ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

“Τραγική η συμφωνία των Πρεσπών, έγινε ερήμην του ελληνικού λαού”

“Τραγική η συμφωνία των Πρεσπών, έγινε ερήμην του ελληνικού λαού”

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης απαντά σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη Μακεδονία, τον αθλητισμό και τη δράση του στην Ευρωβουλή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ – Β. ΜΑΣΤΟΡΑΣ

 

 

Στο σημερινό δεύτερο μέρος της μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε στη Metrosport ο Θόδωρος Ζαγοράκης, μιλάει για την προσαρμογή του στην Ευρωβουλή και τη δράση του, αλλά παίρνει θέση - μιλώντας έξω από τα δόντια – και για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμη, τονίζει ότι ουδέποτε υπήρχε η προοπτική να θέσει υποψηφιότητα για τη Δημαρχία της Θεσσαλονίκης

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΞΗΣ: ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΠΑΟΚ, ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ 

 

- Πόσο εύκολη ήταν η προσαρμογή σου στην Ευρωβουλή;

 

- Παρότι δεν είχα εμπειρία, προσαρμόστηκα γρήγορα, ίσως γιατί λόγω της αναγνωρισιμότητάς μου είχα μια υποδοχή γεμάτη σεβασμό από την πλειονότητα των ευρωβουλευτών.


- Υπάρχει η αίσθηση ότι οι ευρωβουλευτές είναι κάτι σαν τα golden boys.


- Eναι παρεξηγημένοι οι ευρωβουλευτές. Στην Ευρωβουλή αισθάνεσαι δημιουργικός, γιατί μπορείς να εκφράσεις την άποψή σου χωρίς δεσμεύσεις από πιθανή κομματική γραμμή. Και επειδή προσέγγισα με ρεαλισμό τον νέο μου ρόλο, ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή ότι οι προτάσεις μου θα αφορούν χώρους που ξέρω και δεν θα αγγίξω θέματα όπως η υγεία, ή η οικονομία.


- Αρα στην ατζέντα των προτάσεών σου κυριάρχησαν τα θέματα του αθλητισμού;


- Ο αθλητισμός μπήκε στην επιτροπή της Ε.Ε. για πρώτη φορά. Θέματα όπως ο αθλητικός τουρισμός, αλλά κυρίως η διπλή καριέρα αθλητών, συζητήθηκαν και οι προτάσεις μου υιοθετήθηκαν.

 

 

- Τι είναι το πρόγραμμα της διπλής καριέρας;


- Ο αθλητής σπαταλάει τα περισσότερο δημιουργικά του χρόνια προσπαθώντας να «χτίσει» την καριέρα του, οπότε είναι δύσκολο να επενδύσει και στη μόρφωσή του. Αντιμετωπίζει, λοιπόν, δυσκολίες όταν σταματάει τον αθλητισμό. Το πρόγραμμα φροντίζει για την επιμόρφωση των αθλητών, ώστε να έχουν εφόδια για την επαγγελματική τους αποκατάσταση μετά το τέλος της καριέρας τους.

 

- Και η πρόταση σου για την ασφάλεια στα γήπεδα;


- Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ασπίδας για κάθε μορφής βία στους αθλητικούς χώρους με τη συνεργασία ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ - Ιντερπόλ και εθνικές Λίγκες.


- Τι βγάζει η εξίσωση των προτάσεων που έχετε κάνει εσύ και οι άλλοι Ελληνες συνάδελφοί σου στην Ε.Ε.;


- Παράγεται ένα σημαντικό έργο στην Ευρωβουλή, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα. Ενώ η Γερμανία και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν ποσοστό απορρόφησης 100%, η χώρα μας υστερεί σημαντικά.

 

- Ποιο γεγονός έμεινε περισσότερο έντονα χαραγμένο στο μυαλό σου από την πενταετή παρουσία σου στο ευρωκοινοβούλιο;


- Η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση γιατί, εκτός των άλλων, είχα προσκεκλημένους και 30 μαθητές από τον Εβρο. Εμεινα ψύχραιμος και προσπάθησα, όπως όλοι μας, να εξασφαλίσω ότι αυτά τα παιδιά δεν θα διατρέξουν τον παραμικρό κίνδυνο.

 

- Είναι το μοναδικό;

 

- Είναι και οι μάχες που δώσαμε, με μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα, στο θέμα του μεταναστευτικού, αλλά και το αποτύπωμα που άφηνε στην Ε.Ε. το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

 


- Υπήρχε κοινή γραμμή σ’ αυτά τα τεράστια προβλήματα από την ελληνική πλευρά;


- Ναι. Ελεγα πάντα στους συναδέλφους μου ότι «εδώ είμαστε Εθνική Ελλάδας» και ότι παλεύουμε για το καλό της χώρας στην οποία γεννηθήκαμε. Δεν υπήρχαν πολιτικές αντιπαραθέσεις και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι όλοι βρισκόμασταν σε κοινή γραμμή.

