ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Το ανάχωμα για τα σωματεία-σφραγίδες και η ψηφιακή εποχή αθλητισμού

Το ανάχωμα για τα σωματεία-σφραγίδες και η ψηφιακή εποχή αθλητισμού

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί και αναλύει την εποχή του «Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου»

Σε μία νέα εποχή μπαίνει ο ελληνικός αθλητισμός με τη δημιουργία του «Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου». Πόσο σημαντική είναι η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται τα αθλητικά σωματεία, οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, οι προπονητές, οι υλικοτεχνικές υποδομές τους, κ.ο.κ.;   Για όσους πιθανόν να μη το γνωρίζουν, περίπου το 1/3 από τα αθλητικά σωματεία της χώρας (υπολογίζονται πάνω από 4.500) δεν έχουν αναγνώριση, αλλά παρ’ όλα αυτά επηρεάζουν εκλογικά αποτελέσματα Ομοσπονδιών! Ακόμη μπορεί και να χρηματοδοτούνται από το κράτος. Είναι τα λεγόμενα σωματεία-σφραγίδες τα οποία δεν παράγουν αθλητικό έργο. Απλώς η ύπαρξη τους επιδρά καταλυτικά στα εκλογικά αποτελέσματα.

 

Για τη δημιουργία της μελέτης της Ψηφιακής Πλατφόρμας υπεγράφη προγραμματική συμφωνία μεταξύ της ΓΓΑ και της  Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. Αρα λοιπόν η Γ.Γ.Α. θα μπορεί να υποστηρίζει και να ελέγχει τη διαφάνεια, την ισονομία, την αντικειμενική αξιολόγηση και να προχωράει στην εκπόνηση του στρατηγικού της σχεδιασμού έχοντας δεδομένα και όχι απλώς αξιοποιώντας θεωρητικές εκτιμήσεις. Συγχρόνως καθίσταται εφικτή η καταγραφή κατ’ αρχήν των στοιχείων από εποπτευόμενες Ενώσεις και ομοσπονδίες, γίνεται άμεση η πρόσβαση σε πληροφορίες, απλουστεύονται οι  παρεχόμενες υπηρεσίες της ΓΓΑ σε πολίτες και αθλητικούς φορείς, θα βοηθηθεί η εποπτεία και η ορθολογική αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών, καθώς και η άσκηση του ελεγκτικού της ρόλου.

 

Ακόμη στο νέο αθλητικό νόμο πού τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί προς διαβούλευση και αμέσως μετά στο ελληνικό κοινοβούλιο, γίνεται προσπάθεια για απλοποίηση της διαδικασίας για την αθλητική αναγνώριση των σωματείων, για τη λειτουργία των ομοσπονδιών και θα καταργηθεί η ψήφος δια αντιπροσώπου. Συγχρόνως όμως η Γ.Γ.Α θα γνωρίζει τον αριθμό των αθλητών που κάνουν πρωταθλητισμό, τα ενεργά σωματεία της κάθε ομοσπονδίας ώστε ανάλογη να είναι και η χρηματοδότηση τους. Οπότε δεν θα χωρούν αδικίες και ψηφοθηρικές πολιτικές, απ’ αυτές που πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός αθλητισμός και στοίχησαν πολλά εκατομμύρια στο κράτος. Χρήματα τα οποία ξοδεύτηκαν χωρίς διαφάνεια και με ιδιοτελή κριτήρια. 

 

Στην τελική της ολοκλήρωση η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει το μητρώο των αθλητικών φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον αγωνιστικό αθλητισμό, το μητρώο των φορέων οι οποίοι αναπτύσσουν την άσκηση για όλους και τον αθλητικό τουρισμό, το μητρώο των προπονητών και των εκπαιδευτών και φυσικά το μητρώο των αθλητικών υποδομών.

 

Η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ, το οποίο για πρώτη φορά διεκδικήθηκε το 2015. Η πρώτη φάση υλοποίησης της μελέτης αφορά σε 189.000 ευρώ και οι επόμενες φάσεις θα προκύψουν έπειτα από τις διαδικασίες έγκρισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εκσυγχρονίζεται η διοίκηση του ελληνικού αθλητισμού ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές μορφές οργάνωσης του οι οποίες υπέκρυπταν αδιαφανείς διαδικασίες. Και τα αποτελέσματα της ψηφιακής οργάνωσης, λογικά, θα γίνουν γρήγορα αντιληπτά, προς όφελος των σωματείων αλλά και των αθλητών.

 

FOCUS

H χρονοκαθυστέρηση του Νίκου Λάσκαρη στη δρομολόγηση εξελίξεων στο διοικητικό, του δίνει ανάσες και ελπίδες ότι θα κρατήσει την ΚΑΕ Αρης. Ο αγωνιστικός κίνδυνος όμως παραμένει. Κι αν η ομάδα χάσει το στοίχημα της παραμονής τότε ο ιδιοκτήτης θα κουβαλάει σ’ όλη του τη ζωή την ταμπέλα του «θύτη» του Αρη.

X