ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Το αποτέλεσμα είναι που μετράει

Το αποτέλεσμα είναι που μετράει

Ο Βασίλης Μάστορας γράφει για την ανάγκη επιβολής ποινών για την υπόθεση των στημένων αγώνων.

Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι από εκείνους που δεν έπεσαν από τα σύννεφα στο άκουσμα του περιεχομένου του βουλεύματος του Αθλητικού Εισαγγελέα κ. Κορέα. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με τις συναισθηματικές μου αντοχές, ούτε με το γεγονός ότι ήμουν υποψιασμένος για το θέμα από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και προανήγγειλα τα επερχόμενα μαντάτα από τη συχνότητα του Μetropolis 95.5.

 

Η έκδοση ενός βουλεύματος έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά μέχρι να προκύψουν τελεσίδικες αποφάσεις και να επιβληθούν ποινές από την ποινική και την αθλητική δικαιοσύνη θα πρέπει να συνυπάρξουν πολλές συγκυρίες.

 

Παρόμοια θέματα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο σιγοψιθυρίζονταν ή αποτελούσαν αντικείμενο κουβέντας στον χώρο, απλώς όλα αυτά δεν αποτελούσαν στοιχεία που θα στοιχειοθετούσαν μία δικαστική διαδικασία. Σ’ αυτό το στάδιο βρίσκεται το θέμα το οποίο αποτελεί, υπό μία έννοια, τη συνέχεια του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει με παρόμοιο αντικείμενο πριν από τρία περίπου χρόνια.

 

Τα ζητούμενα από ετούτη τη στιγμή είναι να «δεθούν» οι υποθέσεις οι οποίες αναφέρονται στο βούλευμα. Οι αναφερόμενοι σ’ αυτό μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση είναι απλώς ύποπτοι αδικημάτων. Οι νομικές εκδοχές οι οποίες θα ακολουθήσουν του βουλεύματος είναι πολλές και δεν θέλω να ασχοληθώ μ’ αυτές για ευνόητους λόγους.

 

Πάντως η αθλητική κοινωνία της χώρας, σκεφτόμενη τις επιβληθείσες ποινές στην προηγούμενη υπόθεση των στημένων, σαφώς και κρατάει μικρό καλάθι. Σε τέτοιες περιπτώσεις στην ακροαματική διαδικασία αλλάζουν καταθέσεις, ασκούνται πιέσεις και ορισμένες φορές γίνεται ένα άνευ προηγουμένου παρασκηνιακό παζάρι.

 

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο «παίζονται», εκτός από τα αθλητικά και πολλά οικονομικοπολιτικά συμφέροντα. Απ’ αυτά που ούτε τα φαντάζεται ο μέσος φίλαθλος από τον οποίο οι διαπλεγμένοι «κλέψανε» την κυριακάτικη αγάπη του που ήταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας.

 

Σε τούτη τη χρονική περίοδο το διακύβευμα είναι να αποδειχθεί η αλήθεια και αν υπάρξουν ένοχοι να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές. Η ποινική δικαιοσύνη λογικό είναι να αργήσει. Η αθλητική είναι ευκολότερο να δείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά, να αξιοποιήσει τα στοιχεία και να προχωρήσει στην επιβολή ποινών. Φαντάζει όμως δύσκολο να βρει το κουράγιο να τιμωρήσει τους φυσικούς της προϊσταμένους.

 

Α, και κάτι ακόμη. Έχει αξία να πληροφορηθούμε πως αντιμετωπίζει το θέμα που μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να ξηλωθεί το πουλόβερ της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, η πολιτική ηγεσία. Το προηγούμενο πάντως στοίχημα το έχασε…  

X