ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

To παράδειγμα της Bundesliga και οι εγχώριες… εκπτώσεις

To παράδειγμα της Bundesliga και οι εγχώριες… εκπτώσεις

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για το φαινόμενο της βίας που παρατηρήθηκε για ακόμα μία φορά στον τελικό του Κυπέλλου

Είναι εύκολο πολιτεία και ΕΠΟ να πετούν τη σκούφια τους για το γεγονός ότι δεν είχαμε… νεκρούς στο τελικό του Κυπέλλου. Γιατί με τα όσα έγιναν πέρυσι στον Βόλο και το κλίμα μέσα στο οποίο γίνονται τα ντέρμπι στην Ελλάδα, οι εκπτώσεις πάνε σύννεφο. Από τη στιγμή λοιπόν που το κάθε αποτέλεσμα κρίνεται αναλόγως με το μέτρο σύγκρισης που μπαίνει, πολιτική και αθλητική ηγεσία δείχνουν σχεδόν ενθουσιασμένες από την εικόνα του τελικού.

 

Ναι, για τον αγώνα που επιστρατεύτηκαν 5.000 αστυνομικοί οι οποίοι επί 24 ώρες βρίσκονταν στους δρόμους της Αθήνας και στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου 30.000 θέσεις ήταν κενές και παρ’ όλα αυτά πέρασαν μέσα στο στάδιο ό,τι μπορεί να βάλει ανθρώπινος νους.

 

Την ίδια ώρα που από τον αγώνα Αμβούργο-Γκλάντμπαχ, παρότι υπήρχαν πρωτόγνωρα επεισόδια, πήραμε ένα καλό μάθημα για το τι σημαίνει οργανωμένη προσπάθεια καταστολής της βίας. Ιδιωτική ασφάλεια και δυνάμεις της αστυνομίας χωρίς πανικό και με υποδειγματική στοίχιση μέσα στο γήπεδο, διασφάλιζαν την ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών και των διαιτητών, οι οποίοι περίμεναν καρτερικά να ηρεμήσουν τα πράγματα στην κερκίδα. Υπήρξε συμπαράσταση από έφιππους αστυνομικούς, και συναδέλφους τους με σκυλιά. Τελικώς ο αγώνας έληξε χωρίς ακραίες σκηνές, το Αμβούργο υποβιβάστηκε και φαντάζομαι οι ταραξίες θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

 

Μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο στα εγχώρια γήπεδα; Προσωπικά έχω χάσει κάθε ελπίδα. Και είναι άδικο να σπιλώνονται όλοι οι οπαδοί μίας ομάδας, επειδή περίπου 100-150 άτομα, άγνωστο μάλιστα κι αν έχουν οπαδική ταυτότητα, βρίσκουν καταφύγιο στις κερκίδες, όχι κατ’ ανάγκη για να δουν ποδόσφαιρο, αλλά για να βγάλουν όλη την αντίδραση τους κατά κάθε μορφής εξουσία, τον θυμό τους για τα κοινωνικά προβλήματα κ.ο.κ.

 

Είναι δύσκολο να ελεγχθεί το πρόβλημα; Μπορεί, όπως και κάθε μορφής βία να είναι δύσκολο να εξαφανισθεί, πιστεύω όμως ότι την αθλητική βία η οποία έχει πλέον και κοινωνικά χαρακτηριστικά, αν θέλει η πολιτεία μπορεί να την ελέγξει. Το ζήτημα όμως είναι αν η κάθε κυβέρνηση θέλει ο κοινωνικός θυμός να εκτονώνεται στους δρόμους και όχι στα γήπεδα. Η απάντηση είναι εύκολη. Γι’ αυτό και γίνεται ό,τι γίνεται στα γήπεδα.

 

FOCUS

Επειδή ο σεβασμός στη ζωή κερδίζεται και δεν αγοράζεται, πιστεύω ότι όλοι έχουν καταλάβει γιατί ο Μπορμπαλάν στον τελικό, παρότι πήρε και ακραίες αποφάσεις, δεν άκουσε ούτε την… ανάσα των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, για τα σφυρίγματα του.

X