ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο (δυστυχώς) έχει ανάγκη το κράτος

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο (δυστυχώς) έχει ανάγκη το κράτος

Η αναδιάρθρωση των Πρωταθλημάτων είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά όχι με το μαξιλάρι της χρηματοδότησης από την ΕΡΤ - Γράφει ο Βασίλης Μάστορας

Η εκκρεμότητα που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν της Νέας Δημοκρατίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μοιάζει με την κληρονομία μίας πολυτελέστατης βίλας για την αποδοχή της οποίας σκέφτεσαι αν θα πρέπει να την αποποιηθείς ή να πληρώσεις τους τεράστιους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ.

 

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΡΤ, δηλαδή η προηγούμενη κυβέρνηση (υπουργός Πολιτισμού, Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών) είχε αποφασίσει το καλοκαίρι του 2018 δύο πράγματα έχοντας εξασφαλίσει και το μπάτζετ (αναγκαία η επανόρθωση σε σχέση με το χθεσινό μου άρθρο): την υπογραφή συμβάσεων με τις επτά άστεγες ομάδες της Super League και την υπογραφή συμβάσεων με τις 12 ομάδες της Super League2 όποτε και όταν οριστικοποιηθεί η αναδιάρθρωση. Η απόφαση για τις ομάδες της Super League έγινε πράξη. Αυτή της Super League2 παραμένει ανεκπλήρωτη, καθώς η αναδιάρθρωση ολοκληρώθηκε τυπικά στα μέσα Μαΐου, όταν πλέον η χώρα μπήκε στην προεκλογική περίοδο.

 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο φορέας δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το τυπικό κομμάτι της εγγραφής του στο ΓΕΜΗ και την σύνταξη του νέου καταστατικού κατέστη αδύνατη η υπογραφή της σύμβασης από την υπηρεσιακή πλέον διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. Στη συνέχεια μάλιστα προέκυψε ότι υπήρχαν μέλη στο δ.σ. τα οποία παρά την κυβερνητική απόφαση η οποία υπέκρυπτε και ψηφοθηρικά οφέλη, δεν είχαν πρόθεση να βάλουν την υπογραφή τους σε συμβάσεις τις οποίες τις θεωρούσαν ασύμφορες οικονομικά για την δημόσια τηλεόραση.

 

Περίπου το ίδιο κλίμα επικράτησε και για την υπογραφή συμβάσεων με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΦΗ.

 

To ζήτημα πλέον είναι κομβικό για τη νέα κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί, χωρίς καθυστέρηση και πολιτικό κόστος, ένα θέμα που υποκρύπτει τον κίνδυνο να υπάρξει προσφυγή, τόσο στην εγχώρια Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και σ’ αυτή της Ε.Ε. καθώς η χρηματοδότηση των ΠΑΕ αντιβαίνει στους κανόνες ανταγωνισμού.

 

Η αναδιάρθρωση των Πρωταθλημάτων είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά όχι με το μαξιλάρι της χρηματοδότησης από την ΕΡΤ. Υπήρχαν κι άλλοι τρόποι να προκύψουν έσοδα για τις ΠΑΕ, όπως για παράδειγμα την δημιουργία τέλους από τις εταιρείες στοιχηματισμού, αλλά τέτοιες αποφάσεις προφανώς κάνουν τζιζ.

 

FOCUS

 

Χίλια δίκια έχει η ΠΑΕ Αρης να ζητάει μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο από την ΕΡΤ Α.Ε. με δεδομένο ότι τόσο ο Παναθηναϊκός που παραπαίει, όσο και ο ΟΦΗ που θεωρείται με κριτήριο την αγωνιστική της παρουσία μικρομεσαία ομάδα, εισπράττουν πολλά περισσότερα. Οσο όμως ο Καρυπίδης δεν έχει στα χέρια αντιπρόταση από άλλο τηλεοπτικό κανάλι, μόνο με πολιτική πίεση μπορεί να πάρει περισσότερα.

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X