ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Το who is who της Γάνδης

Το who is who της Γάνδης

Το προφίλ της σημερινής αντιπάλου του ΠΑΟΚ

Ο Δικέφαλος για μια ακόμη φορά, στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του στην Ολλανδία, αντιμετωπίζει τη Γάνδη σε φιλικό αγώνα (19:00 Metropolis 95,5).

Η σημερινή αντίπαλος του ΠΑΟΚ, έχει δώσει ήδη έξι φιλικά παιχνίδια στα πλαίσια της προετοιμασίας της και είναι σε υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας από την ομάδα του Λουτσέσκου αφού βρίσκεται στα γήπεδα από τα μέσα του Ιουνίου! Το σημερινό όμως ματς για τους Βέλγους είναι και το πλέον αξιόπιστο τεστ, αφού οι έξι προηγούμενοι αντίπαλοι της, ήταν ομάδες από μικρότερες κατηγορίες. H Γάνδη τερμάτισε τέταρτη στο περσινό Πρωτάθλημα και πήρε το τελευταίο εισιτήριο για το Europa League ότι δηλαδή συνέβη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

 

Η ιστορία της

Η Γάνδη ήταν το ποδοσφαιρικό τμήμα του σωματείου ΑΑG που είχε ιδρυθεί το 1894 και ήταν ο μοναδικός σύλλογος εκτός Βρυξελλών που συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση της τότε Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βελγίου. Στα τέλη της δεκαετίας του 50’ το καινούργιο στάδιο της KAA Gent ενήργησε ως φόντο για την διεξαγωγή των δύο πιο αξιοσημείωτων αγώνων του συλλόγου. Ο πρώτος αυτός με την Ρεάλ Μαδρίτης το 1957 που έληξε 0-9 και ο δεύτερος αυτός με την βραζιλιάνικη ομάδα Santos το 1959 που ενώπιον 25.000 θεατών ο Pele έχασε από την Γάνδη 2-1.

 

Στο πέρασμα των χρόνων η Γάνδη συνάντησε προβλήματα σχετικά με την καθιέρωσή της στις κορυφαίες ομάδες του Βελγίου φτάνοντας ως και την τρίτη εθνική κατηγορία πριν καταφέρει να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια. Τη δεκαετία του ’90, μάλιστα, αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα δηλώνοντας πτώχευση με τα χρέη να ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Ο τότε νέος πρόεδρος, Ivan De Witte στις αρχές του 2000 ένωσε τις δυνάμεις του με την πόλη της Γάνδης προκειμένου από κοινού να οδηγήσουν την ομάδα στην ανάπτυξη και τη διεκδίκηση τίτλων.

 

Το project αποδείχτηκε πετυχημένο. Σταδιακά η Γάνδη ισχυροποιήθηκε, απέκτησε δυναμική και οι διακρίσεις ήρθαν. Το 2009-2010 κατέκτησε το Κύπελλο, το 2014-2015 ήρθε το Πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν το Σούπερ Καπ. Τίτλοι που ήρθαν να συμπληρώσουν τα δυο προηγούμενα Belgian Cup του 1963 και 1983. Το 2013, μάλιστα, ο σύλλογος απέκτησε νέο στάδιο, το χωρητικότητας 20.000 θεατών,  Ghelamco Arena.

X