του λαοφιλέστατου συλλόγου. Ο Ραζβάν Λουτσέκσου έστειλε το μήνυμά του προς όλες τις κατευθύνσεις. «Τίποτε πίσω από την πόρτα, ακόμα κι αν πίσω απ΄ αυτήν βρίσκεται και ο ίδιος μου ο πατέρας».

 

Στόχοι, όπως ο Βέρνμπλουμ, αξιόλογοι βρίσκονται στα πλάνα του ΠΑΟΚ και ελπίζεται ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στην τελική προσπάθεια. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το μεταγραφικό κουβάρι του ΠΑΟΚ είναι αρκετά μπερδεμένο με το πλήθος των ονομάτων που αναφέρονται ως στόχοι, με τις δυσκολίες που υπάρχουν με την αποσυμφόρηση τού ρόστερ και με την σωστή αξιολόγηση των δανεικών που επιστρέφουν.

 

Το παρήγορο και ελπιδοφόρο στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι, την σοβαρή αυτή απόφαση της ενίσχυσης και αποσυμφόρησης την ανέλαβε ο Ρουμάνος κόουτς. Αυτό καθησυχάζει και τον κόσμο, πιστεύουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και για τον Ιβάν Σαββίδη που αποδεικνύει ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον προπονητή του.

 

ΥΓ: Ήταν σαν χθες, το 1798, που οι απόγονοι των Μογγόλων Οθωμανοί στραγγάλισαν τον πρόδρομο και πρωτεργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, Ρήγα Φεραίο.  Σήμερα, κάποιοι Νεοέλληνες σπάζουν παγκόσμια ρεκόρ ραγιαδισμού με την Τουρκοφοβική σιωπή τους, αφήνοντας αναπάντητες τις ελεεινές προκλήσεις ενός αφιονισμένου ψευτοσουλτανίσκου, που απειλεί, χυδαιολογεί και προσβάλει σε καθημερινή βάση την Ελλάδα και τους πραγματικούς Έλληνες.

X