 

- Η άποψη των ευρωβουλευτών των υπόλοιπών χωρών για την Ελλάδα;


- Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα άσχημα γιατί μιλούσαν απαξιωτικά για την Ελλάδα της κρίσης και για τον Πρωθυπουργό της χώρας. Ανεξαρτήτως από το τι πίστευα εγώ και από πολιτική ιδεολογία μου, η απαξίωση αυτή με έκανε να αισθάνομαι άσχημα.

 

- Στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε η αίσθηση στην ελληνική κοινωνία ότι οι Βρυξέλες ήταν εξαιρετικά αυστηρές απέναντι μας.


- Δεν φταίει η Ε.Ε. που η Ελλάδα ακολούθησε στρεβλές πολιτικές στα θέματα της οικονομίας και από εκεί που ήταν στη ρότα της οικονομικής ανάτασης επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, μπήκε σε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας και προστέθηκαν στην πλάτη του Ελληνα νέα βάρη. Αυτό με θυμώνει. Μέσα από τη βαθιά κρίση, πάντως, διδαχτήκαμε ως λαός πολλά πράγματα που αφορούν στην καθημερινότητα όλων μας.


- Ποια είναι η άποψή σου για ένα πιθανό Brexit;


- Θα ήταν ένα τεράστιο λάθος της Μ. Βρετανίας. Η Ε.Ε. είναι μία πελώρια αγκαλιά που παρέχει στα μέλη της πολλών ειδών ασφάλεια, ανεξάρτητα από το ότι η Ελλάδα, με τις πολιτικές της, δεν αξιοποίησε όλη τη δυναμική της, ή τα εργαλεία που της δίνουν οι κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε. Γνωρίζω πολλούς Βρετανούς οι οποίοι σκέφτονται να μετοικίσουν γιατί θεωρούν ότι οι πολίτες των χωρών που ανήκουν στην Ε.Ε. έχουν πολλά προνόμια.

 

 

- Επειδή πλέον έχεις άλλες εικόνες και άλλα μέτρα σύγκρισης, η Θεσσαλονίκη του 2019 είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ή πνίγεται από την εσωστρέφεια της;


- Είναι μία πόλη που αλλάζει συνεχώς και έχει προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσει. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση του λιμανιού το οποίο θα εξελιχθεί σε θαλάσσιο εμπορικό κόμβο όχι μόνο της βαλκανικής περιοχής, αλλά και όλης της Ευρώπης, αποτελεί έναν πυλώνα ανάπτυξης για την πόλη.

 

- Η θέση σου για τη συμφωνία των Πρεσπών;


- Χωρίς να θέλω να λαϊκίσω, η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Διαφορετικά θα πρέπει να πανηγυρίσουν και οι γείτονες την επέτειο της κατάκτησης του EURO 2004 γιατί η Εθνική είχε οκτώ Μακεδόνες παίκτες (γέλια). Δηλαδή, ποιοι κατέκτησαν το EURO; Οι Σκοπιανοί;


- Τελικά πώς θα χαρακτήριζες τη συμφωνία;

 

- Η συμφωνία είναι τραγική. Η πάγια άποψή μου είναι ότι αποτελεί χρέος όλων των Ελλήνων στα εθνικά θέματα να υπάρχει μία κοινή γραμμή. Αρα επιβαλλόταν ο Πρωθυπουργός να χαράξει μία εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης. Δεν το έκανε και προχώρησε μόνος του, αγνοώντας όχι μόνο τη θέση των υπόλοιπων κομμάτων, αλλά και τη βούληση του ελληνικού λαού. Η Συμφωνία των Πρεσπών, ανατρέπει την πάγια ελληνική θέση επί του θέματος, εκχωρώντας εθνότητα και γλώσσα στους βόρειους γείτονές μας. Θεωρώ ότι τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη φανεί. Η λογική ότι πρέπει να κλείνουμε τα ανοιχτά μέτωπα με κάθε κόστος δεν με βρίσκει σύμφωνο. Το πρόβλημα το είχαν οι γείτονες και όχι εμείς. Τις παρενέργειες αυτής της συμφωνίας θα τις διαπιστώνουμε πλέον μέρα με τη μέρα.


- Οπως;


- Οι 38 επιχειρήσεις που κατοχύρωσαν τα εμπορικά σήματα με τον όρο Μακεδονία ή Μακεδονικός δεν ανησυχούν, με τις υπόλοιπες όμως τι γίνεται; Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό για τον επιχειρηματικό κόσμο και δυστυχώς θα σέρνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει. Τώρα θα δούμε τις παρενέργειες αυτής της άστοχης πολιτικής συμφωνίας στην οποία δεν βάλαμε εμείς τους όρους μας.

 

- Μεταξύ των δράσεών σου στην Ε.Ε. ήταν και η αρχαιολογική ανάδειξη του λόφου Καστά στην Αμφίπολη;

 

- Εφερα το θέμα στην Επιτροπή Πολιτισμού και έμειναν άφωνοι από τη σημαντικότητα του αρχαιολογικού ευρήματος. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος από εγκληματική αμέλεια στους χειρισμούς για την αξιοποίηση του Τάφου. Υπάρχει ευαισθητοποίηση από την Ε.Ε. και μάλιστα θα τρέξει και πρόγραμμα με οικονομική ενίσχυση για την αξιοποίησή του.

