ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ξανθός: «Εμβληματικό έργο το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»

Ξανθός: «Εμβληματικό έργο το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»

Διαβάστε όσα είπε στην ομιλία του στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση

 

Στις παθογένειες του συστήματος Υγείας, στα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για την εξυγίανσή του και στην ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη.

 

 

"Η υπόθεση της δημόσιας υγείας. Το μήνυμα είναι ότι η Υγεία είναι ένας κρίσιμος δείκτης της δημόσιας ανάπτυξης και ευημερίας. Η πολιτεία οφείλει να κάνει παρεμβάσεις, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Είχαμε δραματική επίπτωση από την κρίση της κοινωνίας", ανέφερε αρχικά ο κ. Ξανθός στην συνέδρια με τίτλο "Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία".

 

"Υπήρξαν τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες. Αυτό το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε με το νόμο 4313/2016. Υπάρχει διαρκές αίτημα ισότιμης φροντίδας και των ανασφάλιστων. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε καταφέρει να μεταμορφώσουμε την κατάσταση. Είμαστε σε φάση επίλυσης πληγών με αργό τρόπο αλλά με σταθερά βήματα. Ξέρουμε ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται οικονομικά", συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα σύστημα Υγείας, το οποία ήταν "διαχρονικά πεδίο αξονικών συμπεριφορών", ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με τα χρήματα του οποίου θα χτιστεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο. "Το σύστημα Υγείας ήταν διαχρονικά πεδίο ανομικών συμπεριφορών, στρεβλών παθογενειών, φαινομένων σπατάλης, διαφθοράς και επιρροής συμφερόντων. Δεν μπορούμε να βάζουμε αυτά τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Οφείλουμε με σοβαρότητα να διερευνήσουμε το παρελθόν, να παρέμβουμε στους θύλακες διαφθοράς και να αποδώσουμε Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να αναδιοργανωθεί το σύστημα Υγείας. Δεν αποδεχόμαστε το "συνεχίζετε την πολιτική εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας".

 

"Έχουμε πάρει τις δαπάνες στο 4,6% του ΑΕΠ, τώρα είναι στο 5,2%. Διασφαλίσαμε τον ΕΣΥ. Το σύστημα υγείας ήταν σε φάση λειτουργικού μπλάκ άουτ. Η λιτότητα είναι παρούσα. Πρέπει να υπερβούμε τα όριά της. Έχουμε 44 τοπικές μονάδες σε λειτουργία. Γίνονται σοβαρές παρεμβάσεις για την ενίσχυση προσωπικού και εξοπλισμού" τόνισε και πρόσθεσε: "Οι δωρεές ιδιωτών δεν έχουν γίνει με πελατειακό τρόπο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση αυτές τις μέρες να υπογράψουμε μια σύμβαση με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα χρηματοδοτηθούν δύο εμβληματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις: 1) Το νοσοκομείο στην Κομοτηνή και 2) Το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης. Δε θα το καταφέρναμε χωρίς τη στήριξη του ιδρύματος".

 

 

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, δεν έδωσε το "παρών" στη θεματική συνέδρια, παρότι ήταν προγραμματισμένο να εκφωνήσει ομιλία.

X