ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Το εργαλείο γραφείου που κανείς(;) δεν ξέρει πώς λέγεται

Το εργαλείο γραφείου που κανείς(;) δεν ξέρει πώς λέγεται

Είναι ένα εργαλείο που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει και οι περισσότεροι δεν ξέρουμε πώς λέγεται.

Πολλές φορές αναφερόμαστε σε αυτό σαν «αυτο που τρυπάει το χαρτί» ή απλά «που ανοίγει τρύπες». Αλλες φορές απλά λέμε το τέτοιο κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι μας.

 

Στα ελληνικά λοπόν λέγεται (καταχρηστικά) διακορευτής ή διακορευτής χαρτιού ή χρησιμοποιούμε τη γαλλική λέξη περφορατέρ.Είναι βέβαια το εργαλείο που ανοίγει μικρές τρύπες σε φύλλα χαρτιού -συνήθως δύο- ώστε να ταξινομηθούν σε κάποιο γκλασέρ. Ανάλογα με το πόσο… εξελιγμένο είνσι διαθέτει συλλέκτη για τα χαρτάλια που κόβονται ή χαρακα για τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης της τρύπας.

 

Η ιστορία του διακορευτή ξεκινάει στη Γερμανία στις 14 Νοεμβρίου 1886 όταν ο Friedrich Soennecken κατοχυρώνει τη σχετική πατέντα.

 

Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί ίσως να έχουν προηγηθεί λιγάκι, αλλά… χάνουν τη δόξα καθώς η δική τους αντίστοιχη επινόηση είχε λίγο διαφορετική χρήση, σαν ακυρωτικό εισιτηρίων.

 

Όπως και να έχει, ο διακορευτής είναι ένα απλό, αλλά πολύ χρήσιμο εργαλείο, που έχει βάλει σε τάξη πολλά γραφεία. Κι ας μην ξέρουμε πώς τον λένε.

X