 

Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα να γίνω

δήμαρχος της Θεσσαλονίκης”- Πώς και γιατί αποτέλεσες, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα ως ο εκλεκτός της Ν.Δ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης;


- Ποτέ δεν το κατάλαβα, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω. «Χτίστηκε» μία πελώρια συζήτηση χωρίς να υπάρχει βάση. Να ξεκαθαρίσω για ακόμη μια φορά ότι ουδέποτε υπήρξε πρόταση ή έστω και συζήτηση για κάτι τέτοιο. Εχω ξεκινήσει μια προσπάθεια στην Ευρωβουλή και θέλω να τη συνεχίσω. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι στα σχέδιά μου. Βεβαίως, στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ. Αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που με απασχολεί είναι η δουλειά που ξεκινήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


- Θα είσαι και πάλι υποψήφιος στις ευρωεκλογές;


- Αισθάνομαι πλέον περισσότερο ώριμος για να προσφέρω στους τομείς στους οποίους επέλεξα να δραστηριοποιούμαι, δηλαδή τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω ακόμη περισσότερα αν οι Ελληνες μου δείξουν και πάλι εμπιστοσύνη. Γνωρίζω καλά πλέον την ανθρωπογεωγραφία του ευρωκοινοβουλίου και έχω κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων μου. Αυτά θα είναι τα όπλα μου στη νέα προσπάθειά μου.Η ατζέντα για τον πολιτισμό

και την επιχειρηματικότητα

 

Η παρουσία του Θόδωρου Ζαγοράκη στην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχε αντικείμενο μόνο θέματα για τον αθλητισμό. Είναι ένας από του 21 Ελληνες ευρωβουλευτές, οπότε έχει την υποχρέωση να υπηρετήσει τα συμφέροντα τής χώρας σ’ όλα τα επίπεδα. Σχολιάζοντας την συνολική του δραστηριότητα τόνισε: «Για εμένα το σημαντικότερο ήταν και είναι το πώς θα βοηθήσουμε τη νεολαία μας. Και κοινοβουλευτικά επικεντρώθηκα εκεί. Ανέλαβα εισηγητής σε διάφορες εκθέσεις: για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για το πρόγραμμα ΙΝΒΕΣΤ ΕU ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού και της νεολαίας, για την εκμετάλλευση των δεδομένων του δημοσίου τομέα. Αλλά δεν έχει νόημα να κάνω μια απλή απαρίθμηση».

 

- Σχολιάστηκε θετικά η πρόταση σου για την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών…


- Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεσή μου για την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών της Ευρώπης. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την πατρίδα μας. Δούλεψα μαζί με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές για τη διατήρηση και την ενίσχυση των διασυνοριακών προγραμμάτων τύπου ΙΝΤΕΡΕΓΚ. Ιδιαίτερα σήμερα, που η χώρα μας βάλλεται από παντού, πρέπει να σταθούμε δίπλα στους κατοίκους των συνόρων μας. Να κρατήσουμε τον κόσμο εκεί, δίνοντάς τους δουλειές, δίνοντας επιλογές».


- Αλλες σημαντικές δράσεις για την Παιδεία και τον Πολιτισμό;


«Πέρα από τις προσπάθειες που κάναμε μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες ευρωβουλευτές για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, με την διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, τα μουσεία κ.λ.π. η συμμετοχή μου στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας ήταν μια ευκαιρία να παρουσιάσω και τη χώρα μου, την ιστορία και τον πολιτισμό της στην Ευρώπη. Για παράδειγμα ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία η προβολή του ποντιακού ελληνισμού στο Ε.Κ. Εχοντας υπηρετήσει τον ποντιακό ελληνισμό σε αθλητικό επίπεδο, θεώρησα χρέος μου να προβάλλω και από αυτήν τη θέση την ιστορία και τον πολιτισμό του. Τόσο με εκδηλώσεις για την ποντιακή γενοκτονία εντός του Κοινοβουλίου, όσο και με ερωτήσεις και τροπολογίες για τη διασφάλιση των μνημείων του ποντιακού ελληνισμού στην Τουρκία».

 

Οι δράσεις του στην Ε.Ε.

με θέμα τον αθλητισμόΠρότεινε:

 

Την καθιέρωση ευρωπαϊκής ημέρας σχολικού αθλητισμού, την οποία η Επιτροπή δεσμεύθηκε να εντάξει στο πρόγραμά της.

 

Την προστασία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αθλητικών διοργανώσεων.

 

Την ένταξη αθλητικών υποδομών στη λίστα των επιλέξιμων έργων για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Την αύξηση της χρηματοδότησης των δράσεων αθλητισμού στο νέο πρόγραμμα Erasmus +, του οποίου τον προυπολογισμό τριπλασίασαν, μαζί με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του ΕΚ, για την επόμενη επταετία.

 

Κατέθεσε προτάσεις για:


* Την Ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών

 

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αθλητών.

 

Την διπλή καριέρα των αθλητών.

 

Την ασφάλεια στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά γήπεδα (καταπολέμηση βίας και προστασία από τρομοκρατικές απειλές).

X