ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Το πρωτόκολλο του VAR δίνει εξουσία στους διαιτητές

Το πρωτόκολλο του VAR δίνει εξουσία στους διαιτητές

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για την αξιοπιστία των Ελλήνων διαιτητών και τον VAR που δίνει εξουσία στους διαιτητές

Οι επιφυλάξεις μου για την αξιοπιστία των «σφυριγμάτων» των Ελλήνων διαιτητών με την βοήθεια του VAR είναι κατατεθειμένες σε ετούτη εδώ τη στήλη εδώ και ημέρες.

 

Το Πρωτάθλημα της Super League αρχίζει το Σάββατο κι όσοι πιστεύουν ότι με το VAR θα έχουμε μόνο δίκαιες διαιτητικές αποφάσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη. Κατά την προχθεσινή ενημέρωση για την λειτουργία του VAR στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει ερώτηση σχετικά με το τι θα γινόταν αν υπήρχε το σύστημα πριν από 1,5 χρόνο στο πολυσυζητημένο γκολ του Βαρέλα στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα, η ακύρωση του οποίου κόστισε στον Δικέφαλο την απώλεια του Πρωταθλήματος στο τέλος εκείνης της σεζόν.

 

Τόσο ο αρχιδιαιτητής Βίτορ Μέλο Περέιρα όσο και ο υπεύθυνος του VAR στη χώρα μας Μιχάλης Κουκουλάκης έδωσαν μία απάντηση η οποία προϊδεάζει για το τι πρέπει να περιμένουμε από την είσοδο της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Ούτε λίγο ούτε πολύ απάντησαν ότι σε αυτή τη φάση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαμε χρήση της τεχνολογίας! Δικαιολόγησαν την απάντηση τους υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη φάση δεν εμπίπτει στο πρωτόκολλο λειτουργίας του VAR. Γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο υπάρχει παρέμβαση του video assistant referee VAR, μόνο για ξεκάθαρες λάθος αποφάσεις!

 


"Για να παρέμβει ο διαιτητής του VAR θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη άποψη και να την μεταφέρει στον διαιτητή. Την συγκεκριμένη φάση μετά από 1,5 χρόνο ακόμα την συζητάμε και οι γνώμες διίστανται. Αλλιώς την κρίνει ο ένας και αλλιώς ο άλλος. Επομένως, πώς να υπάρξει παρέμβαση από το VAR; Το πλέον πιθανό είναι σε μια τέτοια περίπτωση ο video assistant referee VAR βλέποντας το μόνιτορ να έμενε σιωπηλός" είπε ο Μιχάλης Κουκουλάκης.

 


Ποια ήταν η άποψη του Μέλο Περέιρα για την ίδια φάση;"Οταν ο διαιτητής που είναι υπεύθυνος για το VAR καλεί αυτόν που σφυρίζει στο γήπεδο, αυτό σημαίνει ότι έχει ξεκάθαρη άποψη για τη φάση. Οταν δεν είναι σίγουρος, τι να του πει; Οτι "είμαι στο 50-50, 60-40, 70-30;". Όταν συμβαίνει αυτό, δεν παρεμβαίνει. Μόνο όταν είναι 100% σίγουρος για κάτι του μεταφέρει την άποψή του, την συζητά μαζί του και ο διαιτητής είναι αυτός που παίρνει την τελική απόφαση».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει στο παιχνίδι των διαιτητικών αποφάσεων κι αυτό αποτελεί έναν ορατό κίνδυνο για να έχουμε σκηνικά του παρελθόντος.

 

FOCUS
Οι Παράκτιοι Αγώνες της Πάτρας είχαν προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ αλλά παρότι έχει ξοδευτεί όλο το μπάτζετ έχουν καλυφθεί μόνο το 30% των υποχρεώσεων της διοργάνωσης. Οπότε ή ήταν λάθος ο προϋπολογισμός ή το πάρτι άρχισε νωρίς. Κι όχι φυσικά αυτό της τελετής έναρξης.

X