ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Τροχοπέδη για τις ΠΑΕ η έωλη θέση της ΕΡΤ Α.Ε.

Τροχοπέδη για τις ΠΑΕ η έωλη θέση της ΕΡΤ Α.Ε.

Με σκληρό ροκ μοιάζουν οι εξελίξεις για τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ΠΑΕ της Super League με την ΕΡΤ και αυτά των ομάδων της Super League 2

Παρότι το κράτος θα έπρεπε να έχει συνέχεια και η νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τη συμφωνία με τις ομάδες της Super League που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση, οι μέχρι τώρα ενδείξεις φανερώνουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές.

 

Εχω εκφράσει πολλές φορές απ’ αυτή εδώ τη στήλη τις ενστάσεις μου για το κάθε είδους αλισβερίσι μεταξύ του κράτους και των επαγγελματικών ομάδων. Και οι ενστάσεις μου έχουν να κάνουν με την ουσία του πράγματος, καθώς η ιστορία αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις προσδοκούν ψηφοθηρικά οφέλη και οι ομάδες οικονομικά. Ποτέ οι δύο πλευρές δεν έχουν κάνει μία σοβαρή κουβέντα με στόχο της υγιή ανάπτυξη του επαγγελματικού αθλητισμού. Ολο το πάρε-δώσε έχει επιφανειακά και πρόσκαιρα κέρδη για τις δύο πλευρές.

 

Οι επτά ορφανές από τηλεοπτική στέγη ομάδε πέρυσι ήταν ο Παναθηναϊκός, ο Αρης, ο Ατρόμητος, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός, ο Απόλλων Σμύρνης και η Λαμία. Ο Απόλλων Σμύρνης υποβιβάστηκε, αλλά παρόλα αυτά σύμφωνα με τη σύμβαση θα πρέπει να εισπράξει το ποσό τρου 1,5 εκατ. ευρώ που πήρε κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο και ο Παναθηναϊκός προτιμάει να πάει στη NOVA. Αρα αν ισχύσει αυτό και η ΕΡΤ το θεωρήσει “δώρο” θα γλιτώσει 4,2 εκατ. ευρώ. Αν όμως η δημόσια τηλεόραση αποφασίσει ότι την ενδιαφέρει το ποδοσφαιρικό προϊόν θα πρέπει να διεκδικήσει διαφυγόντα κέρδη από τους “πράσινους” γιατί πλέον θα είναι λιγότερο ελκυστικό το προϊόν που θα έχει στα χέρια της.

 

Επειδή όμως η ΕΡΤ έχει πλέον άλλη αντίληψη για το ποδοσφαιρικό προϊόν τα σενάρια είναι δύο: ή να επαναδιαπραγματευτεί με τις υπόλοιπες ομάδες τα περσινά συμβόλαια ή να τους ενημερώσει ότι θα πρέπει να βρουν άλλη τηλεοπτική στέγη.

 

Πέρυσι ο Αρης πήρε από τη Δημόσια τηλεόραση 2,3 εκατ. ευρώ, ο Ατρόμητος 1,9 εκατ., η Ξάνθη 200 χιλ. ευρώ λιγότερα από την ομάδα του Περιστερίου, ο Παναιτωλικός 1,6 εκατ. και η Λαμία 1,45 ευρώ.


Το ζήτημα είναι αν η NOVA έχει τη διάθεση να μπει σε μία συζήτηση με τις πέντε ομάδες και με ποιες προϋποθέσεις. Ακόμη όμως κι αν βρουν στέγη οι πέντε (πλέον) ομάδες της Super League το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τις ομάδες της Super League 2. Εκεί το προϊόν μόνο ελκυστικό δεν χαρακτηρίζεται και η σύμβαση για τηλεοπτικό συμβόλαιο ήταν το τυράκι ώστε να δεχτούν την αναδιάρθρωση, η οποία υπήρχε η άποψη στην προηγούμενη αθλητική ηγεσία ότι θα βοηθήσει (;) στην εξυγίανση της κατηγορίας η οποία πλήττεται από τη διαφθορά του στοιχήματος!

 

Την απόφαση για τη νέα πολιτική απέναντι στο ποδοσφαιρικό προϊόν θα πρέπει να την πάρει η Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ Α.Ε, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών και ο Επικοινωνίας/Ενημέρωσης Οι οποίοι προφανώς και θα ακούσουν την εισήγηση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη. Η απόφαση θα διαβιβαστεί στο νέο δ.σ. της ΕΡΤ το οποίο και θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

 

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες και γι’ αυτό έχει ζητήσει από τα μέλη της διοίκησης που διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν. Οπότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πιθανότερο είναι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε να διοριστεί μετά το δεκαπενταύγουστο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι ομάδες θα βρίσκονται στον αέρα οπότε λογικά και η έναρξη των Πρωταθλημάτων των δύο επαγγελματικών κατηγοριών. Ο λόγος; Γιατί άλλος τρόπος πίεσης της νέας κυβέρνησης ώστε να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα δεν υπάρχει.

 

FOCUS

Προφανώς κάποιοι έχουν παρεξηγήσει την πρόθεση της νέας κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πιθανόν και ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Κέντρων Διασκεδάσεως Μυκόνου που απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Μαξίμου για την στοχοποίηση τους από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Στην ουσία δηλαδή ζητούν να σταματήσουν οι έλεγχοι!

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X